İş Yerinde Daha Proaktif Olmak İçin Beş İpucu

İş yerinde daha proaktif olmaya yönelik bu ipuçları, hem çalışma saatlerinde hem de kişisel zamanınızda hedeflerinize ulaşmanıza, becerilerinizi geliştirmenize ve genel olarak daha iyi performans göstermenize yardımcı olacaktır.
İş Yerinde Daha Proaktif Olmak İçin Beş İpucu
Cristian Muñoz Escobar

Yazan ve doğrulayan psikolog Cristian Muñoz Escobar.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

İş yerinde daha proaktif olmak kolay bir iş değildir, çünkü bunu yapmak için hem iradeye hem de arzuya sahip olmalısınız. Bununla birlikte, bu tutum işgücü piyasası tarafından en çok talep edilenlerden biridir. Her şey, sizinle çalışma ortamınız arasındaki ilişkinin ne kadar iyi karşılık geldiğine bağlıdır.

Proaktif olduğunuzda, iş hedefleriniz daha uygulanabilir hale gelir ve kariyer gelişimi ve kişisel hedeflerinize ulaşma yolunuz daha netleşir. İşte iş yerinde daha proaktif olmak için beş ipucu.

Proaktivite

Proaktivite, kontrolü ele alma ve olumlu ve olumsuz olayları öngörme yeteneğidir. Önceden belirlenmiş bir stratejiye ulaşmak için etkili taktikler kullanarak iddialı kararlar almanıza yardımcı olur.

Proaktifseniz, eylemlerinizin sorumluluğunu üstlenir ve bunları olgunlukla üstlenirsiniz. Çalışma ortamınızdan aşırı derecede etkilenmezsiniz ve ondan yalnızca üretken olmak için ihtiyacınız olanı alırsınız. Ayrıca, performansınızı zedeleyen her türlü bahaneyi bir kenara bırakırsınız ve yalnızca mesleki amacınıza uygun teklifleri kabul edersiniz.

Proaktif çalışmanın düşmanları

Proaktif çalışmayı engelleyen bazı nedenler vardır. Doğal olarak, sorumlu ve çalışkansanız ve görevlerinizi iyi yapmayı seviyorsanız, bunların hiçbirini sergilemezsiniz.

Ancak, insanların iş yerinde proaktif olmalarını engelleyen olumsuz davranış türleri hakkında bilgi sahibi olmaya değer:

  • Çatışma hissi.
  • Her şeyi bilen biri olmak.
  • Otoritelerini başkalarına dayatmak.
  • Başkalarının çalışmaları için kredi almak.
  • Kendilerini aşmak konusunda isteksiz olmak.
  • Sürekli işten şikayet etmek.
  • Çalışma ortamında tatsız olmak.
  • Her zaman işe geç gelmek.
  • Herhangi bir duruma yalan söyleyerek cevap vermek.
  • İş arkadaşlarının özel hayatları hakkında konuşmak.
  • İş yerindeki hatalarının sonuçlarından sorumlu olmamak.
  • Bulundukları yerin taleplerine göre, ulaşılacak görev veya hedeflere ilişkin sorumsuzluk.
  • Bir takımda çalışmak için gerekli becerilere sahip olmamak veya bilmek istememek.
İş yerinde sıkılmış kadın
Can sıkıntısı, ruminasyon ve endişe proaktivitenin büyük düşmanlarıdır.

İş yerinde nasıl daha proaktif olunur?

Proaktif olmak kolay değil. Aslında, sıklıkla öğrenmeniz gereken bir tutumdur. Aşağıdaki beş ipucu ile becerilerinizi geliştirebilecek ve pozisyonunuzun taleplerine göre görevlerinizi daha etkin bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

1. Düzenli ve programlı olun

Hafızanız işinizi düzenli tutmak için yeterli değil. Bu nedenle, öncelikli görevlerin ve bekleyebileceklerin bir listesini yapın. O zaman işinize daha dikkatli olacaksınız.

