Logo image
Logo image

Panofobi Nedir? Ne Anlama Geliyor?

3 dakika
Hepimiz bir dereceye kadar panofobik bir biçimde bizi zayıflatan korku hissini deneyimledik. Sizden saklanan, bilinmeyen ve açıklanamayan bir şeyin garip bir korkusu bu.
Panofobi Nedir? Ne Anlama Geliyor?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bazı insanlar korku için bir ilaç olmadığını söylüyorlar. Bu doğru olsaydı, panofobi adlı durumdan muzdarip insanların ümidi kalmazdı. Bizi güçsüzleştiren korku hissini hepimiz deneyimlemişizdir: bilinmeyen bir kötülük korkusu.

Bu bilinmeyenin korkusunun bir adı var: panofobi. Panofobiden muzdaripseniz endişelenmeyin. Bu fobi, müdahaleye oldukça iyi yanıt veriyor. Bu yazıda panofobinin tanımı, belirtileri ve tedavisi hakkında konuşuyoruz. Tıpkı diğer fobilerde olduğu gibi, bu fobiden de kaçınmanın bir faydası olmayacaktır.

“Korku karanlık tarafa giden yoldur. Korku, öfkeye yol açar. Öfke nefrete yol açar. Nefret acıya yol açar.”

– Yoda

Panofobi nedir?

Panofobi, bilinmeyen bir kaynaktan gelen açıklanamaz bir tehdide karşı belirsiz bir korku yaşamaktır. Mantıklı bir tetikleyicisi de olmayan mantıksız bir korkudur. Diğer fobilerde olduğu gibi, panofobili bir birey, fobisinin hiçbir anlam ifade etmediğini anlar.

Uzmanlar bu fobiye “her şeyden korkma”, omniphobi, panfobi veya pantofobi de diyorlar. Adını, insanlara korku aşılayan antik Yunan tanrısı Pan’dan almıştır.

Bu fobiye sahip insanlar bir olay veya bir dizi olay hakkında aşırı derecede endişelenirler. Psikologlar, bunu sınırlayıcı bir fobi olarak görürler çünkü davranışları veya ondan muzdarip kişiyi etkiler ve koşullandırır.

Some figure

Panofobinin nedenleri

Bu fobinin farklı olası nedenleri vardır. Genel olarak, hastalar bu tür bir korkuyu ilk kez hissettiklerini hatırlamazlar. Bununla birlikte, ne zaman önemli bir endişe kaynağı olmaya başladığını sık sık hatırlarlar.

Uzmanlar, bunun diğer, daha spesifik fobilerden geldiği konusunda hemfikirler. Bazı örnekler araknofobi veya aerofobidir. Bu diğer fobiler insanları panofobiye karşı daha savunmasız hale getirebilir. En yaygın nedenlerden bazıları travmatik olaylar ve genetik mirasla ilgili yaşananlardır. Diğer bir olası neden kişisel deneyimlerdir, yani çocuklar ebeveynlerinin korkulu tavrını benimserler.

Panofobi belirtileri

Bu sorunun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Diğer şeylerin yanı sıra, nesnelerden, durumlardan, insanlardan ve hayvanlardan mantıksız bir şekilde. korkmak gibi birçok tanımlanabilir semptomu vardır. Panofobi, sürekli ve açıklanması zor olan korkudur.

Bu fobi, çeşitli durumlardan ve insanlardan kaçınmaya başlamanıza neden olabilir. Bu olmaya başlarsa, kendinizi profesyonellerin ellerine bırakmalısınız. Eğer bozukluğunuz bu kadar kötüye giderse, bir hipervijilans durumuna girersiniz. Bu durumda, vücudunuz bu hipervijilansa yanıt vermek için sürekli olarak adrenalin üretir.

Dahası, bu sorun genellikle depresyon, anksiyete veya üzüntü gibi diğer akıl sağlığı sorunlarıyla birlikte yer alacaktır. Ayrıca benlik saygısı düşük, suçluluk duyguları ve düşük kontrol odağı olan insanlarda da buna benzer durumları görüyoruz.

Bazen panofobili hastalar, kontrolü kaybetme korkusunu veya korkuya neden olduğuna inandıkları stresli durumdan kaçma arzusunu ifade ederler. Ayrıca titreme, terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma, kusma, bedensel ve karın ağrısı ve vücut gerginliği gibi fiziksel semptomlara da neden olabilir.

Some figure

Panofobi tedavisi

Neyse ki, panofobinin belirli tedavileri vardır. Tabii ki, herhangi bir tedavi ancak nitelikli bir psikolog ile yapılan bir değerlendirmeden sonra kullanılacaktır. Uzman daha sonra hastanın ihtiyaçları için bir tedavi planı hazırlar. Psikologların panofobiyi tedavi etmek için kullandıkları araçlardan bazıları şunlardır:

  • Sistematik duyarsızlaştırma: Bu tedavi, hastanın korktuğu durumlara ve nesnelere maruz kalma sırasında endişeli tepkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.
  • Bilişsel davranışçı terapi: Bu terapi türü, kişinin fobiyi geliştirmesine neden olan mantıksız ve çarpık inançları inceler. Sonuç olarak, hasta onları tehlikeli olarak görmeyi bırakabilir.
  • Kendi kendine telkin: Önceki terapiden yola çıkarak yapılan bu tür bir tedavi, kaygı üreten durumu dile getirerek davranışı değiştirmek konusunda çaba sarf etmekten oluşur.
  • Farkındalık: Bu, hastayı şimdiki anda olmaya davet eden tamamlayıcı bir tekniktir. Buraya ve şimdiye odaklanmalı, tatsızlıkları deneyimin bir parçası olarak kabul etmeli ve kontrolcü kafa yapısını bırakmalıdırlar.
  • İlaç tedavisi: Ağır vakalarda reçeteli ilaçlar da gerekli olabilir. Hasta ciddi bir fobiden muzdaripse doktorlar bunları reçete edebilir.

Sonuç olarak, panofobiyi tedavi etmek için birçok araç olduğunu görebilirsiniz. Ancak,  henüz hiç bahsetmediğimiz çok önemli bir etken de var: hastanın tutumu. Bu konu ile ilgili sıkı çalışmak üzere hazır olmaya ve tedaviden sorumlu uzmana güvenmeye hazır olmaları gerekir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.