Phubbing: Cep Telefonları İlişkileri Mahvediyor
Teknoloji bizi şaşırtmaya devam ediyor. Her sene durmadan yeni telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler çıkıyor; her biri bir öncekinden daha modern. Aynı şey, uygulamalar ve programlar için de geçerli, bütün bu teknoloji bize iletişim kurmanın her türlü yolunu sunuyor.
Bununla birlikte, bizi uzaktaki insanlarla bağlayan şeyin aslında bizi kendimize yakın olan insanlardan uzaklaştırması ironiktir. “Phubbing” kalıcı bir durum artık. İlk cep telefonları gerçek bir devrimdi. Herkes, yüzlerce kilometre uzakta yaşayan insanlarla sohbet edebilmenin ne kadar kolay olduğundan söz ediyordu. Bu muhteşem yeni şeyi bütün dünyaya tanıtmak, yeni, daha küçük ve hafif modeller yaratacak olmak demekti.
Yenilik olarak başlayan şey yavaş yavaş bağımlılığa dönüşüyor, bu durum “phubbing” olarak adlandırılıyor. Artık insanlar en yeni model telefonu satın almak için bir mağazada saatlerce kuyrukta bekliyor; sosyal medyada beğenilmek üzere yaşayan gençler ve yeni korkulu rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.
Phubbing Nedir?
“Phubbing” kelimesi “phone (telefon)” ve “snubbing” (hor görme) kelimelerinin birleştirildiği Avustralya’da ortaya çıktı. Bunu, bir tür mobil cihaza tüm dikkatimizi verdiğimiz için bir kişiyi veya çevreyi ihmal etmek ya da küçümsemek şeklinde tanımlayabiliriz.
Bu şeylere bağımlılık insanları fiziksel gerçeklikten uzaklaştırır. Gerçeklik yerine sanal gerçekliğe ilgi göstermeye başlarlar. Günümüzde bu çok yaygın ve tartışmalı bir problemdir.
Yeni teknolojinin sadık savunucuları, phubbing’in ikinil zarardan ibaret olduğunu söylüyor. Onlar göre bu, dünyayı düşük maliyette ve gerçek zamanlı olarak birbirine bağlamak için ödediğimiz bedel.
Öte yandan, bu teknolojiye karşı olanlar bu meseleyi çok eleştiriyor. Toplumun, özellikle genç nüfusun hayatlarının tamamen bu takıntı tarafından şekillendirilmiş olabileceğinden endişeleniyorlar.
Tartışmalar yalnızca tendon iltihabı, görme sorunları ve sırt ve boyun ya da baş ağrısı üzerine değil. Buna ek olarak, kazalar ve çarpışmalar meydana geliyor, çünkü insanlar yola yeterince dikkat etmiyor. Sosyal medyada onay ve popülerlik kazanmaya takıntılı olmak da beraberinde fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlar getirmekte.
Ayrıca telefonumuza; ilişkimize, arkadaşlarımıza veya ailelerimize kıyasla daha fazla ilgi göstermek temel bir saygı eksikliğidir. Gerçekten ciddi problemlere neden olabilir.
“Gerçek problem, makinelerin düşünüp düşünemeyeceği değil, insanların düşünüyor olmasıdır.”
– B.F. Skinner
Phubbing ile İlgili Sağlık Sorunları
Yeni teknolojilerle ilgili hastalıklar söz konusu. Phubbing, bunların en iyi bilineni olabilir ama çok daha ciddi ve alışılmışın dışında rahatsızlıklar da söz konusu. Genel olarak, eğitimli bir uzman yardımıyla bu sorunları tedavi etmek mümkündür. Ama bir sorun olduğunun farkına öncelikle kendimiz varmalıyız.
FOMO (Bir şeyleri Kaçırma Korkusu)
Bu, daima bağlantılı olma ihtiyacıdır çünkü bir şeyleri kaçırıyor olmaktan korkarız. Sürekli Facebook ya da başka sosyal medya ağlarında olma ihtiyacı sağlıksızdır. Kişi sürekli bildirimlerini kontrol edip durur.
Telefonları olmadan evden çıkamazlar. Hatta wifi yoksa belli yaşam koşuları veya otelleri bile kabul etmeyeceklerdir.
Nomofobi
Nomofobi, telefonu yanında olmadığında kişinin hissettiği aşırı panik hâlidir. Cihaz çalışmadığında ya da çalındığında yaşanır genelde. Gerçek anksiyete ve panik atakları içerir. Büyün bunlar kişi üzerinde büyük bir etki yaratır.
FOMO’dan muzdarip insanlar gibi nomofobi yaşayan kişiler için de temel endişe, telefonları yanlarında olmadığında bir şeyleri kaçırıyor olmaktır. Essen, çoğu zaman telefonu tamir ettirmek ya da yenisini almak için ne kadar para harcamaları gerektiğini umursamazlar.
Siber Hipokondri
Siber hipokondri, en yaygın rahatsızlıklardan biridir. İnternette pek çok bilgi mevcut ama unutmayalım ki internet doktor değildir. Pek çok insan yaşadıkları belirtilere internetten bakıp araştırır. Ama sonunda aslında onlarda olmayan hastalıkların teşhisini koyarlar kendilerine.
Herhngi bir forum y da websitenin güvenilir olduğu şeklinde bu inanç, insanları hipokondri sıkıntısına bulaştırmaktadır. Bir hastalığa yakalanmış olduklarını düşünürler ve bu durum, kendileri tedavi etmeye kalkışırsa tehlikeli bir hâl alır.
Hayalet Titreşim Sendromu
İnsanlar telefonlarının çaldığını düşündüklerinde yaşanan bu sendromun pek çok çeşidi vardır. Telefonlarına aşırı takıntılı oldukları için aslında var olmayan titreşimler duyarlar. Telefon ekranı kapalı bile olsa, titreşim hissettiklerini iddia edeceklerdir.
Google Etkisi
Bu en az bilinen etkilerden ama aynı zamanda da en önemli olanlardan biridir. Beynimiz, internette bir şeyler aramaya öyle alışır ki normal yollarla edindiği bilgiyi almayı bırakır.
Uzun vadede bu, bilgiyi korumakta başarısızlığa neden olabilir. Bu durumda, hafızamız üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahiptir.
Yeni teknolojiler bize pek çok bakımdan yardımcı olduğu gibi problemlere de yol açabilir. Bir ekrana, etrafımızda olanlardan daha fazla ilgi ve dikkat gösterirsek, bunun sonuçları yıkıcı olabilir.
Başkalarıyla etkileşim kurmak ve sağlığımızı düşünmek, internetten çok daha önemli önceliklerdir. Bu asla aklımızdan çıkarmamamız gereken bir şey.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.