Logo image
Logo image

Patlayan Kafa Sendromu: Bir Uyku Bozukluğu

3 dakika
Uykuya dalmadan hemen önce veya uyanmak üzereyken, beyinlerinde bir şeylerin patladığı hissini ani olarak deneyimleyen insanlar vardır. Aslında, patlayan kafa sendromu, düşündüğünüzden daha yaygın bir parasomni türüdür.
Patlayan Kafa Sendromu: Bir Uyku Bozukluğu
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazı insanlar, uykuya dalmadan hemen önce veya derin bir uykudan uyandıklarında, kafalarında ani yüksek sesler veya patlama sesleri duyarlar. Bu beklenmedik sesler gerçek değildir. Aslında, patlayan kafa sendromu veya epizodik kraniyal duyusal şok olarak bilinen bir uyku bozukluğundan kaynaklanırlar. Hastanın rüya halindeyken güçlü bir iç ses algılamasına neden olur.

Kulağa çok tuhaf ve hatta ürkütücü geliyor, sanki bir David Lynch filminden fırlamış gibi. Dahası, hastalar bu sesleri son derece güçlü ve ezici olarak tanımlarlar. Bununla birlikte, bu fenomenin parasomniler dünyasında biraz merak uyandırdığı doğru olsa da, düşündüğünüzden daha tekrarlayan bir değişikliktir.

Nitekim, insanların yaklaşık yüzde 40’ının bu nadir uyku bozukluğunu hayatlarının bir döneminde yaşadığını gösteren araştırmalar var. Bunların yüzde beşi, haftada bir ila iki kez bundan muzdarip olduklarını iddia ediyor. Bu neden olur? Kökeni nedir? Herhangi bir şekilde tedavi edilebilir mi? Bir göz atıyoruz.

Patlayan kafa sendromu herhangi bir sağlık riski oluşturmaz. Ayrıca herhangi bir nörolojik hastalığa da bağlı değildir. Bununla birlikte, genellikle ondan muzdarip olanlar için büyük endişe ve korkuya neden olur.

Some figure

Patlayan kafa sendromu: özellikleri, nedenleri ve tedavisi

Patlayan kafa sendromu ile ilgili en son çalışmalardan biri King Saud Üniversitesi (Suudi Arabistan) tarafından yapılmıştır. Araştırmacılar bunu, bir kişi yeni uykuya daldığında veya uyanmak üzereyken ani yüksek sese neden olan, yeterince tanınmayan bir parasomni türü olarak tanımladılar. Ses, işitsel bir halüsinasyona benzer.

Araştırmacılar, bunun iyi huylu bir durum olduğu ve amitriptilin (bir tür antidepresan) ile etkili bir şekilde tedavi edilebileceği sonucuna vardılar.

Ayrıca uluslararası düzeyde birçok prestijli üniversite ile işbirliği içinde yürütülen bir başka araştırmadan da bahsetmekte fayda var. Aslında, fenomeni derinlemesine anlamak için bu araştırmayı öneren BBC Science Focus dergisiydi.

Nasıl tezahür eder?

Patlayan kafa sendromunun bir bölümü bir saniyeden az sürer. Kişi, içsel ve zihinsel bir patlamaya benzer, yoğun bir gümbürtüye benzer bir ses duyar. Herhangi bir zamanda bunun psikolojik bir fenomen olduğuna ve patlamanın harici veya çevresel bir kaynaktan gelmediğine şüphe yoktur.

  • Deneyim herhangi bir acıyı içermez.
  • Bazen, ışık çakmaları ve vücutta karıncalanma hissi meydana gelebilir.
  • Başın ‘patladığı’ hissine bir endişe ve sinirlilik durumu eşlik eder. Aslında, taşikardi ve boğulma hissi de yaygındır.
  • Bozukluk en sık kişi uykuya dalmaya çalıştığında ortaya çıkar. Ancak başarılı oldukları an bir patlama sesiyle uyanırlar. Uyandığımız zamana oldukça benzer çünkü rüyada düştüğümüzü görüyoruz.
  • Patlayan kafa sendromu kadınlarda daha sık görülür.

