İş Görüşmesine Hazırlanmanıza Yardımcı 5 Strateji

İş Görüşmesine Hazırlanmanıza Yardımcı 5 Strateji
María Prieto

Yazan ve doğrulayan psikolog María Prieto.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

İş arayışının en stresli kısımlarından bir tanesi de genellikle iş görüşmeleridir. Zamanınız varsa, kapsamlı bir hazırlık evresi bu stresi hafifletmenin en iyi yoludur. Sizi tam olarak nelerin beklediğini bilemeseniz de doğru hazırlık sayesinde en yaygın sorulara verilecek akıllı ve dürüst cevaplarınız olacak.

Söz konusu kurumun boş pozisyonu doldurmak için ideal bir aday aradığını unutmayın. Eğer sizinle görüşen kimse iyi bir iş çıkarırsa, iyi olan niteliklerinizi sergilemeniz mümkün olur. Bu iyi nitelikler ve beceriler işi alıp almadığınızı belirleyecektir.

Öte yandan, mülakat aşamasına geçmeden önce, özgeçmişinize göre birtakım ilk filtreleri geçmiş olmanız gerekir. Yani, kurum sizi görüşmeye çağırdıysa, pozisyon için kalifiye bir aday olmalısınız. Durum böyle olmasaydı, kurum kaynaklarını bu görüşmeyle boşa harcamazdı. Bu görüşmede başarılı olmanız ya da olmamanız, sordukları sorulara nasıl cevap verdiğinize bağlı olacaktır.

Bir iş görüşmesine gittiğinizde, sizi bir birey olarak tanımak isterler. Yansıttığınız imajı, kendinizi nasıl ifade ettiğinizi, belirli şartlar altında sinirlerinizi kontrol edebilip edemeyeceğinizi ve tabii ki kişiliğinizin ilgilendiğiniz pozisyonla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili olan diğer yönlerini değerlendireceklerdir.

Beklenmeyene hazırlanmak

Şaşırtıcı ve  beklenmedik sorular bir iş görüşmesi esnasında sık sık ortaya çıkar. Dahası, bazıları sizi baskı altına alacak şekilde tasarlanmış olabilir. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar size otomatik olarak işi garantilemez. Bununla birlikte, yarıştan elenmemek adına bu gibi soruları yanıtlamaya hazırlıklı olmanız gerekir.

Eğer böyle bir durumla karşılaşır ve karşı tarafı tatmin edecek cevaplar verirseniz, harika. Eğer veremiyorsanız, en iyi seçenek cevaplarınızı ölçülü tutmaktır. Bu strateji, birazdan tartışacağımız diğer beşinin giriş kısmıdır.

1. Şirketi tanıyın

İş görüşmesine gideceğiniz şirketi ne kadar iyi tanırsanız sonuç o kadar iyi olur. Kurum hakkında erişebildiğiniz kadar bilgi edinmeye çalışın; kaç tane çalışanları var, bir İnternet sayfaları var mı, şirketin hedefi ve vizyonu neler, ne tür ürünler satıyorlar, satış rakamları neler, vb.

İnternet, bu araştırma sırasında en iyi arkadaşınız olacak. Bununla birlikte, ofisi şahsen ziyaret etme fırsatınız varsa, bu da size bazı ilginç bilgiler sunabilir. Binanın kendisini, park durumunu, yakınındaki toplu taşıma duraklarını ve benzer koşulları kontrol edebilirsiniz.

iş görüşmesine hazırlanan kadın

2. Zaman ve mekanı öğrenin

Görüşmenin tam olarak nerede gerçekleşeceği ve ne zaman orada olmanız gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. Sizinle başka bir yerde görüşmeleri mümkün. Bu, şirketler, kendileri için işe alımlarını gerçekleştiren ajanslarla anlaştıklarında sıklıkla olur. Ayrıca, bir gün öncesinde görüşme yapacağınız yeri gidip burayı görme şansınız varsa gidin. Bu şekilde, ne kadar sürede orada olacağınızı, toplu taşıma olanağınız olup olmadığını, park alanı imkanlarını kontrol edebilirsiniz.

Vaktinde orada olmanız son derece önemlidir. Önlem amaçlı kendinize ekstra zaman vermeye çalışın. Öte yandan, çok erken geldiyseniz hemen içeri girmeyin. Bu, zamanınızı planlayamadığınız ve nasıl yöneteceğinizi bilmediğiniz izlenimini verebilir.

3. Şık olun

Bir resmin binlerce kelimeye değer olduğunu hepiniz duymuşsunuzdur. Bu durumda, çok yerinde bir söz. Görüşme öncesinde kıyafetlerinizi seçerken, şirketin tarzını ve başvurduğunuz pozisyonun doğasını göz önünde bulundurmalısınız.

Daha “ciddi” işler ya da şirketler için düzgün, nötr renkli takım elbise, kurumsal renklerde bir kravat, temiz, kapalı ayakkabılar ve ütülü bir gömlek giyin. Ayrıca, giydiğiniz ne olursa olsun içinde rahat olduğunuzdan emin olun. Bu şekilde, rol yaptığınız izlenimini vermeden resmiyet duygusunu iletebilirsiniz.

Aksine, plajda bir barmen olarak iş bulmaya çalışıyorsanız, takım elbise giymek en iyi fikir değildir. İçtenliğinizi ve uyumlu doğanızı yansıtması için rahat bir şeyler giyin. Potansiyel müşterileriniz tatil yapan insanlar olacak ve ciddi görünümlü bir barmen yerine neşeli ve mutlu bir personeli tercih edeceklerdir.

iş görüşmesinde bir kadın

4. Evraklarınızı yanınızda getirin

Görüşme öncesinde gönderdiğiniz özgeçmişinizin bir kopyasını iş görüşmesine beraberinizde getirin. Sizden başka evraklar getirmenizi istedilerse yanınızda ve düzenli olduklarından emin olun.

Özgeçmişinizi dikkatle inceleyin. Görüşme sırasında, sizden belirli şeyleri açıklamanızı isteyebilirler. Belirli bir deneyim ya da eğitimin sizin için ne anlama geldiğini bilmek isteyebilirler.

5. Tek başınıza gidin

Bir iş görüşmesine tek başına gitmeniz daha iyidir. Eğer yanınıza birini alırsanız, potansiyel işvereniniz bunu toyluk ya da güvensizlik işareti olarak yorumlayabilir. Kaç tane ebeveynin çocuklarının ilk iş görüşmelerine onlarla birlikte gittiğini duysanız şaşırırsınız. Onlara nasıl davranacaklarını ve neler söyleyeceklerini bile tembihlerler. Bu konuda dikkatli olun. İnsan kaynakları departmanları uzun bir yol kat etti ve potansiyel bir çalışanda aradıkları sizin tahmin edebileceğiniz şeylerle her zaman eşleşmiyor olabilir.

Nihayetinde, işe alımdan sorumlu her birey ve her aday farklıdır. Bu bağlamda, genellikle işi alan kişi, görüşmeyi yapan kişinin ne istediğini sezebilen kişidir.

“Başarının işten önce geldiği tek yer sözlüktür.”

– Vincent Lombardi


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.