Nöroterapi Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Nöroterapi beyinde oto düzenlemeyi sağlayan bir tür gelişmiş tekniktir. Anksiyete, stres ve insomnia gibi belirli psikolojik sorunları iyileştirir. Ayrıca bilişsel süreçte performansı iyileştirerek dikkat, hafızayı ve öğrenme kapasitesini geliştirir.
Birçok kişi nöroterapi deyince aklına kafasının belli bölgelerine yerleştirilmiş değişik kablolu cihazlar getirir. Bunun gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Nöroterapi invazif değildir, acısızdır ve elektrik ya da herhangi bir ilaç gerektirmez.
“Nöroterapi en içsel boyutumuzla yüzleştiren ileri bir teknolojidir.”
– Barry Sterman
Bir bilgisayara bağlı birkaç sensör ve basit bir mühendislikle, sadece birkaç saniye içinde beyin aktivitesi ve bağlantı yeteneği hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bu harika beyin analiz yazılımı (veya QEEG beyin haritalaması) sayesinde, örneğin hangi alanların fazla kullanıldığını veya hangi alanların faaliyetlerini gerektiği gibi koordine etmediğini belirleyebilirsiniz.
Nöroterapi nasıl başladı
Nöroterapi tekniği yeni değil. Her şey 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başında Joe Kamiya (Chicago Üniversitesinde doktor) ve Barry Sterman (California Üniversitesinde doktor) ile başladı. Her ikisi de NASA için bir proje üzerinde çalıştı ve beynin dış atmosfere adaptasyonunu geliştirmek için nöroterapi parametreleri ile sayısız astronot yetiştirdi. Daha sonra, aynı yaklaşımı epilepsi hastalarında nöbetlerin%60’ına kadar düşürdüler.
Günümüzde, bu tip terapilerde uzmanlaşmış daha fazla merkez bulabiliriz. Ancak bu yaklaşım eleştiriden muaf değildir. Çok olumlu sonuçların elde edildiği bir alan, dikkat eksikliği hiperaktivitesi olan veya olmayan dikkat eksikliği bozukluklarının tedavisinde yer almaktadır.
Bazı gerçeklere bir göz atalım.
Nöroterapi nedir?
Nöroterapi bir tedavi değildir. Endişelerden kurtaracak bir ilaç değildir veya felç sonrası semptomları çözmez. Beynin daha sağlıklı işlemesi için beyin kalıplarını yönetmek ve düzenlemek için bir yöntemdir.
Normal yöntem, bilgisayarlı bir nöroterapi programı kullanarak en az 20 tekrarlı egzersiz seansıdır. Bu program, beyin dalga frekanslarını yeniden düzenlemek ve düzenlemek işini merkezi sinir sistemimize öğretir.
Bunu daha iyi anlamak için bir örneğe bakalım…
“Uyuyamıyorum, her şeyi denedim ve yaşam kalitem kötüleşiyor.”
Sarah neredeyse altı aydır ciddi uyku problemleri yaşıyor. Her şeyi denedi. Artık yoğun olarak konsantre olabileceği noktaya ulaştı. İşe gitmek için sabahları arabaya binmeye cesaret edemez durumda ve duygularının kontrolünü tamamen yitirmiş gibi hissediyor.
- Doktoru ona nöroterapi seansları önerdi.
- Bunun için belli basit adımları izlemesi gerekiyor. İlk olarak psikiyatrik değerlendirme. Daha sonra nörolojik test ve en sonunda beyin haritası veya QEEG gerekli.
- Uzman son testi yaptığında bilgisayar programı beklendiği üzere Sarah’nın maksimum uyarıyı verdiğini saptadı.
- Duygusal ve endişeyle ilgili reaksiyon verilen bölgelerin normalden 3 kat fazla çalıştığı saptandı. Altta yatan kaygıları beynini zorluyordu. Sonuç olarak uyuyamaz, odaklanamaz ve duygularını düzgün kontrol edemez olmuştu.
- İlk teşhisten sonra uzman Sarah için özel bir nöroterapi planı çıkardı. Bilgisayar ve hastanın merkezi sinir sistemi ile bazı çalışmalara başlandı, sözler, müzik ve uygulama içeriyordu. Böylece Sarah’nın beyin aktiviteleri sağlıklı ve rahat bir düzeye indi. İhtiyacı olan rahatlamayı sonunda buldu.
Nöroterapi: yüksek teknoloji ile meditasyon
Rahatsız edici değil, müdahaleci değil, ilaç kullanmıyor ve hatta karıncalanma hissine bile neden olmuyor. Nöroterapi, ayna karşısında yüz yüze olduğumuz keyifli meditasyon seanslarıyla karşılaştırılabilir. Bu durumda, elbette, ayna zihnimizin aktivitesini yansıtır. Kontrol etmesini çok zor bulduğumuz büyüleyici, bazen de kaotik zihnimiz.
Nöroterapi, beyin aktivitemiz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmamıza, bilişsel süreçlerimizi ve duygusal dünyamızı daha iyi yönetmemize yardımcı olur.
Sadece ekranların önünde oturmak, farklı düşünmeyi öğrenmemize yardımcı olmak için yeterlidir. Beyin dalgalarımızın akışının değişmesine izin verir, böylece rahatlama ve daha yoğun bir konsantrasyon oluşturur. Beynimizin daha becerikli ve daha üretken olmasına yardımcı olacaktır. Bazı kişilerin daha fazla seansa ihtiyacı olacaktır, ancak 30 dakikalık alfa dalga antrenmanından sonra, akıllarının düzensizliğini tamamen azaltarak daha büyük bir bilişsel performansa sahip olan birçok hasta vardır. Her bireyin kişisel durumlarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak kendi kişiselleştirilmiş antrenman seanslarına ihtiyacı olacaktır.
Depresyondan kurtulmanın bir yolu
Bu şekilde, nöroterapi depresyon, migren, obsesif kompulsif bozukluklar ve uykusuzluk hastalarında çok yararlıdır. Bazı maddelere bağımlı olanlarda ve özellikle DEHB olan çocuklarda da yararlıdır. 20 dakika ya da yarım saatten fazla oturumlarla, haftada bir kez, büyük ölçüde geliştirilmiş birçok çocuk var. Dikkatleri, konsantrasyonları ve çalışma belleği kapasiteleri belirgin bir şekilde artmıştır.
Şüphesiz, bu bir mucize tedavisi değildir. Nöroterapinin ulaşabileceği depresyon veya anksiyete gibi birçok durumda semptomları azaltmaktır, ancak sorunun kaynağını değil tabii. Ancak, bu alandaki uzmanlar bize söyledikleri gibi, bu alanda sürekli araştırmalar sürüyor ve bu sürekli olarak geliştirilmekte olan bir terapidir. Umut, beynin işleyişini daha derinden bildiği için, nöroterapinin gelecek aylarda ve yıllarda etkinliğini artıracağı yönündedir. Bu yeni gelişmeleri heyecan ve ilgiyle bekliyoruz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.