Öz Eleştiri ile Nasıl Başa Çıkılır?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Gerçekten tutkulu olduğunuz ve başarılı olmak istediğiniz bir şey hakkında endişeli hissetmek anlaşılabilir bir durumdur. Bununla birlikte, bazen başarı olası değildir. Öz eleştiri ile nasıl başa çıkacağınızı öğrenirseniz, kendinize gereksiz baskı yapmayı bırakacaksınız.
Davranışlarınızı, görüntünüzü veya beraber vakit geçirdiğiniz insanları değiştirmeye çalıştığınızda, öz eleştirinin kurbanı olabilirsiniz. Bu genellikle hedefleriniz üzerinde çalışırken ve başarısız olmamaya çalışırken olur. Herkesi memnun etmek için olduğunuz kişiyi değiştirmeye çalışmak, pahalıya patlayabilir.
Aşırı öz eleştiri ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. İnsanlarla ilişki kurma biçiminizi de etkileyebilir çünkü insanların sizden çok şey beklediğine inanmanıza neden olur. Çoğu zaman, bu beklentiler aslında yoktur. Artık öz eleştirinin sizin için ne kadar kötü olduğu konusunda hemfikir olduğumuza göre, bununla nasıl başa çıkıp kendinizi daha çok sevmeye başlayabileceğinizi öğrenelim.
1. En kötü eleştirmeniniz olmayın
Her şeyden önce, size baskı yapan tek kişinin kendiniz olduğunu anlamak zor olabilir. Etrafınızdaki insanların o kadar talepkar olmaması çok muhtemeldir, ancak yine de ne düşünebilecekleri konusunda endişelenirsiniz.
Bunun sizin güven eksikliğinizden ve mükemmelliğe olan ihtiyacınızdan kaynaklandığını anlamalısınız. Başarılarınız, görünümünüz veya ilişkileriniz hakkında sürekli olarak kendinizi eleştirmeniz hem zihinsel hem de duygusal olarak kendinizi daha kötü hissetmenize neden olacaktır.
Kendinize bu kadar yüklenmeyin
Kendinizi yargılamak ve aşırı eleştirmek kısır döngülere dönüşebilir. Bu yüzden yapıcı ve yıkıcı eleştiriyi ayırt etmeyi öğrenmelisiniz. Kendini önemsiz şeyler yüzünden eleştirmek zehirlidir. Bunun yerine, kendinize bu kadar yüklenmeyin ve hatalarınızdan ders alın.
Reddedilme korkusunu yenmeye çalışın
İnsanlar sosyal varlıklardır, bu yüzden yaptığımız işlerin çoğu diğer insanları içerir. Bu nedenle insanların en büyük korkularından biri reddedilmektir.
Kendinize karşı çok talepkarsanız, bir grubun parçası olmamak endişeye yol açabilir. Ancak, herkesin sizden hoşlanmayacağını ve bunun bir sorun olmaması gerektiğini anlamalısınız.
2. Yaşadığınız döngülerden öğrenin
Her zaman mutlu olamazsınız ve bazen hedeflerinize ulaşmak sizin için o kadar da önemli olmayacak. Herkes hormonlarla alakalı olanlar gibi iç döngülerden veya ilişkilerle uğraşmak gibi dış döngülerden geçer. Günlük yaşamınızda bazı iniş çıkışlar yaşamanız normaldir, ancak kötü bir gün geçirdiğiniz için kendinize fazla yüklenmemelisiniz.
Öz eleştiri ile nasıl başa çıkılır
Bu olursa ve kendinizi eleştirmeye başlarsanız, o gün, o hafta veya o ay neler olduğunu düşünün. Bu kötü deneyim, başarılarınız hakkında nasıl hissettiğinizi etkileyecek ve sizi neyin kötü hissettirdiğini kabul etmeniz gerekiyor.
Öz eleştiri ile nasıl başa çıkacağınız, neden böyle hissettiğinizi ve böyle davrandığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
Neyi başardığınızı düşünün
Neden böyle hissettiğinizi zaten biliyor olsanız da, yine de kızgın veya üzgün olsanız bile, bunu deneyin. Zamanda geriye gider ve neyi doğru yaptığınızı, neyi başardığınızı veya sevdiklerinizin sizinle nasıl gurur duymasını sağladığını düşünürseniz, kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Kendinizi benzer ortamlarda hayal edebileceksiniz.
3. Sizi ne mutlu ediyorsa onu yapın
Sizi mutlu eden şeyi yapmaya odaklanmalısınız. Bu şekilde her şey size kolay gelecek ve başarı garanti edilecektir.
Başladığınız işi bitirmek, öz eleştiri ile başa çıkmanıza yardımcı olacak ve kendinizi sevmeniz için bir neden verecektir. Sizi mutlu eden, aktif tutan ve pozitif insanlarla bağ kurmanıza yardımcı olan bir iş seçin.
Önce siz kendinizi sevmezseniz kimse sizi sevmeyecek. Bu nedenle, mutluluğu kendi içinizde bulmanız ve kim olduğunuzu kabul etmeniz gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Thompson, R., & Zuroff, D. C. (2004). The Levels of Self-Criticism Scale: Comparative self-criticism and internalized self-criticism. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(03)00106-5
- Longe, O., Maratos, F. A., Gilbert, P., Evans, G., Volker, F., Rockliff, H., & Rippon, G. (2010). Having a word with yourself: Neural correlates of self-criticism and self-reassurance. NeuroImage. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2009.09.019
- Joeng, J. R., & Turner, S. L. (2015). Mediators between self-criticism and depression: Fear of compassion, self-compassion, and importance to others. Journal of Counseling Psychology. https://doi.org/10.1037/cou0000071
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.