Psikolog Randevularının Kalitesini Arttıracak İpuçları
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Yaşadığınız sorunlarınızı tek başınıza çözemediğinizi ve yardım almaya karar verdiğinizi düşündüğünüzde, yapacağınız en önemli şey, ister ayda bir kere ister birden fazla olsun, yardım almayı tercih ettiğiniz profesyonel ile yapacağınız görüşmelerden nasıl en iyi sonuçlar alınacağını bilmektir.
Bu yüzden bugünkü yazımızda sizlere bu konu ile ilgili bazı fikirleri vermek istiyoruz. Bu fikirlerin, yapacağınız psikolog ziyaretlerinde, zamanınızı verimli olarak kullanmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
“Kendi kuşağımın gerçekleştirdiği en büyük keşif, bir insanın yaklaşımını değiştirerek, hayatını da değiştirebileceği gerçeğidir.”
– William James
Psikoloğunuzla güven içerisinde konuşabilmek için rahat olun
Ziyaretiniz sırasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, size ayrılan süreden tam olarak faydalanmak ve aklınızdaki her bir fikri dile getirmek adına kendinizi rahat hissetmenizdir.
Psikoloğunuza içinizi olabildiğince açın ve konuşma esnasında kendinizi çok kasmamaya çalışın. Psikoloğunuz sizi yargılamak için değil, size yardımcı olmak için orada.
Ayrıca, psikologlar, meslekleri gereği gizliliğe tabi profesyoneller olup, aranızda geçen tüm diyalogların, seans dışına çıkmayacağından emin olabilirsiniz.
Sizi zorlayan ya da utanç verici konuları tartışmaktan çekinmeyin. Psikologların görevleri sizi suçlamak ya da kurtulmaya çalıştığınız yüklerin üzerine oturmak değildir.
İşitme yeteneğimiz, psikologlar olarak en iyi gelişmiş olan duygumuzdur. Çünkü bizler, sizi dinlemek için buradayız.
Sizin sorunlarınıza ve endişelerinize cevap bulmak adına yardımcı olacak yöntemlerimiz de var. Bizler buraya kavga etmek için gelmedik.
Çoğumuz çok açık fikirli insanlarızdır. Ve, benzer durumlar ile karşı karşıya olsalar bile, insanların birbirlerinden çok farklı tepkiler verebileceğinin de farkındayız.
Ancak, her şeyden önce her birimiz birer profesyoneliz. Kendi yaşamlarımızı, deneyimlerimizi ve fikirlerimizi tartışma dışında rahatça bırakabiliriz. Bizler sadece, sizlerin bize söylediklerine üzerine odaklanırız.
Eğer söylediklerinizin dinlenmediği veya psikoloğunuzun size tarafsız bir biçimde yaklaşmadığını, her sorunuza karşılık sadece tek bir çözüm önerdiklerini hissediyor ve tüm bunlar size kendinizi kötü hissettiriyorsa, farklı bir profesyonelden yardım alma konusunda sonuna kadar hakkınız var.
Ancak her ne olursa olsun, terapiye bir şans daha verin. Her bir psikoloğun aynı olduğunu düşünmeyin. Çünkü gerçek şu ki hepimiz böyle değiliz.
Siz hem zihin hem de bedenden ibaretsiniz
Psikoloğunuza (görünüşte) en ilgisiz veya en önemsiz konuları anlatmaktan bile çekinmeyin. Bir bakmışsınız, yardım hiç beklemediğinizi bir yerden gelmiş!
Psikologların, birer doktor olmadıkları doğrudur. Fakat unutmayın ki, siz hem bir zihinden hem de bir bedenden oluşuyorsunuz, yani birbirine bağlı bir yapınız var. Eğer zihinsel ya da fiziksel olarak olarak iyi durumda değilseniz, bu durum, oluşumun diğer parçasını da elbette etkiler.
Psikoloğunuza, uyku, iştahsızlık, baş ağrısı ve benzeri gibi sorununuz varsa söyleyin. Ayrıca o gün kendinizi bir garip hissediyorsanız, bunu da atlamayın. Yani aklınıza gelen her neyse, bunu söyleyebilirsiniz!
“İfade edilmemiş duygular asla ölmez. Canlı canlı gömüldükten sonra, daha çirkin bir şekilde ortaya çıkar.”
– Sigmund Freud
Psikologlar aklınızı okuyamadığı için, onlardan her hangi bir bilgiyi saklamayın. Onlar, sizlere yardımcı olmak için yanınızda olduğundan size tahsis edilen gizlilik alanını yararınıza kullanın.
İlk başlarda, henüz bir alışkanlık seviyesine gelemediğiniz için, bu durum sizin için biraz zor olabilir. Ancak, ne söylediğinizin ve ne kadar ilerleme kaydettiğiniz sizin kontrol alanınızda olduğunu bilmek önemlidir.
Eğer yarım ağız ile gerçekleri söyler veya hissettiğinizin tamamını anlatmazsanız, psikoloğunuz size istenen seviye de yardım sunamaz.
