Kıskanç Bir Meslektaşınız Olduğunun 5 İşareti
Kıskanç bir meslektaşınız olması gerçek bir sorun olabilir. Sadece çevrenizde kötü bir atmosfer yaratmakla kalmaz, bazen kendi iş hedeflerinize ulaşmanızda da büyük bir engel haline gelir. Kıskançlıkla ilgili sorun, aynı zamanda maskelenen ve kamufle edilen aldatıcı bir duygu türü olmasıdır. Bu yüzden tespit etmek her zaman kolay değildir.
İşyerinde bir dereceye kadar rekabet olması normaldir. Bununla birlikte, çalışma ortamı sağlıklı olduğunda, bu tür bireysel arayışların üzerinde işbirliği hakimdir. Yine de, hem sağlıklı hem de toksik ortamlarda, ilerlemenizi baltalamak isteyen kıskanç bir meslektaşınız olabilir.
“Başka bir adamın tarlasında hasat her zaman daha zengindir.”
– Ovid
Biri size değersiz bir aynaya bakıyormuş gibi baktığında kıskançlık doğar. Olduğunuz kişi olmayı ya da sahip olduğunuz şeye sahip olmayı hak etmediğinize inanırlar. Aslında, tüm bunlara kendilerinin sahip olması gerektiğini düşünürler.
Eylemleri, yanlış yönlendirilmiş bir doğruluk duygusundan ilham alır. Aslında kendilerini kıskanç meslektaşlar olarak değil, adaletin intikamcıları olarak görüüler. İşte bu tür insanları tanımlayan beş işaret.
1. Hatalarınızı fark ederler ama başarılarınızı umursamazlar
Genel olarak, çalışma ortamınızdaki insanlar yaptıklarınıza veya söylediklerinize orta derecede dikkat ederler. Ayrıca, zaman zaman hatalarınız hakkında yorum yapabilir veya başarılarınız için size iltifat edebilirler.
Birisi ne yaptığınızın son derece farkında görünüyorsa ve sık sık hatalarınıza veya işinizde yaşayabileceğiniz zorluklara atıfta bulunuyorsa, buna rağmen bir şeyler başardığınızda buna kayıtsız kalıyorsa, kıskanç bir meslektaşınız olabilir.
2. Çalışmanızı engellerler
Bu, kıskanç bir meslektaşınız olduğunun açık bir işaretidir. Birinin çalışmanızı engellemeye çalışması asla makul değildir. Gerçekten de, bir organizasyonun tüm üyelerinin benzer hedefleri paylaşması gerekir. Bu nedenle, bir başkasının çalışmasını engellemek, tüm organizasyonun kendisine karşı gelmek demektir.
Bu tür eylemler yalnızca arkada başka bir şeyler döndüğünde gerçekleştirilir. Bu durumda dönen bu başka şey, kıskançlıktır. Bunu hisseden kişi, sonunda kıskandığı kişiyi olumsuz etkilemeyi başardığı sürece başkalarına ve hatta kendine zarar vermeyi umursamaz. Bu nedenle, birinin çalışmanızı kasten engellediğini fark ederseniz, kıskandığından emin olabilirsiniz.
3. İlerlemeniz konusunda kötü niyetlidirler
Bu, bir terfi aldığınızda veya yaptığınız iş takdir gördüğünde olur. Kıskanç bir meslektaş çoğu zaman yarı şaka yarı ciddi bir şekilde şüpheler ekmeye çalışacaktır. Başka bir deyişle, promosyonunuzu hileli olarak elde ettiğiniz veya her halükarda kesinlikle hak etmediğiniz fikrini teşvik ederler.
Muhtemelen başarınızın patronunuza yağ çekmekten kaynaklandığını ima eden yorumlar yapacaklardır. Veya çok fazla itaatkar olduğunuz veya çok fazla şu ya da bu olduğunuz için atılım yaptığınızı söyleyeceklerdir. Burada konuşan saf kıskançlıktır, gerçekler değil.
