Pandemi Sırasında Okula Gitmemek Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Pandemi sırasında okula gitmemenin çocuklar üzerindeki etkileri basit bir can sıkıntısı ya da sosyalleşme eksikliğinin ötesine geçmektedir. Bu çocuklar çoktan “koronavirüs jenerasyonu” olarak adlandırılmıştır ve ciddi bilişsel, akademik ve duygusal sonuçlara maruz kalabilirler. Ve, daha da ciddi olan bir şey, bu durumun daha az kaynağa sahip olan insanlar ile diğerleri arasında daha da belirgin bir farka neden olacağı gerçeği.
Koronavirüs ve mevcut pandemi senaryomuz toplumu üzerine inşa ettiğimiz tüm temelleri değiştirdi. İzolasyonun ötesinde; ekonomik senaryonun, kapalı sınırların ve turistleri taşıyan uçakları barındırmayan gökyüzünün ötesinde; ölümcül bir şeyler oluyor.
Bir yandan, hastalığın kendisi ve yıkıcı etkileri var. Sonra, her ailenin kişisel hikayeleri, gelecek hakkındaki acıları, yarın olacak şeyler hakkında yaşadıkları belirsizlikler var.
Ancak, bu durumda daha hassas olan bir alan var ve bu da tabii ki çocuklarımız. Bu gerçekliği sessiz bir şekilde yaşıyor, kendi spesifik yolları ile algılıyor ve bu durumun en çarpıcı sonuçlarından birine maruz kalıyorlar: geleneksel eğitim alamıyorlar.
Dünya genelinde 300 milyondan fazla öğrencinin akademik yılı kesintiye uğradı. İtalya gibi ülkelerde eğitim otoriteleri tüm öğrencileri otomatik bir şekilde geçirdi.
Çoğu bu problemi çevrimiçi dersler aracılığı ile çözmeye çalışıyorlar. Ancak, burada dijital bir ayrım söz konusu. Tüm ailelerin imkanı yok ve daha da göze çarpıcı olan şey, okulların büyük bir çoğunluğunun hala uzaktan eğitime hazır olmamasıdır.
Pandemi Sırasında Okula Gitmemenin Çocuklar Üzerindeki Beş Etkisi
Çocuklar ve ergenler bu günleri uzun bir süre boyunca hatırlayacak. Hepsi bu durumu kendi yolları ile, kendi bireysel deneyimlerine dayanarak sindirecek.
Bazıları koronavirüsün bir sonucu olarak aile bireylerini kaybedecek. Diğerleri, evlerinde hissedilen ve ebeveynlerinin yüzleri ve konuşmalarından onlara yansıyan ıstırabı hatırlayacak. Ve bazıları, aksine, evde geçirdikleri zamana dair iyi anılara sahip olacak.
Toplumumuzun genç jenerasyonu da buna dahil olmak üzere yarınların jenerasyonunun nasıl görüneceğini tahmin edemeyiz. Ancak, şüphe duymadan söyleyebiliriz ki dünyaları değişecek. En büyük endişelerimizden biri pandemi sırasında çocukların okula gitmemesinin etkilerini keşfetmek.
Bu, UNESCO gibi ajansların raporlar ve tahminler ile halihazırda öngörmeye çalıştıkları bir şey. Hadi onların raporlarına bir göz atalım.
Dört İla Yedi Yaşları Arasındaki Çocuklar Üzerindeki En Olumsuz Etkiler
Düzenli eğitimin eksikliği en fazla küçük çocukları etkileyebilir. Bu özellikle de hala okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde olan çocuklar için geçerlidir.
Dört ila yedi yaşları arasında çocuklar, okuma ve yazma becerilerini geliştirmelerinin anahtarı olan bilişsel, motor, dikkat ve yürütme süreçleri açısından büyük bir nitel sıçrama yaşarlar.
