Korku Korkusu: Anksiyete Bozukluklarının Anahtarı

Anksiyete bozuklukları, korktuğunuz şeylerden kaçınmanıza neden olur. Ancak, yalnızca korkma korkusunu kaybederek ilerleyebilirsiniz. Bu mekanizmanın neden bu kadar önemli olduğunu öğrenin.
Korku Korkusu: Anksiyete Bozukluklarının Anahtarı
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Anksiyete, günümüz toplumunda en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Bundan muzdarip olanlar, kolayca kronikleşebileceğini ve hayatlarını tamamen ele geçirebileceğini bilirler. Ayrıca, bir kez geliştiklerinde, bu tür bozukluklar zamanla devam etme eğilimindedir. Peki bu neden olur? Belirtileri ortadan kaldırmayı bu kadar zorlaştıran mekanizma nedir? Bu yazımızda korku korkusunun önemini açıklıyoruz.

Anksiyete bozukluğundan muzdaripseniz, muhtemelen belirli semptomların kimliğinizin bir parçası haline geldiğini fark etmişsinizdir. Nitekim, siz farkına varmadan korku, zihninizi ve eylemlerinizi ele geçirmiştir. Bu, günlük yaşamınızda sizi çeşitli şekillerde sınırlar.

Belki onlarca yıldır kaygı çekiyorsunuz ya da belki daha yeni başladı. Durum ne olursa olsun, onunla başa çıkmayı öğrenmek için nasıl çalıştığını anlamanız gerekir.

Kaygı bloğu olan kadın

Korku, anksiyetenin temeli

Korku, tüm insanlarda bulunan ve hayatta kalmak için gerekli olan temel bir duygudur. İşlevi, bizi yakın bir tehlikeye karşı uyarmak ve bizi kaçmak, kendimizi savunmak veya güvenliğe ulaşmak için harekete geçirmektir. Onsuz, fiziksel veya psikolojik bütünlüğümüz tehlikede olurdu. Bu nedenle onu bir düşman olarak düşünmemeliyiz.

Sorun, risklerin yokluğunda veya tamamen zararsız olan uyaranlar veya durumlar karşısında korku tetiklendiğinde ortaya çıkar. Bu durumlarda, size sadece olumlu bir şey getirmemekle kalmaz, aynı zamanda sizi sınırlar, felç eder ve günlük olarak normal çalışmanızı engeller.

Dolayısıyla kaygının temelini mantıksız korkunun oluşturduğunu söyleyebiliriz. Dışarıdan veya içeriden neler olup bittiğine dair yetersiz algılama ve yorumlamaların bir sonucu olarak ortaya çıkan korku türüdür.

Korku korkusu

Hayatta kalmak için korku ne kadar gerekli olursa olsun, bunun hoş olmayan bir duygu olduğunu inkar edemeyiz. Endişe, kontrol kaybı hissi ve büyük bir fizyolojik aktivasyon yaratır. Bu durumu olumsuz ve hatta bazen travmatik olarak algılarız. Bu nedenle, kaygıdan muzdaripseniz, bir korku korkusu geliştirmeye başlarsınız.

Aslında artık sadece sizi korkutan durumla yüzleşmekten değil, aynı zamanda bu hoş olmayan hisleri yaşamaktan da muzdarip olursunuz. Böylece beklenti kaygısı başlar. Bu, hissettiğiniz korkunun ne kadar üzücü olduğunu hatırladığınız ve onu tekrar yaşamanın ne kadar rahatsız edici olacağı konusunda endişelenmeye başladığınız anlamına gelir. O zaman korkma korkusu sorunun merkezi bir parçası haline gelir.

Bu, panik bozukluk ve agorafobide çok yaygın olan bir olgudur. Gerçekten de, ilk aşırı kaygı (panik atak) döneminden sonra, kişi tekrar olabileceğinden korkmaya başlar.

Bu olursa, fiziksel hislerinizi sürekli olarak izlemeye başlarsınız. Ayrıca, paradoksal olarak, eşiğinizi giderek daha fazla düşürme eğiliminde olursunuz. Sonunda, her küçük hissi korkulacak yeni bir bölümün başlangıcı olarak yorumlarsınız. Bu nedenle, belirtilerinizi tetikleyen korkunun kendisidir.

Yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi veya diğer herhangi bir anksiyete bozukluğu ile benzer bir şey olur. Merkezi korkuya, kaygıya özgü o ıstırabı ve rahatsızlığı tekrar yaşama korkusu eklenir.

Bu kavram neden anksiyete bozukluklarında anahtardır?

Korkudan korkmak anksiyete bozukluklarında anahtar kavramdır. Bunun nedeni sadece rahatsızlığı yoğunlaştırması veya yeni bir korku unsuru eklemesi değildir. Aslında, her şeyden önce, bozukluğun zamanla devam etmesine ve genelleşmesine neden olduğu içindir.

Her durumda, korku temelsiz, mantıksız veya en azından aşırıdır. Bu, korkulan durumlarla karşılaştığınızda ve gerçekten ne kadar zararsız olduklarını gördüğünüzde kontrol altında tutabileceğiniz bir şeydir.

Ancak, tekrar korku hissetme korkusu, kendinizi ona neden olan durumlara maruz bırakmaktan kesinlikle kaçınmanıza neden olur. Veya yaparsanız, son derece kısa süreler için ve genellikle güvenlik davranışlarını kullanarak gerçekleştirirsiniz. Örneğin, her zaman bir çıkışın yanında oturmak, yanınızda bir refakatçi bulundurmak veya bir muska takmak, bu davranışlara örnek verilebilir.

Bu tür bir kaçınma tutumu, yalnızca korkuyu güçlendirmeyi ve sürdürmeyi sağlar. Bunun nedeni, sizi gerçekte kötü bir şey olmayacağını doğrulama olasılığından mahrum etmesidir.

Korkudan korkan endişeli kadın

Kurtulmak

Yukarıdakilerin tümü göz önüne alındığında, herhangi bir kaygı bozukluğunu tedavi etmek için korku korkusunu ele almanın gerekli olduğu açıktır. Bunun için en çok kullanılan ve etkili olan maruz bırakma terapisidir. Korkuya neden olan uyaranlara veya durumlara organize bir şekilde ve kaygının seyreltilmesi için yeterli süre boyunca maruz kalmaktan ibarettir.

Bu şekilde, fiziksel duyumların yakın bir panik atak belirtisi olmadığını doğrularsınız. Alternatif olarak, sosyal etkileşimin neden olduğu rahatsızlığa alışırsınız ve korkunç bir şey olmadan bununla yüzleşebileceğinizi onaylarsınız.

Bu tür bir terapiyi başlangıçta reddedebilirsiniz. Ancak araştırmalar, korkuyla yaşamaya ve kaçmadan hissetmeye cüret etmenin, onu hafifletmenin en iyi yolu olduğunu kanıtlamıştır.

Özetle, korku korkusu geliştirmek kaygı bozukluklarında sık görülen bir olgudur ve kilit öneme sahiptir. Bunun size olduğunu veya olmaya başladığını fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Ona yaklaşmak, üzerinde çalışmak ve iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu sizi bozukluğun size dayattığı sınırlamalardan kurtaracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sandín, B. (2005). Evitación interoceptiva: Nuevo constructo en el campo de los trastornos de ansiedad. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica10(2), 103-114.
  • Botella, C. B. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno de pánico. Psicothema, 465-478.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.