Egzersiz genellikle doktorların ve psikologların verdiği 1 numaralı tavsiyedir. Beyninizi hızlandırır, kaslarınızı güçlendirir, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfini salgılamanızı sağlar. Her birinin kendine göre faydaları vardır ancak son zamanlarda gittikçe popüler olan bir egzersiz türü var: Pilates. Ruhsal sağlığınız için ne kadar faydalı olduğuna inanamayacaksınız.
Bu fiziksel ve ruhsal eğitim sistemi 1900’lü yılların başında ortaya çıktı ve Joseph Hubertus Pilates aracılığıyla bize kadar ulaştı. İlk başta egzersize “kontroloji” adını verdi. Çünkü bedeninizi kontrol etmek için beyninizi kullanmanız gerekiyordu. Amaç uyumun ve dengenin buluştuğu bir noktaya ulaşmaya çalışmaktı.
Pilates’in 7 temel prensibi
Duruşu düzeltme
Konsantrasyon
Ortalama
Kontrol
Nefes alma
Akış
Duyarlılık
Yıllar geçtikçe insanlar bunlara yeni prensipler ekledi. Eklenenler arasında makineler, ekipmanlar ve yoga gibi farklı disiplinlerden belli duruşlar da var. Bugün pilates rehabilitasyon tedavisi planlarında geniş ölçüde kullanılıyor çünkü belkemiğinin ve diğer kasların dengelenmesine yardımcı oluyor. Aralarında oldukça ünlü sanatçıların da bulunduğu pek çok kişi tarafından tüm dünyada uygulanıyor.
Kazandığı başarının tek sebebi sağladığı dikkat çekici fiziksel gelişim değil. Pilatesin aynı zamanda büyük psikolojik faydaları da var. Düzenli olarak pilates yapan insanlar psikolojik ve duygusal açıdan çok daha iyi hissettiklerini söylüyorlar.
“Sağlık yalnızca normal bir durum olmakla kalmıyor, görevimiz sadece ona erişmek değil aynı zamanda onu sürdürmek.”
– Joseph Pilates
Pilates’in 6 psikolojik faydası
Uyumanıza yardımcı olur
Pilates yapmak, yatağa yatma zamanınız geldiğinde daha sakin hissetmenizi sağlar. Daha iyi bir uyku uyursunuz. Ayrıca stresinizi azaltır, konsantrasyonunuzu geliştirir ve negatif düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Derin nefes alıp vermek de önemlidir.
Pilates, nefes verme sayesinde toksinlerin atılmasını sağlarken, nefes alma sayesinde de cildinize, kaslarınıza ve organlarınıza oksijen katar. Harika bir doğal çözümdür, sizi uyku ilacı almaktan kurtaracak kadar etkilidir.
Kendinize olan saygınızı geliştirir
Pilatesin psikolojik faydalarından biri, kendinize duyduğunuz saygı üzerindeki önemli pozitif etkisidir. Vücudunuzdaki değişiklikleri fark etmeye başladıkça, özgüveniniz de artacak.
Sizi sakinleştirir ve güçlendirir
Pilates’in en çok sakinleştiren egzersizlerden biri olduğu bilinir. Vücudunuzu güçlendirir ve nefesinizi iyileştirir. Stres ve anksiyete bozukluğu olan insanlar için şiddetle tavsiye edilir. Bunun yanında, kökeni geleneksel disiplinlere dayanan yeni bir şey denemek isteyenler ve hayat kalitelerinin iyileştiğini görmek isteyenler için de idealdir.
Sosyalleşmek için harika bir yöntemdir
Pilates sınıfları insanlarla tanışmak için çok uygundur. Herkes için ideal olmadığı bilinen takım sporlarından uzak durmak isteyenler, pilates sayesinde harika bir şekilde sosyalleşebilir.