Bu tür bir fenomen genellikle dramatik ve ürkütücü bir şey olarak deneyimlenir. Gerçekte, herhangi bir nörolojik kökeni olmayan zararsız bir parasomni olmasına rağmen, bundan muzdarip olanlar, sendromu tekrar yaşama korkusuyla uykuya dalmakta ciddi sorunlar yaşayabilirler.

Patlayan kafa sendromunun nedeni

Bu sendrom ilk kez 1870 yılında tanımlanmıştır. Şu anda, onu belirleyen kökeni ve nedeni hakkında kesin bir veri yoktur. Bununla birlikte, kesin etiyolojisi bilinmemekle birlikte, önemli ölçüde ilişkili olan iki faktör vardır: stres ve yorgunluk.

Patlayan kafa sendromu yaşayan hastalar genellikle uykudayken daha önce yoğun bir korku ve endişe hissettiklerini bildirirler. Bu nedenle, bozukluğun arkasında zaman içinde devam eden kalıcı bir ıstırap ve stresin zihinsel durumunun olma olasılığı vardır.

Bu durum ayrıca organik bir değişiklikten de kaynaklanabilir. Örneğin, orta kulağın bir kısmında veya östaki borusunda ani bir hareket. Migren ile bir ilişki de kaydedilmiştir. Bununla birlikte, nüfusun küçük bir bölümünün maruz kaldığı bu zararsız ancak rahatsız edici deneyimin arkasındaki değişkenleri güvenilir bir şekilde belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Patlayan kafa sendromunun gerçek bir fenomen olduğunu ve psikopatolojik veya nörolojik değişikliklerden kaynaklanmadığını vurgulamak önemlidir. Bundan muzdarip olanları anlamaya çalışmalıyız.

Some figure

Nasıl tedavi edilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, antidepresanlarla tedavinin bu tür parasomnilerin görünümünü tamamen azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, psikotrop ilaçlara başvurmadan önce, hastalara stres yönetimi ve gevşeme teknikleri sağlayarak da belirgin gelişmeler görüldüğünü belirtmeliyiz.

Patlayan kafa sendromunun temel sorunu gece istirahatini artırmasıdır. Dinlendirici bir uyku eksikliği stresi artırır ve bununla birlikte, üzücü deneyimi tekrar yaşama riskini de artırır. Çözüm, her durumda, stresi yönetme ve uyku hijyenini iyileştirme becerilerini kazandırmaktır.

Son olarak, parasomniler dünyasının karmaşık olduğu kadar kapsamlı olduğu da yadsınamaz. Bu nedenle, gece dinlenme rutininizde herhangi bir değişiklik veya olağandışı bir durumla karşılaşırsanız, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Denis D, Poerio GL, Derveeuw S, Badini I, Gregory AM. Associations between exploding head syndrome and measures of sleep quality and experiences, dissociation, and well-being. Sleep. 2019 Feb 1;42(2). doi: 10.1093/sleep/zsy216. PMID: 30544141.
  • Frese, Achim; Summ, Oliver; Evers, Stefan (1 de septiembre de 2014). «Exploding head syndrome: Six new cases and review of the literature» Cephalalgia (en inglés) 34 (10): 823-827. ISSN 0333-1024. doi:10.1177/0333102414536059
  • Pearce, JM (30 de julio de 1988). «Exploding head syndrome». Lancet 2 (8605): 270-1. PMID 2899248
  • Pirzada AR, Almeneessier AS, BaHammam AS. Exploding Head Syndrome: A Case Series of Underdiagnosed Hypnic Parasomnia. Case Rep Neurol. 2020 Oct 8;12(3):348-358. doi: 10.1159/000509344. PMID: 33173495; PMCID: PMC7590748.
  • Sharpless BA. Exploding head syndrome. Sleep Med Rev. 2014 Dec;18(6):489-93. doi: 10.1016/j.smrv.2014.03.001. Epub 2014 Mar 13. PMID: 24703829.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.