Fiziksel belirtiler veya zorluklar sizi tedaviye yönlendiren mevzu bahis olabilir. Ancak, kendinizi daha iyi tanımak istediğiniz için de bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
Eğer durum buysa, olabildiğince açık olmaya çalışın. En derin, karanlık ve güneş almayan anlarınızı anlatın. Hayatın karşınıza çıkardığı her şey ile mücadele etme imkanını bu sayede yakalayabilirsiniz.
Çok ciddi bir sorununuzun olmasına gerek yok; neden sürekli olarak yanlış insanlar ile arkadaş olduğunuzu ya da bazı şeylerin neden sizin için çok zor olduğunun nedenini bilmek isteyebilirsiniz. Bir psikologdan yardım almanın delilik göstergesi olduğuna dair saçmalıkları bir kenara bırakın. Bunlar şehir efsanesinden başka bir şey değil.
Duygularınız hakkında psikoloğunuz ile konuşup, istediğiniz kadar çok soru sorun
Ne hissettiğiniz ile ilgili olarak psikoloğunuz ile konuşun. Eğer size söyledikleri bir sözü beğenmediyseniz, bunu da söyleyin! Bütün bu hisleri içinize atmak, aranızdaki ilişkiyi bozacağı için sağlıklı değildir.
Terapide sırasında yanlış anlamalar olabilir. Bazen psikolog bir şey söyler, biz onu başka bir şekilde algılarız. Önemli olan onlarla konuşmak ve düşündüklerimizi içimize atmamaktır.
Eğer anlamadığınız bir şey varsa, canınızın istediği kadar çok soru sorun. Utandığınız ya da öfkelendiğiniz için kontrolünüzü kaybetmeyin.
Psikologlar da hata yapabilir. Terapi ve özellikle onun en önemli parçaları, hastalar için yoğunluk kazanma eğilimindedir. Fakat aynı zamanda bizler, yani psikologlar için de çok yoğun olma eğilimi gösterebilir.
Bu yoğunluk hatalara neden olabilir. Ancak, iletişimimizi açık tutmak ve samimi olmak, sorunu ortadan kaldırabilir.
Psikologların tıbbi veya psikolojik bir dil kullanmaları ya da aşırı derecede karmaşık bir gramer ile kendilerini ifade etmeleri alışılmadık bir durumdur.
Normalde, karşımızdaki insanin zihin yapısının ne kadar gelişmiş olduğunun bir önemi olmaksızın, herkesin bizi anlayabileceği bir şekilde konuşuyoruz.
Yine de, eğer söylediklerimizi anlamıyorsanız, bunu açık bir şekilde dile getirmenizden mutluluk duyacağız. Çünkü ancak o zaman kelimelerimize bir ayar çekme fırsatı bulacağız.
Psikologlar sizi dinlemek için burada
Sabırlı olun. Görüşmenin hızını ayarlayacak olan kişi sizsiniz, görmek istediğiniz değişiklikler, sizin ritminize göre hayat bulacaktır. Ancak unutmayın ki “sabreden derviş muradına ermiş.”
Her şeyin çok hızlı bir şekilde değiştiği bir toplumda yaşıyoruz. Ve herhangi bir durumdan rahatsızlık duyduğumuzda, bunun derhal sona ermesini istiyoruz. Genel olarak fazla sabır veya hoşgörü sahibi olduğumuz söylenemez.
Benim tecrübelerime göre, terapi, ilaçlardan çok daha fazlasını sağlayarak (ve yan etkileri olmaksızın) size güzel bir hayat sunuyor. Fakat bunun için sabırlı olmalısınız.
Psikologlar sizi dinlemek için burada. Bunu yapacak birini aile üyeleri içerisinde ya da arkadaşlarınız arasında bulmak çok zor. Eğer aksini iddia ediyorsanız, size bol şanslar!
Bir sorunuz ile ilgili olarak 5 dakika kadar konuşmaya çalışın; çoğu insanın (size zarar verme dürtüsü olmadan) bu sorunu nasıl çözeceğinize dair fikirler geliştireceğini göreceksiniz.
Size, benzer bir sorunu olan bir arkadaşından ya da kendi deneyimlerinden bahsedecekler. Bazı insanlar bunu bile yapamayıp, konuyu kendi yaşadıkları sorunlara döndürmeyi başaracaktır!
Böyle insanları yargılamayın … eğer başka bir konumda olsaydınız, muhtemelen siz de aynısını yaparsınız. Çünkü dinleme alışkınlığımız yok.
Bunların aksine, tabiatı gereği psikologlar sizi dinler. Ancak size tavsiyelerde bulunmaz veya sorunlarınızı çözmeye çalışmaz. Kendi sorunlarına çözüm getirecek olan yine sizin cevaplarınız olacaktır.
Burada olacak olan, defalarca tekrar ettiğiniz bu kendini analiz etme durumunun, taraflı olacağı ve genellikle işe yaramayacağıdır. Birçok durumda sorunlarımızı arkadaşlarımıza veya ailemize anlatmak da çare olmaz. Bu yüzden bir profesyonelden yardım almak zorundasınız.
“Kendimi, olduğum gibi kabul ettiğim zaman değişebileceğim gerçeği, tam bir paradokstur.”
– Carl Rogers
Eğer merak ediyorsanız, bir seansa gitmeyi deneyin. Kendinize herhangi bir söz de vermeyin. Belki de, aradığınız her neyse, onu bulacaksınız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.