Logo image
Logo image

Korkularınızla Yüzleşmek İçin 5 Yol

3 dakika
Korkularınızla Yüzleşmek İçin 5 Yol
Son Güncelleme: 02 Ocak, 2017

Korkunun kendi kendine beslenen bir canavar olduğu söylenir. Bir şeyden korktuğunuzda ve onunla yüzleşmekten kaçındıkça, korkuyu bizzat kendiniz büyütmüş oluyorsunuz. Korkularla yüzleşmek gerektiğini söylemek kolaydır; zor olan bunun yapmanın doğru bir yolunu bulmaktır.

Bazen, cesaretinizi toplar ve sizi korkutan şey ile yüzleşmeye karar verirsiniz. Örneğin, yükseklik korkunuz vardır, yüksek bir yere çıkar, korkunuzu kontrol edip, aşana kadar orada beklersiniz.

Sorun şu ki, bu ‘ya hep ya hiç’ taktiği her zaman işe yaramayabilir. Bazen o kadar ters teper ki artık o korkuyla hiçbir şekilde başa çıkamayacakmış gibi hissedersiniz. Diğer bir değişle, ‘korktuğunuz şey başınıza gelir’.

“Sevgi korkuyu, korku da sevgiyi yok eder. Korku sadece bunu yapmakla kalmaz, aynı zamanda anlayışı, iyiliği ve tüm güzel düşünceleri de alıp götürür. Geriye kalan tek şey, mutlak bir çaresizliktir. En sonunda, korku, insanı insan olmaktan alıkoyar.”

-Aldous Huxley

Gerçekte, korkuyla yüzleşmek bir süreçtir. Kendi aşamaları, ritmi ve yolları vardır. Korkuyu aşmak için izlenecek doğru yol, gerçekten korkunuzu yenmenizi sağlayacak bir plan yapmaktan geçer. Aşağıdaki beş yol korkularınızla yüzleşmenize yardımcı olabilir.

1. Korkunuz üzerine kafa yorun

Some figure

İlk adım, korkunuza neyin neden olmuş olabileceği üzerine derinlemesine düşünmektir. Kendinize şunu sorun: ‘Ben gerçekten neden korkuyorum?’. Aklınıza gelen her türlü ilgili ilgisiz ya da mantıklı mantıksız fikirleri bir kağıda dökün.

Makul sayılabilecek korkularımız elbette vardır. Örneğin, yüzmeyi bilmediğiniz için sudan korkarsınız. Ya da sizden daha güçlü oldukları, dengesiz, tahmin edilemez ve içgüdüsel olarak hareket eden vahşi hayvanlardan korkuyorsunuzdur.

Diğer korkularımız tutarsız olabilir ve nedenlerini bulmakta güçlük yaşayabiliriz. Örneğin, zararsız haşerelerden korkmak ya da bir binanın zemin katında, düşme ihtimali yokken bile yüksekten korkmak gibi.

2. Korkularınızı tanıyın ve kabul edin

Yapmanız gereken korkularınızı bulmak ve elinizden geldiğince anlamaktır. İnkar etmeye çalışmayın. Her yönü ile kabul etmeye çalışın. Farelerden mi korkuyorsunuz? Peki neden? İlk kez ne zaman oldu? Bir fare gördüğünüzde nasıl tepki veriyorsunuz?

Korkunuzun kaynağına bakın. Çünkü bütün korkuların kaynağı bilgi eksikliğinden ya da bilinmezlikten gelmektedir. Eğer aşktan korkuyorsanız, bu konuda okuyabileceğiniz kadar kitap okuyun. Başkaları bu konuda ne düşünüyor, onu da öğrenin. Bu yaklaşımı, sizi korkutan her şeye uygulayın.

3. Kendi kaynaklarınızın farkına varın

Some figure
Korktuğunuz zaman, yetersiz ve ümitsiz hissedersiniz. Öyle ki, bazen normalde yapabileceğinizi yapamaz, yüzleşebileceğiniz her şeyden kaçınır olursunuz. Korku, içinizi yiyip bitiren bir kurtçuk gibi hareket eder, elinizi kolunuzu bağlar, karşı koymaya mecaliniz kalmaz.

Bu sebeple, bakış açınızı değiştirmek çok önemlidir. Günlük hayatta kuvvet ve yetenek gerektiren yapabileceğiniz her şeyi bir düşünün. Bazen, sabah kalkıp günlük işlerimizi yapmanın büyük yetenek ve azim gerektirdiğini unutuyoruz.

Her gün kullandığınız bu yetenek ve azminize bir bakın. Sakın ola bu değerlerinizi göz ardı etmeyin. Aksine; kendinizi kandırmadan, günlük hayatınızı katlanabilir kılan bu özelliklerinizin değerini bilin.

4. Hayatınızı korkusuz hayal edin

Hayatınızı çileye çeviren korkular, onların önünüze koyduğu engeller olmadan yaşamanın nasıl bir şey olacağını bir düşünün. Korkunuzun vebalini taşımak zorunda olmasaydınız, neler olabileceğini bir hayal edin. Hayatınızın ne şekilde gelişebileceğine dair bir liste yapın.

Sizi korkutan şeyin olabildiğince üstüne gidin. Örneğin, topluluk önünde konuşmaktan korkuyorsanız, sempozyumlara, konferanslara ve toplantılara katılıp, en ön sıraya oturun ve konuşmacıyı gözlemleyin. Tiyatro sanatçılarını ya da işi gereği geniş kitleler ile iletişimde olmak zorunda olanları araştırın.

5. Harekete geçin

Some figure
En önemli adım, korkunuzu bir çırpıda yok etmemek olacaktır. Bunun yerine adım adım ilerleyin. Eğer gerçekten korkularınızdan kurtulmak istiyorsanız, uygulamanız gereken tek kural şudur: ‘Nedeni ne olursa olsun, korktuğunuz şey karşısında asla pes etmeyin’.

Korkunuzun kurbanı olmayın. Ne kadar zor olursa olsun, korkularınızla yüzleşmek zorunda olduğunuz zaman, ne kadar yürekli olduğunuzu asla unutmayın. Ancak yüzleşerek korkularınızdan kurtulabilirsiniz ama burada amaç bu işi zorunluluktan yapmaktan daha ziyade, akıl ve mantığa dayalı şekilde başarmaktır.

Bu durumdan kaçınmayı tercih ederseniz, kontrolünüzü kaybedip dağılmamalısınız. Korkunuz size üstün gelmeye başlarsa, hareket planınız aşama aşama olmalı. 

Unutmayın ki tek çare bu değil. Kendinize biraz zaman tanıyın ve korkularınızla yüzleşebileceğiniz en uygun zamanı kollayın. Eğer bu durumda bile korkunuzun kaynağına inemiyorsanız, bir uzman yardımı almanız gerekebilir.

Birçok durumda, en zor kısım, korkularınızla yüzleşmeye karar vermektir. Bunu yapabilirseniz, her şeyin sizin aklınızda olduğunu göreceksiniz. Korkularınız sizin hayal ettiğiniz gibi olmadığını göreceksiniz. En sonunda, korktuğunuz şeyin aslında korkunun kendisi olduğunu görürsünüz. İçinizdeki o canavarının büyümesine neden olanın da korkunun kendisi olduğunu anlarsınız.

Görseller: Jack Traverse

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.