Şehit Kompleksinin Arkasında Ne Var?

Bugünkü makale, fedakarlıklarından bir yaşam tarzı oluşturarak kendilerini kurban konumuna getirmenin zevkini sömüren insanlar içindir. Bunu açıklamak için kullanılan terim şehit kompleksidir.
Şehit Kompleksinin Arkasında Ne Var?
María Vélez

Yazan ve doğrulayan psikolog María Vélez.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Şehit kompleksi, başkalarını kendilerinin önüne koyan insanlarla ilgilidir. Hatta başkalarının deneyimlerinin kendilerininkinden daha önemli olduğunu düşünebilirler. Böylece mağdur rolünü üstlenirler. Başka bir deyişle, en çok acı çeken ve bunu çok yoğun bir şekilde yapan onlardır. Yaşamı deneyimlemenin bu yolu, psikolojinin şehit kompleksi dediği şeydir.

Psikolojiden, bu tutumu benimsemenin pratikte gönüllü bir şey olduğu anlaşılabilir. Bunun nedeni, acı ve zulmün belirli psikolojik ihtiyaçları beslemesidir. İnsanların şehitliği sevgi, görev ve fedakarlık kisvesi altında meşrulaştırması yaygındır.

İlginç bir biçimde, acı çekme arayışı da şehidin kendisini bir şekilde daha iyi hissetmesine neden olur. Dünya görüşlerine göre, kendilerine bir ceza vermek bir nezaket eylemidir. Bunun nedeni, başka bir kişiye dokunmaması ve dolayısıyla kendilerini daha değerli hissettirmesidir. Ancak bu, kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmeye karar verdikleri için kendi kendini yok eden bir modeldir. Böylece kendilerini rahatsız eden durumların içinde bulurlar ve bunu sürdürürler.

şehit kompleksi yaşayan kadın

Şehit kompleksi olan birinin davranışı

Bu komplekse sahip olabilecek bir kişiyi belirlemek için, çeşitli davranışlara, düşüncelere ve değerlere bakılmalıdır. Bunların arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

  • Kendilerini dindar, kahraman ya da aziz olarak görürler. Buna karşılık, başkalarının çabalarına değer vermeyen insanları bencil veya duyarsız olarak görürler.
  • İmajlarını geliştirmek için acılarını abartma eğilimindedir. Ayrıca, onları dinleyecek herkesin dikkatini ve onayını isterler.
  • Düşük özgüvene sahip olma eğilimindedirler. Bu, kendilerini hiçbir şeye layık görmediklerini ve kişiliklerini küçümsediklerini sıklıkla söylemelerini yansıtır.
  • Hayır demekte ve sınırları belirlemekte zorlanırlar. Onları daha fazla “iyilik” ve ev işleri yapmak konusunda yük almaya ve istismarcı ilişkileri sürdürmeye iter. Benzer olarak, ilginç bir şekilde manipülatör rolüne bürünen bazı şehitler de vardır. Bu türler, başkalarına duygusal olarak şantaj yapmak ve onlardan istediklerini almak için kurban olma durumundan yararlanır.
  • Sorunlarını çözmek için stratejileri yoktur ve bir noktada çözseler bile, her zaman ağlayacak yeni sorunları olacaktır.
  • Başka birinin “kötü adam” olduğu durumlar yaratırken, iyiliklerini ve iyi niyetlerini göstermenin yollarını ararlar.
  • Başkalarına yardım ettikten sonra onların tepkisini görmek hayal kırıklığına uğratabilir. Karşılık beklemeseler de, başkalarının verdikleri tepkilerden genellikle memnun olmazlar. Bunun nedeni, derinlerde, çok nazik davranışları için hayranlık beklemeleridir.

Bu insanlar etrafında nasıl hareket edilir?

Şehitlik kompleksi olan biriyle ilişki kurmak kolay bir iş değildir. Bunun nedeni, sürekli olarak ne kadar kötü olduklarından bahsetmeleri ve sizi ciddi şekilde etkileyebilmesidir.

