Logo image
Logo image

Kendini Gerçekleştiren Kehanet: Gereksiz Ayrımcılık

3 dakika
İnançlarınız genellikle sizi sınırlar ve başkalarını da sınırlamanıza neden olabilir. Bu nedenle, kendi kehanetlerinizi yerine getirmemek için her zaman açık fikirli olmaya çalışmalısınız.
Kendini Gerçekleştiren Kehanet: Gereksiz Ayrımcılık
Tarafından yazılmıştır Elena Sanz
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Kendini gerçekleştiren kehanet, sosyal psikolojideki en ilginç fenomenlerden biridir. Aslında, beklentilerinizin gerçeklik üzerindeki gücü, son derece çeşitli bağlamlarda fazlasıyla kanıtlanmıştır. Kendiniz, başkaları ve dünya hakkında ne düşündüğünüz, sizi o kadar şartlandırır ki, varsayımlarınız genellikle gerçekleşir.

Kendini gerçekleştiren kehanet, yanlış bir inanca sahip olmanın doğrudan veya dolaylı olarak kendi gerçekleşmesine yol açtığına dair kanıtlara psikolojide verilen isimdir. Bu sürece dahil olan başlıca üç unsur vardır. Bunlar, sahip olduğunuz yanlış inanç, bu inançtan kaynaklanan eylemler ve bu eylemlerin sonuçlarıdır.

Kendini gerçekleştiren kehanet nasıl çalışır?

Bu süreç sadece başkaları hakkında sahip olduğunuz inançlarla değil, aynı zamanda kendiniz veya belirli olaylar hakkındaki varsayımlarınız tarafından da harekete geçirilir. Örneğin:

  • Belirli bir kişiden hoşlanmayacağınız konusunda önyargılı bir fikriniz var. Bu düşüncelere dayanarak, bilinçsizce, onlara karşı soğuk ve ani davranırsınız. Daha sonra size aynı şekilde cevap vereceklerdir. Bu nedenle, tatsız olduklarına dair inancınız doğrulanacaktır.
Some figure
  • Araba kullanmayı öğrenemeyeceğinizi düşünürsünüz. İnancınız nedeniyle, bu deneyimi endişe ve düşük motivasyonla karşılarsınız. Sonuç olarak performansınız berbat olur ve iddia edileni onaylamış olursunuz.
  • Evliliğinizin başarısız olacağına ikna oldunuz. Bu nedenle partnerinize karşı güvensizlik, korku ve sitemlerle hareket edersiniz. Evlilik sona erer, ancak bu gerçekten olması gerektiği için değil, kendi eylemleriniz nedeniyle gerçekleşir.

Kendini gerçekleştiren kehanet ve önyargı

Önyargı, önyargılı bir görüş, yeterli bilgi olmadan biri hakkında yapılan olumsuz bir yargıdır. Genellikle stereotiplere dayanır. Stereotipler, gerçeklikle daha kolay başa çıkmanıza olanak tanıyan basitleştirilmiş bir şekilde düzenlemenize yardımcı olur. Ancak, genellikle sizi mantıksız bir şekilde ayrımcılık yapmaya yönlendirirler.

Bu önyargılar, kendini gerçekleştiren kehanetin temelidir. İnançlarınız diğer insanlarla ilgili olduğunda, onlar ciddi şekilde etkilenebilir. Eğitim alanı bu konuda en kapsamlı araştırma yapılan alanlardan biridir. Aslında araştırmalar, öğretmenleri tarafından daha zeki ve yetenekli olarak görülen çocukların akademik olarak daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir.

Ancak bu başarı öğrencinin istisnai özelliklerinden değil, öğretmenin inançları gereği harekete geçirdiği davranışlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, daha yetenekli olduğu düşünülen çocuklara sunulan öğrenme fırsatları ve entelektüel zorluklar daha fazladır. Onları daha fazla akademik gelişime götüren budur.

Some figure

Ayrımcılığın temeli

Bu etki, hayattaki diğer birçok duruma da uyarlanabilir. Örneğin, bir anne çocuğunun itaatsiz olduğunu düşündüğünde, ona çok az sabır ve hoşgörü ile yaklaşarak çocuğun işbirliği yapmamasına neden olur. Çocuk itaatsizlik edecektir, ancak bunun nedeni annenin tutumudur.

Veya bir patron, bir çalışanın vasıfsız olduğunu düşünüyorsa, ona kendisini kanıtlaması için gereken desteği veya fırsatları vermeyecektir. Bu şekilde vasıfsız bir çalışan olduğuna dair inançları doğrulanacak ve döngü devam ettirilecektir.

Bu fenomenden etkilenen birçok grup var. Gerçekten de, klişeler, belirli kişilerin belirli görevler için az çok geçerli sayılmasına yol açar. Bu nedenle kendilerine eşit olmayan fırsatlar ve destek verilmektedir. Bu onların değersiz olduklarına dair inançlarını doğrulamalarına yol açar.

Kadınlar, göçmenler ve diğer azınlıklar her gün bu inançlardan etkilenmektedir. Erkekler bile bu engeli, kadınsı olarak kabul edilmeye meyilli bazı mesleklerde ve görevlerde bulurlar.

Bu nedenle, bu önyargılı fikirlere göre harekete geçilmesi çok önemlidir. Önce doğrulanmadan hiçbir şey olduğu gibi kabul edilmemelidir. Aksi takdirde insanlar haksız yere yargılanacak ve yüzlerine kapanan kapılar bile bulabileceklerdir.

Ayrıca, kendiniz hakkında sahip olduğunuz inançlara da dikkat etmelisiniz. Eylemleriniz her zaman inançlarınızla uyumlu olmalıdır. Açık, esnek ve nesnel bir zihin tutmaya çalışın. Son olarak, yapabileceğinizi veya yapamayacağınızı düşündüğünüzde haklı olduğunuzu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Castro, D. V. (2016). Profecía autocumplida o los dos tiempos de la verdad. Desde el jardín de Freud: revista de psicoanálisis, (16), 63-76.

Rosenthal, R. (2010). Pygmalion effect. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.