Logo image
Logo image

Sağlıklı Çocuklar İçin Çocukluk Çağı Obezitesinin Önüne Geçin

3 dakika
Sağlıklı Çocuklar İçin Çocukluk Çağı Obezitesinin Önüne Geçin
Tarafından yazılmıştır Laura Reguera
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Kısa bir zaman öncesine kadar, tombul bir çocuğunuz olması sosyal açıdan bir sağlık göstergesiydi. Hatta çocukları zayıf olan anneler kötü ebeveynler olarak görülürlerdi. Bilimsel bilgi birikiminin artmasıyla, bu bakış açısı değişti. Artık çocukluk çağındaki obezitenin ne bugün ne de gelecekle ilgili bir sağlık göstergesi olmadığının daha çok farkındayız. Tombul bir çocuğun ailesinin zenginliğinin veya çocuğun daha fazla ilgi ve sevgi gördüğünün belirtisi olmadığının da bilincindeyiz.

Ancak çocuğunuzun her zaman normal bir kiloda olmasını sağlamak zor olabilir. Sağlıklı kalmalarını garanti altına almak için ne gibi adımlar atılabilir?

“Eğer her bir bireyin, doğru miktarda beslenmesini ve doğru miktarda egzersiz yapmasını sağlayabilseydik, ne çok az ne çok fazla, sağlığa giden en güvenli yolu bulmuş olurduk.”

– Hipokrat

Çocuklarda obezitenin psikolojik etkileri

Obezitenin diğer pek çok sağlık problemiyle ilişkilendirildiğini hepimiz biliyoruz. Çocuklar yüksek vücut kitle endeksi nedeniyle ortaya çıkacak sorunlardan muaf değillerdir. Onlar da tip 2 diyabet ve yüksek kolestrol gibi hastalıklarla karşılaşabilirler.

“Yedikleriniz en güvenli ve güçlü ilaç gibi de olabilir, yavaş yavaş öldüren zehir gibi de.”

– Anne Wigmore

Ancak insanlar obezitenin doğuracağı negatif sonuçlardan bahsederken duygusal ve psikolojik sorunları nadiren göz önünde bulundururlar. Şişman çocukların özgüvenleri düşük olabilir ve fiziksel görüntülerinden hoşlanmayabilirler.

Ayrıca şuna da dikkat çekmekte fayda var; toplum, çocuk bile olsa, şişman olan bireylere başarıyı ve popülariteye layık olmayan insanlar gözüyle bakar. Bu durum, anksiyeteye, depresif bozukluklara ve daha pek çok psikolojik probleme sebep olabilir. Ayrıca yaşadıkları psikolojik zorluklar nedeniyle bu çocuklarda, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde yeme bozukluğu da ortaya çıkabilir.

Şişman çocuğunuza yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz?

Hepimizin bildiği gibi, kötü beslenme çocukluk çağı obezitesinin ana sebebidir. Ancak çocuğunuzun sağlıklı bir kiloda kalmasını sağlamaya çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken başka psikolojik ve yaşam tarzına bağlı faktörler de vardır.

Bu bakımdan, pek çok kişinin, yemeği, duygusal stresi azaltma yöntemi olarak kullandığını unutmayın. Canları sıkkın olduğunda yalnızca daha çok yemekle kalmaz aynı zamanda daha sağlıksız yiyecekler de tercih ederler. Bu bir alışkanlığa dönüşürse, tehlikeli bir döngü oluşabilir.

Some figure

Bir çocuk canı sıkkın olduğu için yemek yediğinde, negatif duygular bir anlığına kaybolur. Ancak sıklıkla bunu uygulamak, kilo almasına ve böylece daha fazla strese girmesine sebep olacaktır. Peki, çocuk bu durumla nasıl başa çıkacak? Daha fazla yemek yiyerek. Bunun nereye gittiğini görüyor musunuz?

Yemek yemeyi, bir duyguları düzenleme yöntemi olarak kullanmanın yanında, kilo almayı etkileyen başka günlük alışkanlıklar da vardır. Yalnız yemek, çok fazla şeker tüketmek, kahvaltıyı atlamak, az uyumak, televizyonun karşısında çok fazla vakit geçirmek ve yeterince egzersiz yapmamak bu tür zararlı alışkanlıklara verebileceğimiz örneklerden bazılarıdır.

Çocuklarda obeziteyle nasıl mücadele edebiliriz?

Çocuklarda obeziteyi engellemek için ne yapabiliriz? İlk adım evde sağlıklı alışkanlıklar kazanılmasını sağlayacak kurallar koymaktır. Örneğin, her gün 5 öğün yemek yemeliler ve güne süt ürünleri, tahıl ve meyveyle başlamalılar.

“Kahvaltıda kral gibi, öğlen prens gibi ve akşam fakir gibi yiyin.”

– Adelle Davis

En azından öğünler aileyle birlikte yenmeli. Hem ebeveynler hem de çocuklar için her bir besin grubundan yemek çok önemlidir. Ebeveynler çocukları için bir rol model görevi görürler.

Daha önce bahsettiğimiz tehlikeli döngüye kapılmamak için çocuğunuz sıkıldığında veya üzgün olduğunda, onu yatıştırma yöntemi olarak yemeğe başvurmamaya çalışın. Şeker tüketimi de kısıtlanmalı. Ayrıca çocukların belli bir yatma saati olmalı ki en azından 10 saat uyuyup uykularını alabilsinler.

Some figure

Şimdi de teknolojiden bahsedelim. Çocukların hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmalarını engellemek için ekrana bakarak geçirecekleri süreyi kısıtlayın. Çocukların, hem fiziksel hem ruhsal açıdan sağlıklı kalabilmeleri için teknolojiden uzak durmaları, yürümek, parka gitmek, spor yapmak gibi fiziksel bir aktiviteyle meşgul olmaları çok önemlidir. Haydi hep birlikte çocuklarımızın sağlıklı bir kiloya ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalarını sağlayalım!

Görseller: Kelly Sikkema, Annie Spratt ve Caroline Hernandez.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.