Logo image
Logo image

Kolaylaşmadan Önce Her Şey Zordur

3 dakika
Kolaylaşmadan Önce Her Şey Zordur
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Hepimizin hayatında yeni bir şey denemek istediğimiz anlar olmuştur. Ama sık sık kendimize “bu gerçekten zor” diyor ve duruyoruz. Eski rutinlerimize geri dönüyoruz. Denemeye devam etmek yerine, şaşırtıcı bir rahatlıkla havlu atıyoruz. Kolaylaşmadan önce her şeyin gerçekten çok zor olduğunu unutuyoruz.

Yeni şeyler denemek ve yeni alışkanlıklar edinmek harikadır. Yeni şeyler öğrenmek sizin için yararlıdır. Ancak bunun farkında olsak bile, rutinlerimizden kurtulmak ve bir değişiklik yapmak zordur. Rahat bölgemizi terk etmek kolay değil. Sonuçta, yıllardır rahat bölgenizi inşa ediyorsunuz!

Ama geriye bir göz attığınızda, ilk başta hiçbir şeyin kolay olmadığını göreceksiniz. Her şey ama her şey çaba gerektirir. Bir şey kolaylaşmadan önce, başlangıçta her zaman bir zorluk derecesi vardır.

Öğrenme süreci

Eğer yaşamın ilk yıllarına bakarsanız, yürümeyi, konuşmayı, toplama ve çıkarmayı öğrendiğinizi hatırlarsınız. O zaman pes etmiş olsaydınız, ne olurdu hiç düşündünüz mü? Tüm bu şeyleri yapmanız çok zor oldu. Düştünüz, hata yaptınız, bilgiyi içselleştirmenin zor zamanları oldu. Yine de, bu şeylerin hepsi artık düşünmeden yaptığınız çok kolay şeyler.

“Zor. Çaba gösterip neler yapabileceğimizi görmek için bazen sarıldığımız kelimedir.”

– Anonim

Some figure

Yürümeyi öğrenirken, sürekli düşer dururuz ama denemeye devam ederiz. Ancak yetişkin hayatımızda bir projede başarısız olduğumuzda, tamamen pes ediyoruz. Peki ama neden? Yaşlandıkça, öğrenme sürecine daha dirençli görünürsünüz. Her zaman kolay bir çıkış yolu ararsınız. İnsanlar çok fazla iş ya da herhangi bir radikal yaşam değişikliği gerektirmeyen şeylere yönelirler. Değişimin faydalı olduğunu bilseniz bile.

Yeni bir şeyin kolaylaşmadan önce zor olması normaldir. Sonuçta,o şeye aşina değiliz ve bilgi ve deneyim eksikliğimiz var. Yine de, olumsuzluk sıkıcı hâle gelir. Kendinize şunu söylemekten yorulursunuz, “Bunu yapamam… bu benim için çok fazla… bu gerçekten zor… Başaramayacağım…”

Konuşmayı, yazmayı ve araba kullanmayı öğrenebildiyseniz, neden bunu yapamayasaınız ki ? Fark ne?

Kendinize “Yapamam” derseniz her şey zordur

Fark, hayatınızda değişiklik yapmaktan kaçınmak ve otomatik pilottan kurtulmak için uydurduğunuz bahanelerdedir. Otopilotta yaşadığınızda, gününüzü yeni bir şey olmadan zevk almadan geçirirsiniz. Kendinizi güvende hissedersiniz çünkü her zaman aynı şeyi yapmaktasınızdır, bunun için ekstra çaba gerekmez.

Ancak bazen öğrenme sürecine boyun eğmek zorunda kalıyorsunuz. Ehliyet almak ya da işiniz için bir kursa katılmak ne kadar zor olsa da, sabreder ve hedefinize ulaşırsınız. Neden mi? Çünkü en zor noktayı geçip karşılaştığınız güçlükle rahat ve güvenli hissetmeye başlarsınız.

Öğrenme sürecini terk ederseniz, zor şeyler asla kolay olmayacaktır.

Kendinize “Yapamam” derseniz herşey gerçekten çok zor olur. Bu, kendinizi sabote etmektir. Size iyi bir dünya sunabilecek bir şeyi elde etmekten kaçınmak için bir bahanedir. Örneğin, sigara içmek gibi kötü bir alışkanlığı bırakmaya çalıştığınızda sık sık olur. Her gün meditasyon yapmak gibi rutininizi değiştirecek yeni bir alışkanlığa girmek istediğinizde de olur.

Kendinize “yapamam” der durursunuz oysa bu doğru değildir. Söylemeniz gereken şey “yapamayacağım için değil istemediğim için bu şeyi yapmıyorum” olmalıdır. Konfor bölgenizde rahatsınız (bu adlandırma da buradan geliyor). Endişelenmenize ve fazla çaba göstermenize gerek yok. Meditasyona başlamak, her gün spor salonuna gitmek, sigarayı bırakmaya çalışmak, bir yazarlık kursuna kaydolmak… Tüm bu şeyler emek gerektirir ve günlük yaşamınızda değişiklik yaratır.

Some figure

alışkanlıklar oluşturmak Kolay değil. Ama getirdikleri faydalar çok büyük. Yapmaya değer her şey çaba gerektirir. Kolaylaşmadan önce her şey zor olacaktır.