Qigong (Chi Kung) - Özellikleri ve Uygulanması

Qigong, bir dizi basit duruş ve hareket yoluyla beden ve zihnin enerjisini dengelemek için kullanılan bin yıllık bir uygulama. Aynı zamanda, bu yöntem, kendi kendine masaj ve meditasyon yapmayı da içeriyor.
Qigong (Chi Kung) - Özellikleri ve Uygulanması

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2020

Chi Kung olarak da bilinen Qigong, vücut enerjisinin kullanılması ve en iyi haline getirilmesi ile ilgili farkındalığı hedefleyen bir disiplin. Bu uygulama, yaklaşık 2.000 yıl öncesine dayanan oldukça eski ve geleneksel bir Çin usulü tıp uygulaması.

Qigong uygulaması, akupunkturla yapılan geleneksel Çin tıbbi uygulamalarında olduğu gibi, nefes alma tekniklerini bilmeyi, çeşitli hareketleri ve canlandırmaların yapılmasını gerektirir. Bu bakış açısına göre, “Chi” veya “Qi” olarak da adlandırılan yaşamsal enerjiden bol miktarda taşıdığınızda, sağlık da beraberinde gelecektir. Böyle bir enerji, dengeyi koruyarak, durmadan veya dağılmadan serbestçe dolaşmalı. Qigong’a göre, vücudun hiçbir yerinde Chi fazlalığı veya eksikliği olmamalı. Sonuç, iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık durumu tabii ki.

“Qigong, iç enerjiyi iyileştirme ve geliştirme sanatı ve bilimi.”

– Ken Cohen

Kendilerini geliştiren yaşlılar

Qigong uygulaması

Yaşı ve fiziksel durumu ne olursa olsun, herkes Qigong disiplinini uygulayabilir. Bunun nedeni, bu uygulamaların statik duruşlara, dinamik hareketlere, oturma pozisyonlarına, yürüyüşlere ve seslere dayanması. Yogadan farklı olarak, yukarıda bahsedilen duruşları yapabilmek için bu konularla ilgili belirli becerilere sahip olmak gerekmez.

Qigong veya Chi Kung’da bir öğretmene de ihtiyacınız olmayacaktır. Kendi başınıza öğrenebilir ve pratik yapabilirsiniz. Aynı zamanda, bu disiplin, “az ve düzenli” ilkesi tarafından yönlendiriliyor. Yani, uygulama kısa sürelerle, ancak süreklilik arz edecek şekilde yapılıyor. Genel olarak, günde 15 ila 30 dakika gerektiriyor.

Bu sanatın en yaygın uygulaması, kendi kendine masajla başlıyor ve ardından eklemlerin rahatlatılması ile devam ediyor. Sonra statik bir duruş, ardından dinamik bir hareket ve sonunda da meditasyon var. Hareketlerin çoğu Taocu gelenekten geliyor. Daha yaygın olarak bilinen diğer uygulamalar genellikle Budist uygulamalardan esinlenmiş durumda, hatta bazıları da modern zaman uygulamaları.

Faydaları

Qigong vücut enerjisini dengelemeye çalışır. Bu nedenle onu besler ve güçlendirir. Tahminler, bu uygulamanın faydalarının üç aylık günlük rutinlerden sonra fark edilir hale geldiğini göstermektedir. Geleneksel Çin tıp uygulamaları bakış açısından yaklaştığımızda, Chi Kung aşağıda sıraladığımız şu konularda faydalı olabiliyor:

  • Stresi azaltır. Tai Chi gibi, bu uygulama stresi ve endişeyi azaltabiliyor. Çin tıp anlayışına göre, bu duygular sindirim problemleriyle de bağlantılı, bu nedenle, bu uygulamaları yapmak, daha iyi bir sindirim düzeni de sağlar.
  • Enerjiyi dengeleyerek, vücudu enfeksiyonlara ve kanser gibi daha ciddi sorunlara karşı daha az savunmasız hale getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kemoterapi veya radyasyon tedavisinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Artrit veya romatizma gibi hastalıkların neden olduğu kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Aynı şekilde her türlü kas ağrısını giderir ve baş ağrısını önler.
  • Kas kütlesini güçlendirir. Böylelikle bu uygulama, 70 yaş üstü kişilerde güçten düşmeyi önlemede önemli bir faktör olacak şekilde kas kaybının azaltılmasına da yardımcı olur.
Sahilde Qigong yapan insanlar

Qigong ve geleneksel Çin tıbbı

Bu ülkenin geleneksel tıp uygulamalarının merkezinde yer alan felsefi geleneğinde, evrendeki tüm kavramları Yin ve Yang özelliklerine göre sınıflandırabilirsiniz. Yin dişil olana karşılık gelir ve soğuk, dinlenme, içsel konular, yumuşaklık, alıcı olma, kırılganlık ve benzeri kavramlarla ilgili.

Yang’ın ise eril yapı ile ilgisi var ve ısı, hareket, güç, aktivite, dayanıklılık vb. kavramlar ile bağlantılı. Benzer şekilde, geleneksel Çin tıp uygulamaları için, bir meridyenlere sahip bir ağdan oluşan bir enerji sisteminden akması gereken Chi adında temel bir enerji formu var.

Hastalık durumu, Chi akmadığında ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, Chi’nin dolaşımı durduğunda, kesintiye uğradığında veya dağıldığında denge bozuluyor. Bu nedenle bu tür ilaçlar, bu enerjinin düzgün bir şekilde akmasını ve Yin-Yang dengesini yeniden kazanmayı amaçlamakta. Bu disiplin, bunu akupunktur, masaj, diyet, bitkisel ilaçlar ve Qigong ile başarıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Prouzet, A. (2001). La Autocuracin Con El Qi Gong. Editorial Paidotribo.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.