Eğer bir şeyleri yalnız başınıza yapmayı tercih eden biriyseniz endişelenmeyin. Çok fazla insanın olmadığı alternatif sınıflar da bulunabilir. Hatta evde kendi başınıza yapmayı bile deneyebilirsiniz. Ancak ilk etapta bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyoruz. Yeni bir egzersize başlarken dikkatli olun.
Cinsel hayatınızı geliştirir
Pelvik bölgeyi, beli ve karın kaslarını güçlendirir. Bu orgazma ulaşmayı çok kolaylaştıracaktır ve daha keyifli bir hale getirecektir. Ayrıca daha esnek hale geleceksiniz ve bu da tüm kapıları açacak. Partnerinizle aynı fikirde olduğunuz sürece yeni şeyler denemekten korkmayın. Cinsel hayatınızın kalitesini artıracak herhangi bir şeyi kollarınızı açarak karşılamalısınız.
Size kendinizi öğretir
Pilates’in insanların en çok es geçtiği faydalarından biri insana kendisini öğretmesidir. Güçlü yanlarınızı, zayıflıklarınızı ve yeteneklerinizi öğrenmeniz çok önemlidir.
Kendinizi iyi tanımanız vücut-beyin bağlantısını doğru kurabilmenin anahtarıdır. Onların aralarındaki uyumu bulmak her zaman kolay değildir ama odaklanma ve derin nefes alıp vermeyle bunu başarabilirsiniz.
Pilates her yaştan insan için son derece uygundur. Tam anlamıyla ikna olmuş olmayabilirsiniz ama denemekten bir şey kaybetmezsiniz. Sadece deneyin. Sonuçlar sizi şaşırtacak.
p>Tam zamanlı anneler harika işler çıkarsalar da, bazen kendilerine bakmayı unutuyorlar. Endişeler, yorgunluk ve aynı anda birçok iş ile uğraşmak, duygusal sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu oldukça sık görülen bir sorun olduğu için, çözüme kavuşturulması adına sağlıklı tam zamanı annelerin…
p>Bugünlerde birçok yalan ya da eksik haberle karşılaşıyoruz, bunu birçoğunuz “yalan haber” ya da asparagas olarak da biliyor olabilir. Yanlış bilgilendirme günümüzde çok yaygın hale geldi ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu hiç ayırt edemez hale geldik. Ama insanların yaşadığı sürece…
p>Bazen insanlar başka yetenekler geliştirmek veya zamanlarını farklı aktiviteler yaparak geçirmek istediklerini düşünürler. Ancak, “uçmaya gidiyorum” veya “bir değişikliğe ihtiyacım var” dedikleri zaman, etraflarındaki insanların kendilerini desteklemediğini keşfedebilirler.
Robert Cialdini, Arizona Üniversitesinde (ABD) tanınmış bir psikolog ve araştırmacıdır. 1984 yılında ilk kitabı olan Etki: İkna Psikolojisi’ni yayınladıktan sonra uluslararası ün kazandı. Robert Cialdini, üç yıl boyunca gizlilik ve aldatmaya dayanarak bu kitap üzerinde çalıştı. Araba galerilerine, telefon pazarlama…
Çözümsüz Çelişki Teorisi, antropolog Gregory Bateson ve Kaliforniya Palo Alto’daki araştırma ekibi (1956) tarafından geliştirilmiştir. Sistematik bir bakış açısı ile çerçevelenir ve biriyle iletişim kurduğunuz zaman çakışan mesajlar aldığınız tüm durumlardan bahseder. Şizofreninin psikolojik kökenlerini açıklamaya çalışmak için bu teoriyi…
Risk almaktan hoşlanan bazı insanlar var. Sağlıklarını, fiziksel iyiliklerini, hatta mali kaynaklarını, düzenlerini vb. riske atan insanlardan bahsediyoruz. Riske ilgi duymak ayrıca uygun koruma olmadan cinsel ilişkiye girmek gibi şeyleri de içerir. Diğerleri arasında, elbette, çok hızlı araba sürme, sarhoş…