Sahte Aşk: Gerçek Aşkı Nasıl Tanırız?
Aşka benzeyen pek çok şey vardır, ama bunların hiçbiri aşk değildir. Genellikle birbirine çok yaklaşan ve çok uzun süren arkadaşlıklardır, ancak içinde gerçek bir şefkat barındırmaz, sadece ilişkiyi devam ettiren sadece sınırlamalar ve problemler söz konusudur. Ne yazık ki, sahte aşk bugünün dünyasında çok yaygındır.
Gerçek aşk, birlikte büyümek isteyen iki kişi ile karakterize edilir. Cömertliği ve özgürlüğü ima eder. Daha gerçek olan, söz konusu kişilerin bireyselliğini teşvik etmektir. Bu, tüm sevgi formlarını içerir: ebeveyn-çocuk, bir çift vs.
“Gerçek aşkı uzun süre saklayabilecek hiçbir örtü yoktur, ya da aslında hiç sevgi barındırmayan sahte aşkı.”
– François de la Rochefoucauld
Bazen gerçek sevgi, sevgi gibi görünen ancak aslında öyle olmayan başka şeylerle karıştırılır. Bu ilişkiler genellikle çok yoğun duyguları içerir.
Bu duygular kalpten yalanır fakat çoğu zaman diğer kişinin saygısı veya gerçek takdiri yoktur. Bencil arzulardan veya ihtiyaçlardan doğan duygulardır ve devam ettirilirler çünkü bazı faydaları vardır. Bunlardan bazıları:
Sahte aşk: aşırı koruma
Aşırı koruma, sevgiye benzeyen şeylerden biridir, ancak diğer kişi ne kadar umursuyor gibi gözükse de aslında hissettiği şey sevgi ve aşk değildir. Çoğunlukla ebeveynler ve çocuklar arasında oluşan bir davranış türüdür. Bununla birlikte, çiftler arasında, arkadaşlar arasında ve diğer ilişki türlerinde de yaygındır.
Aşırı koruma, savunmasız veya savunmasız olduğunu düşündüğümüz birinin başına herhangi bir şey gelmesine engel olmak için duyulan aşırı arzudur Birini sevdiğimizde, elbette onlar için sadece en iyisini isteriz.
Ancak, aşırı derecede koruyucu olan kimse, olmayan tehlikeyi görür. Ya da varsa, onların ciddiyetini abartırlar. Aşırı korumacı insanlar çoğu zaman kötü deneyimlerden çok şey öğrendiğimiz gerçeğini görmezden gelirler.
Böyle bir ilişkide hakim olan şey şefkat değil, acıdır. Başkalarını aşırı koruyanlar, kendi korkularını o kişiye yansıtırlar.
Ve genellikle kötü şeyleri sevdiklerine kadar koruyamazlar. Aslında tam tersi. Diğer kişiyi kaygıyla ezip, büyümelerini engelliyorlar.
Sahte aşk: sevdiklerimizi kontrol etmek
Diğer insanları kontrol etme konusunda aşırı bir arzuya sahip olmak aşırı korumaya biraz benzer, ama aynı şey değildir. Bu durumda kişi aslında diğer kişiyi küçümsemeye çalışmaktadır.
Nihayetinde, gerçekten istedikleri şey, “sevdikleri kişinin” kendilerine güvenmeyi bırakması ve sonuç olarak bağımlı hale gelmesidir.
Bu davranış aşk olarak tasvir edilir, ama hiç de öyle değildir. Zaman zaman diğer kişiye pek çok yük yükler ile yüklerler ve diğer zamanlarda ise ona ilgi gösterirler.
Ayrıca diğer insanın kötü şeyler yaşamasına engel olmak için ellerinden geleni yaparlar. Ancak, bu koruma özgür değildir. Özerkliklerinden ve özgürlüklerinden vazgeçerek bunun bedelini öderler.
Bu tür kişilerin gerçek niyeti, onlara tamamen bağımlı olmanızı sağlamaktır. Dışarıdan, kişinin sizi mutlu etmeye çalıştığı izlenimini verebilir, ama aslında sizi kendi hayatınızı yaşamaktan alıkoyacaktır.
Onları asla terk edememeniz için sizi manipüle ederler. Bu sahte aşktır. Bu sadece bencilce kontroldür.
Bağımlılık ve sahte aşk
Dışarıda kontrol ve içeride ise bağımlılık – bunlar sahte aşk ilişkilerinin özellikleridir. Bu oldukça tuhaf bir ilişkidir, çünkü bir kişi tüm ihtiyaçlarını ve hayal kırıklıklarını diğerine yükler.
Bunu yaparken diğer insanı kendi mutluluğundan sorumlu olmaya zorluyor. Sonuç, her dileklerini yerine getirmek için daima yanlarında olan bir çeşit yedek anne veya baba.
Umutsuzca bulduğu bu “öğretmene” ihtiyaç duyarlar. Sonuçta, hayatın sorunlarına karşı bir kalkan gibidir o kişi. Kendi problemleriyle ve kararlarıyla yüzleşmekten ve başarısız olma riskinden kaçınırlar.
Bağımlı kişi, diğer insanı derinden sevdiğini hissedebilir, ancak gerçek şu ki, karşılıklı sömürüye dayanan bir ilişkidir bu.
Bütün bu sahte aşk biçimleri zararlıdır: Başka şekillerde ele alınması gereken durumları gizlerler. Bunlar sevgiye benzeyebilir, ama aslında bir çeşit nevroz ile ilgilidir. Ve neredeyse hiçbir zaman iyi bir şekilde bitmezler.
Sahte aşk acıya yol açar ve karşılıklı gelişmeyi engeller. Ne yazık ki, çok güçlü olma eğilimindedir ki bu da normal bir ilişkiden çok daha fazla incitir insanı.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.