Narsisizm ve Öz Saygı Arasındaki 5 Fark
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
David Levithan bir keresinde şöyle demişti: “Narsisizm. Tam boy bir aynaya sahip olmadığımı düşünemezsiniz.” Gerçekte, narsisizm var olmanın yasallığını ve öz saygısını aramaktır. Bu nedenle narsisizm ve benlik saygısını karıştırmak kolaydır. Bununla birlikte, ikisi arasında uzlaşmazlıklar vardır ve bu yazıyı onlara adayacağız.
Hem narsisizm hem de benlik saygısı, bir şekilde varlığın meşrulaştırılmasını ister. Peki fark nerede? Bu iki kavram neden bu kadar kolay karıştırılıyor? Cevabı basittir, narsisizm iyi bir imajla meşrutiyet arar, benlik saygısı bunu basit, koşulsuz varoluşla yapar.
Narsisizm ve benlik saygısı arasındaki farklar
Yukarıdaki akıl yürütmenin ardından, narsisizm ve benlik saygısının onların motivasyonlarında ve yarattıkları biçimlerde karşıt oldukları açıktır. İlk olarak, bu karışıklık üzerinde çalışan iki psikolog düşünelim: Pilar Mallor ve Manuel Villegas.
Araştırmalarında, ilk bakışta benzer görünen davranışların varlığına rağmen, narsisizm ve benlik saygısı arasında açık farklar buluyoruz. Bu davranışları nasıl ayırt ederiz? Okumaya devam edin…
Narsistilerin kendilerine dair abartılı bir algısı vardır
Narsist bir kişi ve yüksek öz saygısı olan biri arasındaki temel fark, benlik imajıdır. Narsistler, abartılı ve çarpık bir önem hissine sahiptir. Öz saygısı yüksek insanlar ise daha az şişkin ama daha geçerli bir iç tatmine sahiptir.
Narsist, gerçekte çarpık bir benlik algısı olan abartılı bir benlik imgesiyle refahı ve güvenliği arar. Güvensiz bir kişinin gizlediği gerçek bir içsel vakum gösterirler.
Öte yandan, yüksek benlik saygısı olan bir kişi, onların iyi olmalarını tatmin edici ilişkilere dayandırır. Kendi imajlarına fazla önem vermezler. Kendine güvenen olmak, başkalarının önünde başarıları abartmak ya da vurgulamak değil, sadece onları kutlamanın keyfini çıkarmak anlamına gelir.
“Bir kişinin her yere kendi resimlerini asması tuhaf değil mi? Sanki var olduklarını kanıtlamaya çalışıyormuş gibi.”
– Candace Bushnell
İlgi ihtiyacına karşı girişkenlik
Yüksek benlik saygısı olan bir kişi iddialıdır. Ne zaman konuşulacağını ve ne zaman konuşulacağını seçiyorlar. Bunu bilgiyle yapıyorlar ve her zaman konuşmaya değer katıyorlar. Duygusal ve sosyal zekaları var. Buna ek olarak, onlar sabırlıdırlar ve onlar geldiğinde, geçerli bir görüşe sahip olacaklarını bilirler.
Bununla birlikte, narsist, kendi kendilerine ait imajlarına aşırı derecede tapındıkları göz önüne alındığında, ilgiye muhtaçtır. Her zaman gündemde olmaya çalışırlar. Partinin merkezi. Herkesin orada olduklarını bilmesini istiyorum. Başkalarının da sürekli onlara aynı şekilde tapmasını isterler.
Empati
Bir önceki noktaya ek olarak, narsistlerin ve öz saygısı yüksek kişilerin ayrıldığı bir nokta da empati kurma yetenekleridir. Sağlıklı bir benlik saygısı olan bir kişi, sosyal etkileşim, aktif dinleme için gerekli olan sabır ve empati ile gelişebilir.
Bir narsist sadece kendilerini ve imajlarını düşünürken. Bu nedenle, sağlıklı benlik saygısı olan bir kişi, başkalarıyla bağlantı kurmak için daha iyi bir konumdadır. Sürekli memnun etme şeklinde bir ihtiyacınız olmadığında, kendinizi başkalarının “yerine ” koymaya odaklanabilirsiniz. Bu farklı bakış açılarını, ideolojileri ve duyguları anlamanızı kolaylaştırır.
Bencillik ve işbirliği
Narsistin sağlıklı benlik saygısı olan bir kişiden ayırt edebileceğimiz bir diğer anahtar bencilliktir. Sadece kendilerini düşünen birinin kendini sevgiyle dolu olduğunu düşünmesi kolaydır. Gerçekte, bu kişi, kendisinin en büyük düşmanı olduğu konusunda kuşkuyla doludur.
Yüksek benlik saygısı olan bir kişi cömertliği ne zaman ve nasıl göstereceğini bilir ve işbirliği yapmakta yeteneklidir; oysa narsist kişi bu konuda yetersizdir. Eğer çıkarı yoksa, çaba göstermek zordur onun için.
“Kıskançlığın acısını bu kadar keskin kılan şey, kibrin onu desteklemesidir.”
-Stendhal
Kibir’e karşı merhamet
Kibir de narsist insanlar ve sağlıklı benlik saygısı olanlarda bir farktır. Narsist biri, belki de kendileri dışında, kimse için şefkat göstermezken, benlik saygısı olan insanlar, başkalarını çok severler ve değer duygusuna sahip olurlar. Başkalarına yardım etmenin güzel mücadelesini takdir ederler.
Böylece, narsist, kibri nedeniyle genellikle agresiftir, kıskançtır ve iyi hissetmek için başkalarını domine etmeye ihtiyaç duyar. Eleştirileri kabul edemezler, ancak tarafsız olsalar da bunu kişisel olarak alma eğilimi gösterirler. Hatalarından ders çıkarmaz, çünkü onları görmede ve hepsinden önemlisi onları kabul etmekte büyük zorluk çeker.
Narsistik bir kişi ve sağlıklı benlik saygısı olan bir kişi, ilk bakışta çok benzer görünebilir. Ancak, zaman geçtikçe, iki kişilik arasındaki farklılıkları açıkça görebiliriz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.