Problemlerle Yüzleşmek: Kabul Et, Savaş ve Ayırt Et
Hayat sizi problemlerle yüzleşmek için hazırlar. Evet, hepimizin yaşadığı sorunlardan bahsediyoruz. Bazen birer kaya gibiler ve bazen de bir deste kağıt gibi. Ağırlığı biraz da ruh halinize bağlı. Sorunlarla karşılaştığımızda, onlarla baş etmek için farklı stratejiler geliştiririz. İşte bugün kabullenme, savaşma ve ayırt etme hakkında konuşacağız.
Neyi kabul etmeli? Kime karşı savaşmalı? Neyi ayırt etmeli? Cevap kendi problemlerinize özeldir. Evet, bugün size problemlerle yüzleşmenin ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul etmenin önemini anlatacağız. Ayrıca değiştirebileceğiniz şeylere karşı mücadele etmek ve hangi stratejiyi kullanacağınıza karar vermek de önemlidir.
Problemlerle yüzleşmek için değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edin
Bazen bunu yapmak çok zor olabilir. Güçsüzlük bizi enerji ile doldurur. Çoğu zaman, bu enerji hayal kırıklığı, acı ve öfke olur. Acı hakkında konuşalım. Asla geri alamayacağımız şeyleri kaybetmekten acı çekiyoruz. Diğer bir deyişle, kaybettiğiniz bir sevdiğiniz, geçen yıllar, kaza sonucu kaybedilen bir uzuv ve benzeri şeyler.
Yaşlandıkça, bu konuda uzman olursunuz. Yıllar geçtikçe, hüznünüzü nostaljiye dönüştüren bir boşluk çuvalını doldurursunuz. Sonunda bu boşluğun bir parçanız olduğunu kabul ediyorsunuz.
Ne kadar kesin bir dille elveda demiş olsanız da sizi bırakan şeyleri sevmekten vazgeçemiyorsunuz. Bunu yaşam hikayenizin bir parçası haline getirmeyi ya da geleceğe yansıtmayı bırakmıyorsunuz. Bunun nedeni, beklediğiniz şeylerin çoğunun yaşadıklarınızla bağlantılı olmasıdır. Etrafı iyi insanlarla çevrili yaşayan bir çocuk, herkesin iyi olduğuna inanacaktır. Böylece insanlara iyi davranacak ve muhtemelen iyi bir insan olacaktır.
Kabul etmek, anlama anlamına gelir, ancak yalnızca bilişsel açıdan değil. Duygusal düzeyde de anlamalısınız. Bu düzeyde, geriye kalanları, kaçırmış olduğunuz şansla telafi etmek zorundasınız.
Beklediğiniz şeylerin büyük bölümü, yaşadıklarınızla bağlantılı.
Savaş, mücadele ve planlama
Savaş, mücadele ve planlama… Kaynakları yatırmak ve bir sonraki adımı düşünmek. Dört ya da beş yılımızı bir meslek eğitimi için harcıyoruz. Bir çocuk için dokuz ay bekliyoruz, günlerce kanserle savaşıyoruz. Sınavları geçmek için çalışıyoruz. Tedavi olmak için en iyi doktoru ve en iyi tedaviyi arıyoruz. En güvenli bölgeyi araştırıyoruz.
Bir şey üzerinde kontrolünüz olduğunu ve bu kontrolle pozitif bir şey elde edebileceğinizi anladığınızda, işe başlayabilirsiniz. Bu zor veya kolay hedefler için olabilir. Bu anlamda dikkatli olmalısınız. Bakış açınızı kaybetmemelisiniz. Mazoşizmden yüksek düzeyde zevk alan ve daha fazla acı çekmesine veya daha fazla yıpranmasına neden olan hedeflere özel bir düşkünlüğü olan insanlar var. Bir bakıma, yemek yemek ya da uyumak gibi acı çekmeyi de yaşamak için bir zorunluluk gibi görüyorlar.
Sorunlarla yüzleşme stratejileri hakkında konuştuğumuzu hatırlayalım. Bu yüzden, mücadele etmeden önce, yaşadığınız problem sayısını azaltmaya çalışmak en iyisidir. Gerçek problemleri ve hayal gücünüzün bir ürünü olanları ayırt edin. “Yapmam gerek” dediklerinizi bir kenara bırakın. Egzersiz yapmak harikadır, ancak bu sürekli bir acıya dönüşmemeli. Sağlıklı yemek yemek harika bir şey olsa da yemekten hoşlanmadığınız şeylerle mutfağınızı doldurmamalısınız. Bu gibi durumlarda fazladan acı çekmek nadiren ekstra faydalar sağlar. Tam tersine, bunun yapacağı tek şey size fazladan mutsuzluk getirmektir.
Ayırt etmek
Kabul ve uzlaşma kapasitesi, yeterli bilgi olmadan çok kullanışlı değildir. Hangi problemlerin hangi stratejiye uygun olduğunu ayırt edebilmelisiniz. Birini mezardan geri getirmek veya geçmişe geri dönmek mümkün değil. Bunlar en iyi şekilde kabullenerek çözülen duygusal düğümlerdir. Öte yandan, yüzleşmek veya değiştirmek istediğimiz sorunu tanımlamak, kabul etmenin bir bölümünü gerektirir. Örnek olarak, çok fazla arkadaş canlısı olmadığınızı kabul etmiyorsanız, arkadaş canlısı olmaya kendinizi zorlamanız güçtür.
Öyle ya da böyle, tanımladığımız alanlarda çok fazla zaman geçiriyorsunuz. Yine de çoğu zaman kendinizi bir dönüm noktasında bulursunuz. Bu kavşakta, savaşmanın veya kabul etmenin daha iyi olup olmadığını bilemiyor olabilirsiniz.
Bir kanser hastasını düşünelim. Hangi noktada kabul, savaşmaktan daha iyi bir stratejidir? Bu nedenle, hastanın yapması ve yapmaması gereken gerekenleri ayırt etmesi gerekir. Hasta doktorlarını dinlemelidir. Bu, ne yapacağına karar vermesine yardımcı olacaktır.
Dolayısıyla, problemlerle yüzleşmek özel durumunuza bağlıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.