4. Fikirlerinizi küçümserler
Fikirlerinizi sürekli olarak aşağılayan insanlar da genellikle kıskançtır. Bunun nedeni, düşüncelerinizi ve sözlerinizi diskalifiye etmenin, işyerine katkılarınızı en aza indirmenin, hatta görünmez kılmanın bir yolu olmasıdır. Bu, kıskançlığın geleneksel bir eşlikçisi olan zarar verme gereksinimlerini karşılar.
Sıklıkla eylemlerinizi boykot etmeye çalışacaklardır. Örneğin, siz konuşurken konuşacaklar veya bir fikrinizi açıklamanın ortasında sözünüzü keseceklerdir. Ya da bir şekilde söylediklerinizi sorgulayabilirler. Bazen sizinle alay etmeye de çalışırlar ya da itirazlarını aşağılayıcı bir tonla yaparlar.
5. Sebepsiz yere düşmandırlar
Bazen açık olmasa da düşmanlığı her zaman hissedebilirsiniz. Kıskanç bir meslektaşınız bazen sizi selamlamayı seçebilir, bazen de sizi görmezden gelebilir. Ayrıca, size otoriter veya kaba olabilecek bir şekilde hitap etme eğilimindedirler.
Sizin için en şaşırtıcı şey, bu kişiyle hiçbir zaman gerçek bir çatışma veya sorun yaşamamış olmanız olabilir. Ancak, sadece tavırlarına bakılırsa, sizi açıkça reddediyorlardır. Daha da kafa karıştırıcı bir şekilde, bu hoş ve sempatik davranışlarla değişebilir. Bununla birlikte, her zaman sadece bir miktar saldırganlık sergileyeceklerdir.
Kıskanç bir iş arkadaşınız varsa, yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Çünkü o kişi aslında sizin var olduğunuz gerçeğini bile reddetmektedir. Ancak, bunun sizden çok onlarla ilgisi vardır. Durum kontrolden çıkmadığı sürece verebileceğiniz en iyi cevap kayıtsızlıktır. Bu olursa, sağlam ve kararlı davranmanız ve bazı sınırlar belirlemeniz gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carrillo, G. N., Morillas, A. M. B., Segura, I. V., & Expósito, F. (2016). ¿Qué es la envidia? Ciencia Cognitiva,10(3), 70-73. https://www.cienciacognitiva.org/files/2016-20.pdf
- Den Nieuwenboer, N. A., Kish-Gephart, J. J., Treviño, L. K., Peng, A. C., & Reychav, I. (2023). The Dark Side of Status at Work: Perceived Status Importance, Envy, and Interpersonal Deviance. Business Ethics Quarterly, 33(2), 261-295. https://www.cambridge.org/core/journals/business-ethics-quarterly/article/abs/dark-side-of-status-at-work-perceived-status-importance-envy-and-interpersonal-deviance/CF37982AF33ED50ACD5831B5A9F0DADF
- León, R. (2002). Un estudio acerca de la envidia en los centros laborales en el Perú. Persona, (5), 147-165.
- Limo, C. A. (2022). Mobbing en organizaciones [Tesis de pregrado, Universidad Católica Santo Toribio de Mmogrovejo]. Repositorio de Tesis USAT. https://tesis.usat.edu.pe/handle/20.500.12423/5626
- Navarro-Carrillo, G., Beltrán-Morillas, A. M., Valor-Segura, I., & Expósito, F. (2017). What is behind envy? Approach from a psychosocial perspective/¿Qué se esconde detrás de la envidia? Aproximación desde una perspectiva psicosocial. Revista de psicología social, 32(2), 217-245. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02134748.2017.1297354
- Pereira, G. (2001). La envidia como criterio de justicia distributiva. Areté, 13(1), 103-120. https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/arete/article/view/7428
- Protasi, S. (2016). Varieties of envy. Philosophical Psychology, 29(4), 535-549. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09515089.2015.1115475
- Van de Ven, N. (2016). Envy and its consequences: Why it is useful to distinguish between benign and malicious envy. Social and Personality Psychology Compass, 10(6), 337-349. https://compass.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/spc3.12253
- Van de Ven, N., Hoogland, C. E., Smith, R. H., Van Dijk, W. W., Breugelmans, S. M., & Zeelenberg, M. (2015). When envy leads to schadenfreude. Cognition and Emotion, 29(6), 1007-1025. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02699931.2014.961903
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.