Nefes Alma Sanatı

3 dakika
Bilimsel araştırmalar, nefes almanın duyguları, hafızayı ve öz kontrolü kesin olarak etkilediğini göstermiştir.
Son Güncelleme: 03 Nisan, 2022

Nefes alma sanatı, yoga veya Doğu felsefelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte, batı bilimi de şimdi ona ilgi gösteriyor.

Aslında, çeşitli araştırmalar nefes almanın beyin fonksiyonlarını doğrudan etkilediğini kanıtlamıştır. Bu da düşünce ve duyguların kalitesini belirler.

Nefes almanın ruh haliniz üzerindeki etkisini kendiniz görebilirsiniz. Gerçekten de, birkaç dakika içinde daha fazla rahatlama ve sükunete dönüştüğünü anlamak için yalnızca birkaç derin nefes alıp vermeniz yeterlidir.

Bilim bu gerçeği gözden kaçırmadı. Bu nedenle, nefes alma şeklinizin düşünme ve hissetme şeklinizi nasıl etkilediğini doğrulama görevini üstlenmiştir. Nefes alma sanatı, vücudunuza ulaşan havayı yönetmenin en uygun yolu ile ilgilidir.

Duygular rüzgarlı bir gökyüzündeki bulutlar gibi gelir ve gider. Bilinçli nefes alma benim çapamdır.”
-Thich Nhat Hanh-

Öncü araştırma

New York’taki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Dr. José L. Herrero liderliğindeki bir grup araştırmacı beyin sapının üstünde nefes alma: insanlarda istemli kontrol ve dikkat modülasyonu başlıklı bir makale yayınladı . Prestijli Journal of Neurophysicology’de yayınlandı.

Araştırmacılar, nefes yoluyla dikkat, hafıza ve duygusal kontrol üzerinde çalışmanın mümkün olduğu sonucuna vardılar. Epileptik nöbet geçiren altı katılımcı kaydettiler. Hepsine beyin aktivitelerini izlemek için elektrotlar yerleştirildi. Hiçbiri geleneksel ilaçlarla tedaviye iyi yanıt vermemişti.

Kullanılan izleme yöntemi (elektrotlar), geleneksel tekniklerle elde edilen görüntülerden çok daha güvenilir olduğu için bu çalışma öncü olarak kabul edilmektedir. Çalışma, bilinçli nefes almanın katılımcıların beyinlerinde değişiklikler oluşturduğunu doğrulamayı başardı.

Nefes alma sanatı

Bilim insanları iki temel solunum türü belirlediler: otomatik ve bilinçli. Birincisi, genellikle gerçekleştirdiğinizdir. İlginç bir şekilde, çalışma çoğu insanın gerçek kapasitelerinin yalnızca yüzde 30’unda nefes aldığını kaydetti.

İnsanlar genellikle sığ bir şekilde nefes alır ve bunu kötü yapar. Genellikle yüzeysel ve telaşlı bir şekilde yapılır.

Görünüşe göre bebekler nefes alma sanatını doğumdan itibaren biliyorlar. İçeri ve dışarı uzun, derin nefesler alırlar, havayı göbeğe çekerler. Başka bir deyişle, hem abdominal hem de diyafram nefesi sergilerler. Bu, oksijeni daha yeterli bir şekilde emmelerini sağlar. Buna karşılık, yetişkinler göğsün üst kısmı ile nefes alır ve bu da daha düşük solunum performansı oluşturur.

Nefes almak kendi içinde bilinçsiz bir eylem olsa da, zihinsel durumunuz üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Çalışma, derin nefes aldığınızda serebral kortekste değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle, nefes alma sanatını öğrenmek, zihninizde neler olup bittiğini daha iyi kontrol etmek anlamına gelir.

Düzgün nefes alın

Yogiler nefes alma sanatında ustadır ve onlardan çok şey öğrenilebilir. Nefes almanın beden ve zihin arasındaki bağlantıda temel bir faktör olduğunu ve bilinçli nefes almanın sağlığı iyileştirebileceğini iddia ediyorlar.

Tek bir basit egzersizle doğru nefes almayı öğrenebilirsiniz. Dört saniye boyunca derin nefes alıp havayı karnınıza göndermeniz yeterlidir. Ardından, iki saniye tutmalı ve dört saniyede de nefes vermelisiniz. Havanın karnınıza ulaştığını bir elinizi koyarak kontrol edebilirsiniz, hemen algılarsınız.

Bu doğal bir nefes alma yolu değildir, ancak sık sık uygularsanız daha yavaş ve derin nefes almanıza yardımcı olur. Nefes alma sanatı, yüksek stres veya yüksek duygusal etki anlarında bilinçli nefes alıştırması yaptığınızda tam potansiyelini gösterir. Sizi sakinleştirir ve zamanla dürtüsel davranışlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Akciğer ve beyin yakından ilişkili bir iki terim oluşturur. Nefes alma sanatı sadece duygularınızı ve entelektüel yeteneklerinizi daha iyi yönetmenize katkıda bulunmaz, aynı zamanda hipertansiyon gibi hastalıkları önler, uykusuzluğun önlenmesine yardımcı olur ve kas aktivitenizi geliştirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Dennison, P. E., & Dennison, G. E. (1997). Brain gym: aprendizaje de todo el cerebro. Ediciones Robinbook.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.