Kaos ile Başa Çıkmak İçin Budizm'e Ait 5 İlke
Dünya asla huzurlu bir yer olmamıştır. Her tarihi çağda olumsuz olaylar yaşanmıştır. Şimdi yaşadığımız dünyada, her şey sürekli kaotik görünüyor. Neyse ki kaos ile başa çıkmak için yardımcı olabilecek bazı ipuçları da var.Bugün Budizm’den ilham alarak birkaç ipucu paylaşmak istiyoruz.
Çağdaş dünyadaki temel sorunlardan biri, düşünmek için bile zamanımızın olmamasıdır. Yaşadıklarımızı analiz etmek ve meditasyon yapmak gibi belli alışkanlıklar kesinlikle çok önemlidir. Bütün bunları biliyoruz ancak yapacak o kadar çok şeyimiz var ki bu alışkanlıkları ele alacak vaktimiz bile yok.
“Dağınıklık içinde sadeliği bulun. Uyumsuzluk içinde ahengi bulun. Fırsatlar zorlukların tam ortasındadır.”
– Bruce Lee
Bazen düşünmek için kendimize zaman ayırmamız gerekir. Ancak nereden başlayacağınızı bilemiyor olabiliriz. Bu noktada kaos ile başa çıkmak için bir rehbere ihtiyacınız vardır. İşte Budist felsefeden esinlenerek derlediğimiz ve kaos ile başa çıkmak yardımcı en iyi beş tavsiye.
1. Sevdiğiniz şeyleri belirleyin
Abarttığımızı düşünebilirsiniz , ama bu doğru. Pek çok insan neyi sevdiğini net bir şekilde tanımlayamıyor. Kendimizi bulmak ve yaşamımızda olumlu alanlar açmak için en azından bizim için en önemli olan şeylerin bilincinde olmak şarttır.
Gerçekten zevk aldığımız tüm etkinliklerin bir listesini yapmak iyi bir fikirdir. Bazı örnekler eşimizle birlikte yemek yemek, evcil hayvanımızla oynamak veya ormanda yürüyüş yapmak olabilir. Liste uzun olmalı. Şüphesiz, yapmayı sevdiğimiz, ancak günlük rutinin içinde unutmuş olduğumuz birçok şey var.2. Harekete devam edin
Tıpkı huzur , sessizlik ve düşünce için gerekli bir zaman olduğu gibi harekete geçmenin de bir zamanı da olmalı. Bununla günlük yaşamın çılgınlığa dönüşmüş hareketini kastetmiyoruz. Vücudumuzun iyiliği için yapmamız gereken dinamik hareketi kastediyoruz.
Kaos ile başa çıkmak için Budizm’in bir diğer tavsiyesi, bir tür fiziksel aktivite yapmaktır. Sağlıklı kalmak için vücudunuza biraz zaman ayırın. Duygusal esenliğinizin önemli bölümü buna bağlı. Sağlıklı bir vücut, zihnin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir zihin de bedeni korur.
3. Daha az gevezelik ve daha fazla hakiki sohbet
Günümüzde büyük bir sorun, çok fazla gevezelik ederken çok az sayıda gerçek sohbetler yürütmemiz. Tamamen önemsiz ve gereksiz birçok günlük etkileşim vardır. Sanki belli bir amaç olmadan insanlarla sürekli temas halinde olmamız gerektiği şeklinde dillendirilmeyen bir kural var.
Bu tür etkileşimler enerjinizden çalar. Sizi yıpratır ve karşılığında pek bir şey vermezler. Bu yüzden daha az konuşmalı ve daha fazla derin sohbetlerde bulunmalısınız. İletişime gerçek bir değer vermelisiniz. Zira kelimeler zihni besleyebileceği gibi zayıflatabilir de. Bu yüzden iletişimi nasıl yönettiğimize dikkat etmeliyiz.
4. Yaratıcılığınızı keşfedin, Budizm’in kaos ile başa çıkmak için bir başka tavsiyesi
Yaratıcılık, bizi yenileyen ve her şeyi başka bir açıdan görmemizi sağlayan bir şeydir. Kendimizi ifade etme yeteneğimize katkıda bulunur ve içimizdeki gücü uyandırır. Yaratıcılık, çok özel olan bir mutluluk yaratır, çünkü birçok tarafımızı ortaya çıkarır.
Sanat, el sanatları ve oyunlar yaratıcı yönümüzü keşfetmenin ana yoludur. Başkalarına gösteriş yapmak için değil, keşfetmek için kendimizi bu alanlara sokmalıyız. Bu aktiviteler, yalnızca onlardan gerçekten zevk aldığımız ve bizi motive ettikleri zaman orijinaldir. Bunlar günlük kaosumuzdan bir kaçış sunar.
5. Özgün olun
Sahte bir görüntüyü yansıtmak için çok fazla zaman ve enerji harcıyoruz. Diğer insanların görüşlerine fazlasıyla bağımlıyız ve bunun farkında bile değiliz. Bu adeta bizi boğan bir hapishane oluşturuyor etrafımızda. Bununla birlikte, bizi hedeflerimizden ayırmaktan başka şeye yaramayan sosyal sınırlamalar ve şartlandırmalardan kaçmak için çalışırsak daha iyi hissedebiliriz.
Kişisel bir özgünlük düzeyine ulaştığınızda omuzlarınızdan büyük bir yükü atarsınız. Asla kendinize dair sahte bir imajı korumak için çaba harcamanıza gerek kalmaz. En önemlisi, kendiniz olmak size huzur verir. Bu durumda, kaos ile başa çıkmak için çabalarınız daha etkili olur.
Kaos ile başa çıkmak için Budizm’in önerdiği bu ipuçları, kendimizle gerçekten bir bağ kurma ve bakış açımızı daha aşkın meselelere yönlendirme ve faydasız insanları geride bırakmaya bir davettir. Elbette, refahımızı arttırmanın ve içsel uyumu denemenin mükemmel yollarıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.