Logo image
Logo image

İş Yerinde Duygusal Maaş ve Önemi

2 dakika
Çalışanların mutlu ve motive hissedebilmesi için önemli olan sadece maaş değildir; insanlar iş yerinde mutlu olmak için duygusal maaşa ihtiyaç duyar. Duygusal maaş, bir şirketin para dışında sağladığı diğer tüm imkanlardır. Duygusal maaş neden bu kadar önemli öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
İş Yerinde Duygusal Maaş ve Önemi
Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çalışanınızın performansının iyi olmasını istiyorsanız, ona adil bir maaş verdiğinizden ve diğer maddi imkanları sağladığınızdan emin olmalısınız. Ancak çalışanları motive eden ve tatmin olmalarını sağlayan tek şey para değildir. Bu bağlamda, duygusal maaş iş dünyasında giderek popülerlik kazanıyor. 

Belçika’da bulunan Antwerp İşletme Okulunda nörobilim ve stratejik liderlik hocası olan Dr. Steven Poelmans’a göre duygusal maaş, şirketlerin çalışanlarına maddi olmayan imkanları sağlamasıdır. Bu şekilde geleneksel maaş anlayışına ek olarak, yaratıcı formüllerle modern zaman ihtiyaçlarına adapte olan bir yaklaşım ortaya çıkmış oluyor.

Duygusal maaş çalışanları motive ediyor ve şirketlerin yetenekli kişileri elinde tutmasını sağlıyor. Yetenekli çalışanları kaybetmeme konusu oldukça önemli, yazının devamında bu konudan detaylı olarak bahsedeceğiz.

Some figure

Duygusal maaş çeşitleri

Duygusal maaş çeşitleri şirketten şirkete değişebilir. Ancak genel olarak çalışanları mutlu etmeye yetebilecek temel duygusal maaş türleri şunlardır:

  • İyi bir çalışma ortamı: İyi bir çalışma ortamı, çalışanların bir takım halinde etkili bir şekilde çalışmasını ve mutlu hissetmesini sağlar. Çalışanlar arasındaki sorunları çözmek için bir iş psikoloğu ile çalışmak oldukça önemlidir.
  • Kişisel ve profesyonel gelişim imkanları: Çalışanların kendilerini geliştirebilmesi için, onlara devamlı bir eğitim imkanı sunulması son derece önemlidir. Unutulan becerileri hatırlamak ve yeni beceriler edinmek için eğitime devam etmek çalışanları motive eder.
  • İş şartlarının kişisel hayatın ihtiyaçlarına uygun olması: Hastane randevuları veya özel işler için izin alma imkanı, haftada bir kere evden çalışmak ve tatil için izin kullanmak, çalışanların motivasyonunu yükselten duygusal maaş türlerine örnek olarak gösterilebilir.
  • Şirkette söz hakkına sahip olma: Karar almadan önce çalışanların fikirlerini dinlemek son derece önemlidir. Çalışanlar bir şirketin en önemli parçasıdır, onlar olmadan hiçbir iş başarılı olamaz. Bu yüzden onlara söz hakkı vermek, fikirlerini dinlemek, görüşlerinin ve hissettiklerinin önemli olduğunu göstermek mutlaka pozitif sonuçlar doğuracaktır.

“En verimli işler mutlu bir insanın elinden çıkar.”

– Victor Pauchet

Yetenekli çalışanları elde tutmanın önemi

Duygusal maaş, yetenekli çalışanları şirkette tutmanın bir yoludur. Diğer taraftan, doğru çalışanı işe almak da bir o kadar önemlidir. Her şirket kendi değerlerine sahiptir ve potansiyel aday bu değerlere uygun değilse şirketinizin ne kadar iyi bir duygusal maaş sunduğunun önemi yoktur.

İşte bu nedenle her şirket kendi ”ideal çalışan”ı hakkında bir fikre sahip olmalıdır. Bu şekilde şirketler, ideal çalışanları için hangi motivasyon kaynaklarının daha önemli olduğunu kolaylıkla belirleyebilir.

Some figure

Yetenekli insanlar oldukça değerlidir. Bu insanlar yaratıcıdır; işin gelişmesine ve ulaşılması zor görülen hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olurlar. Yetenekli kişiler ideal çalışan adaylarıdır ve ekibe dahil olduktan sonra gitmelerine izin vermek büyük bir yanlış olur.

Yüksek bir maaş, yetenekli çalışanları şirkette tutmak için yeterli değildir. Yetenekli çalışanınız başka bir iş teklifi alırsa ve bu yeni şirket ona dinlenme odası, kafeterya ve esnek çalışma saatleri gibi imkanlar sunarsa muhtemelen çalışanınız sizinle çalışmayı bırakarak yeni işine geçecektir.

“Benim işim, bütün yönetici ekibi arkamdan gelebilmeleri için yeterince iyi hale getirmektir.”

Steve Jobs

Bütün çalışanlar, yaptıkları işi anlamlandırabilmek için duygusal maaşa ihtiyaç duyar. İş yerinin sağladığı imkanlar sayesinde kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Çalışanlar bu şekilde motive hissettiğinde daha çok çalışıp hedeflerini gerçekleştirmek isteyecekler. Başarılı bir ofis ortamı sayesinde hem çalışanlar hem de işverenler kazanır.