Elbette, bu göreve evde de devam edebilirler. Ailelerinden iyi bir şekilde destek alabiliyorlarsa gereksiz bir etki yaşamazlar. Ancak, eğer böyle bir destek bulunmuyorsa bu becerileri kazanmaları daha uzun sürebilir.
Ergenlerde İzolasyon
Çocukların pandemi sırasında okula gidemiyor olmasının bir etkisi de çoğunlukla ergenlik öncesi çağ ve ergenlik çağında olan çocuklarımız üzerinde görülür.
Bu yaşta onların nispeten kolay bir şekilde izole olmaları son derece yaygındır. Odalarında kalmayı seçmek ve internette saatlerce kalıp akademik görevlerini gerçekleştirmemeleri riski de başka bir tehlikedir.
Aileler çocuklarının çalışmalarını denetlemek ve ödevlerini yapıp çalışıyor olduklarından emin olmaya zorlanırlar. Bunların tamamı hem yorucu olabilir, hem de bir çatışma kaynağına dönüşebilir.
Öğretmen Rolündeki Ebeveynler
İzolasyon, ebeveynleri (şimdi her zamankinden fazla olmak üzere) öğretmenler ya da öğretim görevlilerinin yerlerini doldurmaya zorluyor. Bazı durumlarda bu bir problem olmayabilir. Ancak, herkes buna hazırlıklı değil. Herkesin, kendi endişelerini bir kenara koyup çocuklarının çalışmalarında ilerlemesine yardım edecek sabrı, ve hatta yeteneği olmayabilir.
Hayır, Tüm Evlerde İnternet Ya Da Bilgisayar Yok
Bir dijital uçurum var. Uzaktan eğitimin bir seçenek olduğunu, ve dersler sınıflarda verilemiyorsa sanal sınıf şeklinde bir seçenek bulunduğunu biliyoruz.
Ancak, tüm ailelerin aynı kaynaklara sahip olmadığını hatırlamalıyız. Dünya genelinde milyonlarca çocuk, okul ödevlerini takip edebilmeleri için bir ev bilgisayarına sahip değil.
Okuldaki Yemekler Olmadan Yeterli Beslenmek
Pandemi sırasında okula gitmemenin çocuklar üzerindeki bir diğer etkisi de beslenme düzeyinde gerçekleşir. Birçok çocuğun okul kafeteryalarında aldığı yemeklere bağlı olduğunu unutmamalıyız. Şimdi, sosyal kurumlar ailelere yiyecek yardımı sağlamadığı takdirde birçok çocuk ciddi beslenme yetersizlikleri yaşamaya başlayacaktır.
Pandemi Sırasında Okula Gidememenin Çocuklar Üzerindeki Etkisi: Akademik Gecikmeler ve Sosyalleşme Eksiği
Son dönemi kaçırmak mutlaka bir etki yaratacak. Çocukların öğrenmeyecekleri içerikler, havada kalacak konular, çocukların edinemeyecekleri yetenekler ve asla sınıflarında yaşayamayacak oldukları özgün deneyimler olacak.
Birçok çocuk için okula gitmemek bir tatil gibi olacak. Ancak, çoğunun özleyeceği bir açı da olacak: sosyalleşme, derslerinin rutini, arkadaşları ve çocukların sosyal ve duygusal gelişimini de teşvik eden, o coşkulu, zaman zaman karmaşık, bazen ise heyecan verici olan günlük hayat.
Pandeminin etkilerinin bir süre devam edeceğini biliyoruz. Ancak, akademik dünya ve eğitim dünyası, sınıflar tekrar açıldığında onları bekleyen zorluklar olduğunu biliyor.
Eğitim sisteminin bu gibi acil durumlar ile başa çıkabilmesi için adapte edilmesi gerekiyor. Çevrimiçi eğitimin sınıfta deneyimlenen eğitim ile aynı kalitede olduğundan emin olmak için yürürlüğe koyulması gereken mekanizmalar var.
Umalım ki bu herkese açık hale gelebilsin!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.