Narsist İnsanları Tanımak İçin 9 İşaret
Yazan ve doğrulayan antropolog Guillermo Bisbal
Megalomani olarak da bilinen narsisistik kişilik bozukluğu, abartılı bir öz saygı ve empati eksikliği ile karakterize edilen patolojik bir durumdur. Narsistler kendilerinin etraflarındakilere kıyasla her açıdan daha iyi olduğuna inanırlar.
Günlük yaşamımızda narsist insanlara rastlayabiliriz. Bu nedenle, onlardan kaçınmak için narsist insanları tanımak önemlidir. Bir narsistle ilişkiye başlamak, başlangıçta büyük bir sorun olmayabilir. Aslında, cazip bir deneyim olabilir. Ancak, daha sonra gerçek niyetlerini açığa vuracaklardır. Bu insanlar sadece başkalarının kendilerini aşağılık hissetmesini ve onlardan faydalanmayı ister.
Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Ruhsal Bozuklukların Teşhisi ve İstatistik El Kitabına (DSM-V) göre, narsist insanları tanımak yardımcı olabilecek 9 işaret vardır. Bu işaretlere bir bakalım.
1. Narsistler görkemli hissederler
Görkemlilikten bahsettiğimiz zaman, başkalarından üstün hissetmeyi kastederiz. Narsistler, tüm başarılarının ve yeteneklerinin, herkesinkinden daha iyi olduğuna inanırlar, bu da etraflarındakileri daha aşağı hissettirir. Narsist insanlar sık sık konuşur ve gezegendeki en önemli insanmış gibi davranırlar.
2. Başarıya ve güce önem verirler
Narsist insanlar her zaman başarıya ve güce kavuşma yolunu bulmaya çalışırlar. Başarı ve güç hakkında hayaller ve fanteziler kurar. Böylece başarılı, güçlü, son derece güzel olmaktan ve herkes tarafından takdir edilmekten daha azına razı olmazlar.
3. Benzersiz olduklarını düşünürler
Narsist insanları tanımak söz konusu olduğunda bu önemli bir faktördür. Eşsiz ve yeri doldurulamaz olduklarına güçlü bir biçimde inanırlar. Bu, onlara yalnızca hayran olan ve ne kadar özel olduklarını onlara hatırlatan insanlarla ilişkiler kurmalarına yol açar. Bunun nedeni ise narsistlerin, onları anlayabilen veya ortak noktaları olan pek de fazla insanın var olmadığına inanmalarıdır.
4. “Özel muamele”
Narsistler diğer insanların onlara özel muamele göstermelerinden hoşlanır. Mümkün olan en iyi şekilde davranılmayı hak ettiklerini düşündükleri için ayrıcalıklar talep ederler. Özel olduklarına inanırlar, bu yüzden başkalarının da onlara böyle davranması gerekir. Narsist insanları tanımak istiyorsanız, başkalarının onlarla çelişip onları eleştirmesinden nefret ettiklerini unutmayın.
5. Aşırı hayranlık talep ederler
Narsist insanlar gösterişçidir. Bu nedenle, insanların her zaman ve her yerde onlara hayran olmalarını isterler. Her zaman başkalarının onları takdir etmesini beklerler, bu olmadığında da sinirlenirler. Tek istedikleri, başkalarının onlara hayranlık duyması ve hak etseler de etmeseler de, sonsuza kadar hayranlık toplayabilecekleri bir mertebeye çıkarılmaktır.
6. Diğerlerine imrenirler
Narsistler çoğu zaman belirli açılardan onlardan daha iyi olanlara aşırı derecede imrenirler. Bu açık ya da gizli bir kıskançlık olabilir, ama asla buna kabul etmeyeceklerdir.
Öte yandan, narsisistik kişilik bozukluğu olan insanlar başkalarının kendilerini kişisel yetenekleri ve başarıları için kıskandığını düşünürler.
7. Empati eksikliği
Bu noktaya geldiğinde narsist insanları tanımak çok zor değildir. Narsisistler başkalarına karşı empati duyamazlar. Onlar diğer insanların hisleri ve ihtiyaçları ile bağ kuramazlar. Ayrıca, ne başkalarını umursarlar, ne de pişmanlık veya suçluluk duyarlar. Bu nedenle, başkalarını sevme yetisine sahip olmadıklarını söyleyebiliriz.
8. Başkalarını kendi çıkarları için kullanırlar
Narsistler kişisel hedeflerine ulaşmak için çoğu zaman diğer insanlardan faydalanırlar. Bunu yapmak için, etrafındakileri farklı kaynaklar, fikirler ve kişileri kullanarak manipüle ederler.
Narsist insanları tanımak istiyorsanız, kontrol edici doğasına dikkat etmeyi unutmayın. Bunun nedeni başkalarını manipüle etmekten hoşlanmalarıdır. Sonuçları ne olursa olsun istediklerini elde etmek için her şeyi yapabilirler.
9. Kibirli ve baskındırlar
Tüm narsistler etraflarındaki insanlara kibirli ve baskın bir şekilde davranırlar. Hata yapamayacaklarını düşünürler, bu yüzden çevrelerindekileri insanların onlarla aynı fikirde olması gerektiğine inanırlar.
Tüm ifadeleri ve düşünceleri tereddütsüz kabul edilmelidir. Bu nedenle, narsistlerin fikirlerini diğer insanlara empoze etmesi oldukça yaygındır.
Narsist insanları tanımak neden önemlidir?
Bu 9 işaret narsist insanları tanımanıza çok yardımcı olabilir. Onlarla herhangi bir ilişki kurmaktan kaçınmalısınız, çünkü çoğunlukla psikolojik istismar gerçekleşecektir.
Narsist insanları tanımanın bu kadar önemli olmasının bir diğer nedeni de tuzaklarına düşmemeye dikkat etmenizi sağlamaktır. İlk bakışta çok çekici insanlardır çünkü başkalarının aklını nasıl çeleceklerini bilirler. Başka insanlardan faydalanmanın kendilerini güçlü hissettirdiğini unutmayın. Tuzaklarına düşmeyin!
“Sevenler mütevazı olur. Sevenler tabiri caizse narsisizmlerinden kurtarılmıştır.”
– Sigmund Freud
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Psychological Association. (2022) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revisión (DSM-5-TR). American Psychological Association.
- Carlson, E. N. (2013). Honestly arrogant or simply misunderstood? Narcissists’ awareness of their narcissism. Self and Identity, 12(3), 259-277. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15298868.2012.659427
- Grenyer, B. F. S. (2013). Historical overview of pathological narcissism. En J. S. Ogrodniczuk (Ed.), Understanding and treating pathological narcissism (pp. 15-26). American Psychological Association. https://psycnet.apa.org/record/2012-22247-001
- Malesza, M., & Kaczmarek, M. C. (2018). Grandiose narcissism versus vulnerable narcissism and impulsivity. Personality and Individual Differences, 126, 61-65. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886918300217
- Undürraga, S., & Andrea, J. K. (2016). El diagnóstico del narcisismo: una lectura relacional. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 36(129), 171-187. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352016000100011
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.