Müzik, Yataktan Çıkmanızı Daha Kolay bir Hale Getirebilir
Ritmik hareketlerle bir taşa vuran bir sopa, kulağa hoş gelen sesler üretebilir. Ne zaman icat edildiğini bilmiyoruz, ancak binlerce yıl önce Plato gibi filozofların “vücut için jimnastik ne ise zihin için de müzik odur” dediğini biliyoruz.
Günümüzde insanların çoğu müziğin terapötik etkilerinin farkındadır ve bazıları müzik terapisinin faydalarından dahi yararlanmaktadır. Cambridge Üniversitesinden yeni bir araştırma, sizi yataktan çıkarmak için en iyi 20 şarkıyı seçti. Ne olduklarını öğrenmekle istiyor musunuz? İşte, başlıyoruz!
Müzik, kendinizi uyandırmanın en iyi şekli olabilir
Bu çalışma, tanınmış bir uygulama olan Spotify ile birlikte psikolog David M. Greenberg tarafından yürütüldü.
Spotify’ı tanımayanlar için not geçelim, Spotify müzik dinlemek için kullanılan bir web sitesi ve mobil bir uygulama. Şarkıları dinlerken, belirli şarkıları seçebilir veya atlayabilir ve uygulama beğeninize göre uyarlanır ve size sadece istediğiniz müzikleri sunar.
Greenberg, müziğin insanlar üzerinde olumlu fizyolojik ve duygusal etkileri olduğuna derinden inanan bir insan. Doğru şarkıların bizi daha iyimser ve enerjik hale getireceğine inanıyor. Bu nedenle, belirli bir şarkının sizi pozitif enerjiyle doldurmasını sağlayacağını söylemektedir. Bu şekilde, güne bakma şeklinizi değiştirebilir ve ruh halinizi muazzam biçimde geliştirebilirsiniz.
“Müzik dinleyen kişi, yalnızlığının bir anda azaldığını hissediyor.”
– Robert Browning
Greenberg sabahları iyi bir ruh haliyle yatağından kalkmanın anahtarının son derece ritmik başlangıç akortlarına bağlı olduğunu düşünüyor. İlk mısralar ivme kazanmalı, ancak üçüncü ve dördüncü mısralar da hızlanmalıdır. Diğer bir deyişle, şarkı dakika başına 100 ve 130 atım arasında bir ritm sürdürmelidir. Ritmdeki bu aşamalı artış ile zihin ve beden,kendine uyanmak için gereken motivasyonu bulacaktır.
Yataktan çıkmak için en iyi müzik
Greenberg, “Uyan” adlı çalışmasında, yataktan çıkmanın kişiye bağlı olduğuna işaret ediyor. Ancak, araştırması temel olarak müziğin kişilik üzerindeki etkilerini araştırmaya odaklı.
Greenberg için yataktan kalkmak uyuşuk bir halden sürekli uyanık bir hale geçiş yapmak demek. Müzik, insanın evrimleşme sürecinde temel bir rol oynamıştır. Sadece bir iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda insanlar üzerinde psikolojik etkileri olan sosyal bir etkileşim sanatı olarak da hizmet eder. Bu nedenle uyanma sırasında da önemli bir rol oynamaktadır; Bu bizim içimizde olan bir şeydir.
“Müzik düşük ruh halini değiştirir ve ruhtan doğan zorlukları hafifletir.”
– Miguel de Cervantes
Bu bizi, Greenberg’in yataktan daha kolay çıkmamıza yardımcı olacak şarkılar listesine götürüyor. Kişiye bağlı olduğu için kişiliğinize en uygun olanları seçebilirsiniz. Fakat ne olursa olsun, bu listedeki her şarkıyı bize gün boyunca enerji vermesi gerektiğine inandığı kapasiteye göre seçti. Yani yataktan sıçrayıp bir an önce uyanma moduna girmek zorunda değilsiniz, fakat bu şarkılar uyanıp kendinize gelebilmeniz için size belli bir enerji veriyor.
Uyanmak için en iyi müzik
Greenberg’in çalışmasına göre, aşağıdaki 20 şarkının herhangi biri, zihninize ve bedeninize sabahları kalkmanız için gereken enerjiyi verecektir. Motivasyonla ve olumlu düşüncelerle uyanmak güne başlamak için seçliebilecek en mükemmel yoldur. Müzik, herkese şiir gibi gelir. Şimdi işimize başlayalım ve ruh halimizi iyi müzikle yükseltelim.
- Coldplay – Viva La Vida
- St. Lucia – Elevate
- Macklemore & Ryan Lewis – Downtown
- Bill Withers – Lovely Day
- Avicii – Wake Me Up
- Pentatonix – Cant Sleep Love
- Demi Lovato – Confident
- Arcade Fire – Wake Up
- Hailee Steinfeld – Love Myself
- Sam Smith – Money On My Mind
- Esperanza Spalding – I Can’t Help It
- John Newman – Come and Get It
- Felix Jaehn – Ain’t Nobody (Loves Me Better)
- Mark Ronson – Feel Right
- Clean Bandit – Rather Be ft. Jess Glynne
- Katrina and The Waves – Walking on Sunshine
- Imagine Dragons – On Top of the World
- MisterWives – Reflections
- Carly Rae Jepsen – Warm Blood
- iLoveMemphis – Hit The Quan
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.