Logo image
Logo image

Nefes Almak İçin Nedenler Bulun

3 dakika
Nefes Almak İçin Nedenler Bulun
Son Güncelleme: 01 Eylül, 2017

İnsanlar sadece zevki aramak ve acıdan kaçmakla ilgilenmezler; bizler hayatın anlamını bulmayı da isteriz (gerçi bu arayış esnasında başka nedenlerle aklımız çelinebilir). Acı çektiğimiz zamanlarda bile anlam bulmak, darbelerin şiddetini azaltır ve bu, nefes almak için pek çok nedenden biri olur.

Hiç kimse sizin yerinize geçemez ve sizin yerinize acı çekemez. Acıdan uzak olan yolun ne kadar karanlık ya da aydınlık olduğu, sizin tavrınıza bağlı. Hepimizin var olmak için bir nedeni var ama bazen nedeni unutuyor ve onu bulmak için ruhumuzun derinliklerini aramak zorunda kalıyoruz.

Avusturyalı nörolog ve psikiyatr Viktor Frankl Man’s Search for Meaning (İnsanın Anlam Arayışı) adlı kitabında dediği gibi bir insan, sevmek ve sevilmek için birinin onu beklediğini fark ettiğinde ya da yarım kalmış bir işi olduğunda (bir iş, kitap, proje) sorumluluk alır ve hayatının anlamını anlar.

“Olduğumuz kişi olmak ve olmaya gücümüzün yettiği kişi olmak, hayatın tek amacıdır.”

– Robert Louis Stevenson

Nefes almak için nedenler

Bazen yürümek güçtür ama belki de her şeye rağmen yola devam etmek için biraz durup bir neden bulma vakti gelmiştir. Ruhunuzda yapacağınız derin bir arayış, kendinizi tanımak için gerçekleştirmeniz gereken bir yolculuktur.

Geleceğe umutla bakmak ve şu anın tadını çıkarmak için her birimizin motivasyona ihtiyacı vardır. Kendimizi hayatımıza daldırdığımızda bu motivasyonu bulabiliriz. Şu hususlar üzerinde düşünün ve nefes almak için nedenler bulun.

Some figure

Sahip olduklarınızın tadını çıkarın

Arzular olmadan yaşayamayız ve istediklerimiz konusunda gerçekçi olsak bile umut etmeyi bırakmamak önemlidir. Hayat bize arzularımızın kimi zaman gerçeğe dönüştüğünü, bazen ise böyle olmadığını öğretir ama bu durum, umudumuzu yitirmemize neden olmamalıdır.

Ne var ki endişe dolu bir şekilde bir şeyi arzu etmek ve her şeye sahip olmaya çalışmak, ruhunuzu yoksullaştırarak sizi köleleştirebilir. Arzuladığınız bir şey gerçekleştiğinde, o şeye özveriyle tutunursanız, tadını çıkarır ve sonra bunun geçmesine izin vererek daha fazla şey elde eder ve paylaşmanın sevincini yaşarsınız.

“Sahip olduğunuz her şeyden kurtulduğunuzda, dünyadaki tüm hazinelerin sahibi olursunuz.”

– Mahatma Gandhi

Niceliğe değil, niteliğe değer verin

Günümüz toplumunda daima daha fazlasını istiyoruz: daha çok para arkadaş, zaman… Ama daha fazlasına sahip olmak, sizi her zaman mutlu etmez çünkü sahip olduğunuz şeylerin sayısı değil niteliğidir önemli olan. Binlerce arkadaşınız olacağına birkaç gerçek ve dürüst dostunuzun olması yeğdir.

Some figure
Çoğumuz, her şeyin fazlasını elde etmek için didinip duruyor fakat bunun bir yanılsama olduğunu unutuyoruz: Daha fazlası sizi mutlu etmeyecek. Hayatta en önemli şeyin, kim olduğumuzun ve küçük şeyler bile olsa sahip olduklarımızın tadını çıkarmak olduğunun farkında değiliz.

“Bahçenizin büyüklüğünü, dökülen yaprakların sayısına değil çiçeklerin sayısına bakarak ölçün.”

– Roger Patrón Luján

Bulmak istediğinizi arayın

Hayat sürekli ve zenginleştirici bir arayıştır ama gerçekten ne bulmak istediğiniz üzerinde düşünmek de önemlidir. Başka insanların ne aramanız gerektiğini söylemesi önemli değil, yalnızca kendi istediğiniz şeyi bulmaya bakın.

Some figure

Çatışma ararsanız, çatışma bulursunuz; güzellik ararsanız, güzellik; sevgi ararsanız sevgi bulursunuz. Ama şu anın muhteşemliklerinin sizi şaşırtmasına izin vermeli ve günlük şeylerde mucizeler bulmalısınız. Etrafınıza bir bakın ve her şeyin tadını çıkarın.

Akıllı iyimserliği uygulayın

Denge ve iç huzurunuzu korumak için sözünüze sadık yaşamanız, tutarlı olmanız ve yaşadığınız bütün güzel ve pozitif şeylerin farkına varmanız gerek. Şüphesiz birçok güzel şey var hayatınızda.

Hepimiz pek çok ciddi ve karmaşık durum yaşadık ama yaşadığınız bütün güzellikleri eklerseniz, yüzünüzde bir tebessüm oluşacaktır zira nefes almak, iyimser olmak ve hayatınızın tadını çıkarmak için pek çok sebep olduğunu göreceksiniz.

“Mutluluğun sırrı, istediğinizi yapmak değil, yaptığınızı istemektir.”

– Leo Tolstoy

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.