Logo image
Logo image

PIL Testi ve Hayatın Anlamı

4 dakika
Hayatın anlamını bulmak her insanın öncelikli motivasyonları arasında bulunmaktadır. Bu kavram, en olumsuz durumlarda dahi yola devam etmemizi sağlayan önemli bir yardımcıdır. PIL (Purpose in Life) testi ise, bu kavramı ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
PIL Testi ve Hayatın Anlamı
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hayatın anlamı, logoterapinin temel varsayımlarından biri olarak belirlenmiştir. Bu akıma göre hayatın bir anlamının bulunması her insan için en temel ihtiyaçlardan biridir. Bu ihtiyaç kendi varlığımıza ilişkin hissettiğimiz motivasyon ile de yakından ilgilidir. Bu yazımızda değineceğimiz PIL (Purpose in Life Test – Hayatın Anlamı) testi işte bu anlamı bulmaya yönelik bir değerlendirme yapmamızı amaçlayan bir uygulamadır.

Logoterapinin kurucusu ve geliştiricisi, psikiyatr Viktor Frankl’dir.  Nazi toplama kamplarında yıllarını geçiren yazar, bu sürecin sonunda en kötü koşullarda dahi hayata devam etmemizi sağlayan şeyin her birimizin hayata verdiği anlamda saklı olduğunun farkına varmıştır.

Hayata anlam yüklemek temel bir motivasyon kaynağıdır. Çünkü bu sayede hayatı tüm zorlu koşullara rağmen değerli olarak algılamayı ve o şekilde yaşamayı başarırız. İşte aşağıda detaylarını inceleyeceğimiz bu test, hayatın anlamına ulaşma konusundaki bu başarıyı ölçmektedir.

Some figure

PIL Testi: Hayatın Anlamı

PIL (Purpose in Life Test), 20 maddelik bir uygulamadır. Likert ölçeği benzeri bir biçimde 1’den 7’ye kadar artan bir biçimde çeşitli sorular ve bunlara verilecek cevapları içerir.

Her soruya verilen cevaplardan elde edilen puanların toplamı, kişinin hayatının anlamlı olması konusunda ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir. Test temel olarak 4 ana faktörü analiz eder:

  • Anlamın algılanması: Kişinin hayat algılamasını ve hayatı yaşamak için ne dereceye kadar sebep bulduğunu değerlendirir.
  • Anlamın tecrübe edilmesi: Kişinin hayatı tamamen iyi şeylerle dolu olarak algılayıp algılamadığını değerlendirir.
  • Hedefler ve görevler: Kişinin hedefleri ve bu hedefleri gerçekleştirmek için hissettiği sorumluluklar sorgulanır.
  • Kader/İfade özgürlüğü: Korkulan ve kontrol edilemez bir kavram olarak ölüme yönelik yaklaşımın sorgulanır.

Uygulama Soruları

  1. Kendimi genellikle şöyle buluyorum: 1 (tamamen sıkıcı) – 7 (coşkulu, heyecan dolu)
  2. Hayat bana şöyle görünür: 1 (tamamen rutin) – 7 (her zaman heyecan verici)
  3. Hayatta şunlara sahibim: 1 (hiç bir amacım ya da isteğim yok) – 7 (pek çok hedef ve belirgin isteklerim var)
  4. Kişisel olarak varlığım: 1 (herhangi bir anlamı ya da amacı yoktur) – 7 (pek çok anlamı ve amacı vardır)
  5. Her gün şöyle geçer: 1 (tamamıyla birbirinin aynısı) – 7 (her zaman yeni ve farklı)
  6. Eğer seçme şansım olsaydı: 1 (hiç doğmamış olmayı tercih ederdim) – 7 (Şimdiki hayatımın aynısından dokuz tane daha hayatım olmasını isterdim)
  7. Emekliye ayrıldıktan sonra: 1 (hayatımın geri kalanını hiçbir şey yapmadan geçiririm) – 7 (her zaman yapmak istediğim heyecan verici şeyleri yaparım)
  8. Hayattaki amaçlarımı gerçekleştirmek için: 1 (hiçbir ilerleme sağlayamadım) – 7 (her konuda başarıya ulaştım)
  9. Hayatım şu şekildedir: 1 (boş ve tamamen bir çaresizlik içinde) – 7 (bir dizi güzel ve heyecan verici şeylerle dolu)
  10. Eğer bugün ölecek olsam hayatımın şöyle geçtiğini düşünürdüm: 1 (tam anlamıyla bir çöp) – 7 (son derece değerli)
  11. Kendi hayatımı düşündüğümde: 1 (genellikle neden var olduğumu sorguluyorum) – 7 (her zaman için yaşamaya değer bir şeyler buluyorum)
  12. Yaşantımı düşündüğümde, dünyayı: 1 (beni tamamen şaşırtan ve kafamı karıştıran bir yer olarak görüyorum) – 7 (beni tamamen hayata bağlayan bir yer olarak görüyorum)
  13. Kendimi şöyle görüyorum: 1 (sorumsuz bir insan) – 7 (son derece sorumlu bir insan)
  14. Kendi kararlarını verme konusundaki özgürlükleri değerlendirildiğinde insanların şöyle olduklarını düşünüyorum: 1 (önceden kalan ve çevrelerinin getirdiği sınırlamaların tam olarak esiri olmuş), – 7 (tüm hayati seçimlerini yapma konusunda tamamen özgür)
  15. Ölüm konusunda: 1 (kendimi hazırlıksız hissediyorum ve korkuyorum), – 7 (hazırlıklıyım ve korkmuyorum)
  16. İntihar konusunda: 1 (içinde bulunduğum durumdan kurtulmak için daha önce ciddi anlamda düşündüm), – 7 (daha önce böyle bir şeye kalkışmak hiç aklıma gelmedi)
  17. Hayatıma bir anlam yükleme ve amaç bulma konusunda sahip olduğum yetenekler: 1 (neredeyse hiç yok), – 7 (çok geniş)
  18. Hayatım: 1 (ellerimden kaçıp gitmiş ve tamamen başkalarının kontrolü altında), – 7 (avuçlarımın içinde ve benim kontrolüm altında)
  19. Günlük olarak yapmam gereken görevler: 1 (zahmetli ve sıkıcı birer tecrübe), – 7 (keyif ve memnuniyet kaynağı)
  20. Şimdiye dek: 1 (Hayatımda hiçbir misyon ya da anlam bulamadım), – 7 (çok belirgin hedefler ve beni memnun eden bir anlam buldum)
Some figure

Değerlendirme

Toplamda alınabilecek maksimum 140 puan olduğunu dikkate aldığımızda 90 puandan daha az alan kişilerin bir tür kalıcı boşluk içinde yaşadıklarını söyleyebiliriz. 90 ile 105 puan arasında alanlar hayatın anlamını bulma konusunda bir belirsizlik yaşamaktadırlar. Son olarak puanı 105 ve üzerinde olanlar ise açık amaçları bulunan ve hayatına anlam kazandırmayı başarmış kişiler olarak sınıflandırılır.

Hayatın anlamı her insan için kendine özel ve kişisel bir olgudur. Bu anlam, yaşam boyunca değişir ve evrilir. Yaşadığımız günlere ve yaşantımızın tümüne bir anlam kazandıracak gerekli motivasyonu kendi yöntemlerince bulmak herkesin kendi üzerine düşen bir görevdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.