İşyeri Girişkenliği: İşyerinde Hayır Demeyi Öğrenmek
İşyerinde “Hayır” demenin bilinmesi, atılganlık dediğimiz önemli bir sosyal beceridir. İddialı insanlar sağlıklı benlik saygısına sahiptir. Kendilerine güveniyorlar ve başkalarıyla sınırları nasıl kuracaklarını biliyorlar. Aksine, herkese “Evet” demek, düşük benlik saygısının bir işareti olabilir. Ayrıca herkes tarafından sevilmenin sağlıksız bir isteğine de işaret edebilir.
İş yerinde hayır demeyi öğrenmenin uzun vadede faydaları vardır. Bu, bazı projelerinizden çıkmanız anlamına gelebilir ya da iş arkadaşlarınız ve üst düzeyleriniz %100 oranında sizinle mutlu olmaz. Bununla birlikte, “Hayır” derken, insanları kendiniz için yargılayabileceğinizi gösterir.
Her zaman evet diyen insanlar, başkalarından kabul ve tanıma arayışında olanlardır. Patronları ve iş arkadaşlarından onay almalı ve onlarla otoriter olma eğilimindedir. Bu durumlardan kaçınmak için, iş yerinde hayır demeyi öğrenmek için bazı ipuçlarına bakalım.
İşyeri Girişkenliği: Savunuculuğunuzu nasıl geri alabilirsiniz?
Bugün, yüksek işsizlik oranlarına sahip bir iş gücü piyasasında yaşıyoruz. Bu, üretkenliğe odaklı, sonuç odaklı bir pazardır. Sonuç olarak, projeleri reddeden ve katılmayan kişiler sorun yaşayabilir.
Bununla birlikte, bu hayır demesi, iş arkadaşlarınız veya yöneticilerinizden yararlanmanızı kolaylaştırır. Bu kırılganlığa atlayacaklar ve iş açıklamanızda olmayan şeylerin yapılmasını sizden isteyeceklerdir. Buna ek olarak, nasıl söyleneceğini bilmemek, ilginizi çekmediğiniz projeler üzerinde çalışmanızın sona ermesi anlamına gelir. Herhangi bir kimsenin kötü niyeti yoktur veya olmayabilir, ancak hiç bir yükümlülüğünüz olmadığı şeylerde zorlanabilirdiniz.
İşinizde atılganlığınızı geliştirmek istiyorsanız, şu ipuçlarını izleyin:
1. Problemi tanımla
İş yerinde hayır demesinin zor olmasının nedenlerinden birisi kötü iletişimden kaynaklanabilir. Başka bir olasılık, örgütlenmemiş bir çalışma ortamıdır. Acil ve neyin yetersiz olduğunu açıkça ayırt edemeyen patronlar vardır. Bu, iş yerini daha stresli bir ortama çevirir.
2. Düşüncelerini organize et
İş yerinde hayır demek istiyorsanız, bakış açınızı net ve öz bir şekilde ifade etmek önemlidir. Bunu yapmak için kendi fikrinizi ve bakış açınızı net bir şekilde anlamanız gerekir. Açık görünüyor, ama çoğumuz bu hatayı yapıyoruz.
3. Kendinizin nasıl çalıştığını iyi bilin
İş yerinizin iç organizasyonunu bilmek de önemlidir. Bu şekilde, eğer bir iş arkadaşınız ile problemleriniz varsa veya bir projeye çok fazla zaman harcıyorsanız, bunun anlamı durma ve geri adım atmanın zamanıdır. Daha sonra, makul sınırlar belirleyebilir ve iddialı olduğunuzu gösterebilirsiniz.
İşinizde başarılarınızı takip etmek de önemlidir. Bu, çalışma tarzınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olacak ve aynı zamanda amirlerden gelen itirazlarda size yardımcı olacaktır.
4. İhtiyatlı konuşun
Kendinizi fazla açıklamak ya da haklı göstermek, iş yerinde hayır derken size teslimiyet gösterebilir. Özellikle saldırgan bir patronla uğraşıyorsanız. Bunun yerine, bir projeye hayır demek için iyi bir nedeniniz olduğunu düşünüyorsanız, nedenini bildiğinizden emin olun. Eyleminizi haklı gösteren nedenleri düşünün ve atılganlık kullanarak açık bir şekilde konuşun. Bu ayrıca insanların sabırsızlıkla tepki verme olasılığını azaltmanıza yardımcı olacaktır.
5. Kendi ilgi alanlarınızı/çıkarlarınızı düşünün
Son olarak, çalışanlar sıklıkla patronlarının çıkarlarını ya da şirketin çıkarlarını kendilerinden önce düşünürler. Unutmayın ki hala özel ihtiyaçları olan bir bireysiniz. İşinizin ne olduğu ya da kendinizi hangi iş ortamında bulduğunuz önemli değil.
Sonuç olarak, refahınızı her zaman arka tarafa atmamak, koymamak önemlidir. Elbette, herhangi bir işin, ekibin iyiliği için belirli bir fedakarlık anlamına geldiğini akılda tutmak önemlidir. Vermek ve talep etmek arasında bir denge bulmanız yeterlidir. İhtiyaçlarınızı ve işinizin ihtiyaçlarını karşılayan orta zemini her zaman bulmaya çalışın.
İş yerinde hayır demekten duyulan korku, bir iş arkadaşının veya bir denetçinin savunmasızlığından yararlanmasını sağlayabilir ve sizden daha fazlasını yapmanız için talepte bulunabilir.
İşyeri girişkenliği hakkında, iş yerinde iddialı olmak, iş arkadaşlarınızın, üst düzeylerin ve astlarınızın haklarınıza saygı duymasını daha olası kılar. Bir denetçinin bir süreliğine, işiniz olmayan şeyleri yapmasına izin vermekten daha iyidir. Uzun vadede, bu tavrın sizin ve işvereniniz için olumlu yansımaları olacaktır. Kendi menfaatlerinizi düşünün ve ona göre bir tavır alın. Tabi burada fedakarlık ve menfaat arasındaki ince çizgiyi de iyi çizmek gerekir. Hayır demeyi öğrenirken kırıcı ve sert olmaktan kaçının. Her şeyi söylemenin bir yolu vardır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.