Ayrıca, yardım ettiklerinde sizi borç içinde hissettirmeye çalışırlar. Bu nedenle, bu kişiyle başa çıkmak için üç basit strateji uygulamanız gerekir:

  • Kendi lehinize iyilikleri veya başka fedakarlık davranışlarını kabul etmeyin. Şehit bir kişiden ne kadar çok alırsanız, onun sizin için hayal kırıklığına uğraması ve gelecekte çatışmalara yol açma olasılığı o kadar artar. Ancak mesele her şeyi reddetmek değildir, gerçekten gerekli olduğunda değerlendirmek ve böyle bir kişiyi kendi kendine yeterliliğine getirmeye çalışmaktır.
  • Keder ve mağduriyet duyguları hakkında konuşurken sohbete katkıda bulunmayın. Merhamet göstermemeye veya ızdıraplarını pekiştirmemeye çalışın. Bunun yerine, yalnızca olumlu sonuçları vurgulayan yorumlar yapmaya çalışın.
  • Karşılıklı konuşun. Bu kişi sizin için önemliyse, davranışlarının sizi rahatsız ettiğini ve onlar için iyi olmadığını açıklayarak sohbet etmeye çalışın. İlk başta savunmacı olacaklar, ancak onlarla sakince konuşursanız, çabalarını takdir ederseniz ve çözümler önerirseniz yardım edebilirsiniz.
konuşan kadınlar

Şehit kompleksiniz varsa

Şehit kompleksi olan birini tedavi etmekten daha zor olan şey, yaptığınızı fark etmek ve kabul etmektir. Bu nedenle, böyle davranma eğiliminde olduğunuza inanıyorsanız, davranışınızı şu şekilde değerlendirin:

  • İnsanların nezaketinize tepkisi sizi rahatsız ediyor. Ya da belki “gerektiği gibi” tepki verdiklerini düşünmüyorsunuz.
  • Gerçekten “hayır” demek istediğinizde genellikle “evet” diyorsunuz.
  • Yapamayacağınız bir şey için gönüllü olduktan sonra bahaneler uyduruyorsunuz.
  • “Hayır” dediğinizde, insanların sizin yerinize başkasını koyacaklarından veya başkalarına size değer verdiğinden daha fazla değer verebileceğinden hemen endişelenirsiniz.
  • Seçeneklerinizi dikkatlice değerlendirmeden hızlı bir şekilde yardım teklif edersiniz.
  • Son olarak, sık sık başkalarının ihtiyaçlarını kendinizin önüne koyduğunuzu hissedersiniz.

“Şehit kendini tamamen boşuna feda eder. Ya da boşuna değil; çünkü bencilleri daha bencil, tembel olanı daha tembel, bağnazı daha da bağnaz hale getiriyorlar.”

– Florence Nightingale

Karmaşık şehit zihniyetini değiştirin

İlk olarak, değişime giden en önemli adım bu olduğundan, bir sorun olduğunu anlamalı ve kabul etmelisiniz. O halde, sizi kötü bir insan yapmadıklarını anlamalısınız ve hareket etmenin başka yollarını aramalısınız. Bunun nedeni, kabul edilmenin ya da sevilmenin yaptıklarınızla değil, kişiliğinizle belirlenmesidir. Bu nedenle, herkesin ihtiyaçlarını memnun etmeye ve karşılamaya çalışmak, hiçbir yere götürmeyen zihinsel bir yüktür.

İlişkilerinizde etkileşim kurmanın farklı yollarını bulun. Farklı bir rol üstlenin. Belki de inisiyatif alma, kendi kararlarınızı verme ve şimdiye kadar hayatınızı başkalarının etrafında yaşadıysanız, kendi başınızın çaresine bakma zamanı gelmiştir.

Bu değişim sürecinde, bunun dengeli bir ilişki kurmanın bir yolu olup olmadığını düşünmeniz çok önemlidir. Ayrıca, kendinizi bir başkasının üstüne, altına veya yanına mı yerleştireceğinizi düşünmelisiniz.

Her şeyden önce sorumluluklarınızı üstlenin ve başkalarının özgürlüğüne saygı gösterin. Hatalarınızı kabul etmenin ve her insanın kendine özel bir şekilde tepki verdiğini ve hayatı kendi yöntemiyle anladığını anlama zamanı. Bu nedenle, sizinki onlarınkine bağlı olmamalıdır.

Son olarak, değişim süreciniz hakkında başkalarıyla konuşun. Elbette anlayacaklar ve değer verecekler ve hatta daha kolay ve daha katlanılabilir olmasına yardımcı olabilirler. Ancak sabırlı olun. Bu durumdan faydalanmış veya yeni size uyum sağlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyan insanlar olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.