Rüya Bilmecesi: Rüyaları İrdeleyen Bir Film
Yazan ve doğrulayan psikolog Fátima Servián Franco
Rüya Bilmecesi (The Science of Sleep) filmi, bir insan beyninin inanılmaz derecede karmaşık bir döngü oluşturabileceği fikri ile ilgili olan bir kavram olan paralel senkronize rasgelelik (parallel synchronized randomness) adı verilen bir etkiden bahsediyor. Film, farklı zihinlerin telepatik olarak iletişim kurmasıyla ilgili değil, aksine attığımız her adımda hepimizin aynı yönde geliştiği ile ilgili.
Rüya Bilmecesi, hayallerin gerçeküstü ve heyecan verici dünyası hakkında bir film. Beyninin gerçekliği ile sürekli rekabet halinde olan ve bir televizyon programı yayınlayan genç bir grafik sanatçısı olan Stéphane’nin (Gael García Bernal) karşılaştığı dezavantajlı durumları anlatıyor.
Üç bin yıldan fazla bir süredir insanlar hayaller ve rüyalarla ilgili araştırmalara devam ediyorlar ve bunları genellikle açıklanamaz buluyorlar. Hayaller ve rüyalar insanlar için büyülü görünüyorlar ve hatta deşifre edilmesi zor bir anlam da taşıyorlar. Örneğin, bazen, insan o kadar canlı rüyalar görüyor ki, bu rüyaları dışsallaştırma ihtiyacı hissediyorlar. Öyle ki, rüyalaar hakkında konuşmak istersiniz, onları hatırlamak ve sözelleştirmek için çaba göstermeniz gerekiyor (Guardiola, 1993).
Bu anma ve sözlü ifade eyleminde, geri dönüşü olmayan bir bozulma süreci başlar. Böylece, her zaman, aslında açıklayamadığınız başka bir şey olduğunu hissedersiniz. Daha derin ve açıklanması zor olan ve uyurken yaşadığınız bir şey.
Rüya Bilmecesi
Rüyalar nasıl oluşur? Bilim topluluğu, halen bu sürecin tamamen ayrımında değil. Ancak Rüya Bilmecesi filmi tarafından sunulanlar gibi çok çeşitli yorumlar da var.
Bu film Sitges Film Festivali’nde Seyirci Büyük Ödülü’nü kazandı. Bu filmde anlatılmak istenen şey, kendisine özgü olan hayaller teorisinde ve karmaşık bileşenlerin hassas kombinasyonunda yatıyor.
Filmin anlatmak istediği şöyle: ilk olarak, rastgele düşünceler belirleyin. Daha sonra, gününüzden bir dizi hatıra ekleyin ve bunları geçmişinizden gelen bazı hatıralarla bir araya getirin. Sevgili, arkadaşlıklar, ilişkiler ve gün boyunca duyduğunuz tüm bu kelimeler ve şarkılar, gördüğünüz şeyler ve kişisel şeyler. Sonra hepsini tekrar karıştırın.
Hayalleri bu şekilde gerçeküstü ve biraz mantıksız bir şekilde ele aldıktan sonra, isterseniz, onları daha pragmatik ve bilimsel bir bakış açısıyla da analiz edelim.
Hayale dalmak nasıl oluyor?
Bunlar uyku sırasında gördüğümüz rüyalara benzer bir şeklinde gerçekleşen bilinçli deneyimler. Bunlar genellikle istemsiz dramatik temsillerdir. Buna ek olarak, hayaller, zihinsel durumları ve duyusal, hayali, bilişsel, duygusal ve motor süreçleri içerir ve birbirine bağlar (Guardiola, 1993).
Hayaller genellikle belirli bir tuhaflık ve süreksizlik şekline sahip olsa da, yine de kişisel gerçekliğinizin bir temsilidir. En güncel ve eski hatıralarla tezat oluşturabileceğiniz yeni bir malzeme sağlarlar (Guardiola, 1993).
Buna karşılık, bir hayaliniz hafızanızda kalabilir ve gelecekteki olaylara ve koşullara uyum sağlayabilir. Gittiğiniz bir yolculuğu, beraberinde getirdiği riskleri ve arzu ettiğiniz sonucu da hayal edebilirsiniz.
Hayaller, rüyalara sahte bir uyarıcı karakter verecek şekilde, gelecek için yüksek bir gerçekleşme olasılığına sahiptir (Guardiola, 1993).
Rüyalar ve bilim
Dikkat, uyanıklık, uyuşukluk ve uyku durumlarının mekanizma ve işlevlerinin nörofizyoloji ve psikiyatri alanlarına göre incelenmesi işi nispeten yeni döneme denk geliyor. Aslında, zihinsel faaliyet ve bilinç durumlarıyla ilgili olabilecek fizyolojik önlemlerin oluşturulması, geçen yüzyılın ortalarına kadar imkansızdı.
Rüyalarla ilgili modern araştırmalar, bir kişinin zihinsel yapısıyla ilgili olduğu için hayallerinizdeki içeriğin önemini vurguluyorlar. Diğer bir deyişle, uyanıkkenki düşünceleri, kavramları ve endişeleri dile getiriyorlar (Lombardo ve Foschi, 2009).
Nörolinguistik, bir kelimenin anlamına erişme sürecinizin bir modül tarafından şematize edilebileceğini gösteriyor. Bu modülün varlığının ortaya konmasını destekleyen mantık, sözcük dağarcıklarındaki çıktı ve girdileri seçici bir biçimde etkileyen beyin lezyonlarına sahip hastaların davranışının arkasında yatıyor.
Uyanık olma halinde, bir kelime hayal ettiğinizde, beyniniz bu kelimeyle benzer özelliklere sahip bir dizi görüntü ve kavramı tetikleyebilir. Bu doğrultuda, serbest çağrışımlar yöntemi ile, uykudaki rüyaların yapısı ile ortak bilişsel öğeleri bir arada görebilirsiniz (Lombardo ve Foschi, 2009).
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Fernández Guardiola, A. (1993). Las ensoñaciones: el infranqueable núcleo de la noche. Ciencias, (030).
Lombardo, GP, y Foschi, R. (2009). La psicofisiología de los sueños de Sante de Santics. Medicina nei secoli , 21 (2), 591-609.
Mata, M. J. G. (2018). Ciencia, imaginación y ensoñación en Gaston Bachelard. Ediciones Universidad de Valladolid.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.