Çalışma saatlerinizi istediğiniz gibi kontrol edemezsiniz çünkü öngörülemeyen olaylar genellikle hem şirketin hem de sizin zamanınızı tüketir. Ancak bu ipucu, beklenmedik durumlara uyum sağlamanıza ve gelecekteki rahatsızlıkları mümkün olduğunca önlemenize veya en azından en aza indirmenize yardımcı olacaktır. İpucu, iş ve kişisel yaşamınızın zamanlarını yönetmektir.

Ayrıca, çalışma alanınızı temiz ve düzenli tutmayı unutmayın. Bu, her şeyin elinizin altında olmasına yardımcı olacak ve yerine getirilecek görevlerinizin, amaçlarınızın ve hedeflerinizin organizasyonunu ve sınıflandırılmasını kolaylaştıracaktır.

2. Pozitif olun ama saf olmayın

Kendinize olumsuzluğun her zaman kötü olduğunu ve sizi hiçbir yere götürmeyeceğini söylememelisiniz. Ancak, olumsuzluğunuzun nedenini aklınızda tutmalısınız ki onu işlemenin bir yolunu bulabilesiniz.

Bu, pozitif olmanın ilk adımıdır. Ne de olsa, sadece olumlu düşünceleriniz olduğu için olumlu değilsiniz, her ne kadar bu gerçekçi olmayan ve naif bir fikir olsa da, çoğu zaman size satılmaktadır.

Eleştirel düşünme, yansıtma, cüret (sadece gerekli olduğunu düşündüğünüzde) ve sağduyu ile meşgul olmalısınız. Bu, olumsuz düşüncelerinizin üstesinden gelmenin ve onları olumlu düşüncelere dönüştürmenin temelidir.

Bunu düşünürseniz, bu ipucu yalnızca işte daha proaktif olmakla ilgili değil, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, hayatınızda ortaya çıkabilecek beklenmedik durumları çözmenize yardımcı olur.

3. Pratik olun

Fikirlerinize bağlı kalın ve onlarla tutarlı olun. Gerçekten de, pratik olmak bir takımda çalışmak için gerekli bir beceridir. Aynı zamanda bir liderin temel özelliklerinden biridir.

4. Sorunu analiz edin ve akıllı çözümler arayın

Öngörülemeyen bir olay ortaya çıktığında, soruna odaklanmayın, çözüme odaklanın. Bu adım, ikinci ipucunda bahsettiğimiz şeyi gerçekleştirmenizi gerektirir: pozitif olun, ancak saf olmayın.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, eleştirel ve düşünceli olmalı ve ne zaman cesur, ne zaman dikkatli olunacağını bilmelisiniz. Bu, çözülmesi gereken sorunu nasıl gördüğünüze bağlı olacaktır.

Son olarak, yalnızca kendi deneyiminize değil, aynı zamanda başkalarının deneyimine de güvenerek olası aksilikleri tahmin etmeye çalışmanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu kılavuz, iddialı kararlar vermenin ve sorunlara daha iyi hazırlanmanın temelidir.

eli çenesinin altında düşünen adam
Proaktif olmak, sorunun nasıl çözüleceğine odaklanmak anlamına gelir.

5. Fiziksel ve duygusal sağlık

Bu en önemli ipucu. İyi bir fiziksel ve zihinsel sağlığa ulaşmak için, kendinizin farkında olmalısınız. Bu durumun etkisi duygusal dengedir. Hayatınız ve dolayısıyla işiniz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar .

Zamanın kaynağıyla ilgili olarak, duygusal denge durumuna ulaştığınızda, hem işiniz hem de kişisel yaşamınız için programınızı maksimuma nasıl çıkaracağınızı bileceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Facione, P. (2007). Pensamiento Crítico:¿ Qué es y por qué es importante. Insight assessment22, 23-56.
  • León, F. R. (2014). Sobre el pensamiento reflexivo, también llamado pensamiento crítico. Propósitos y representaciones2(1), 161-214.
  • López, V. (2017). El empresario proactivo: Mejora tus resultados ayudando a tus clientes. Profit Editorial.
  • Salessi, S. & Omar, A. (2017). Comportamientos proactivos en el trabajo: una puesta al día. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento, 9(3), 82-103. https://acortar.link/DkFkNK
  • Zapata, C. (2020). La Comunicación en el lugar de trabajo: todo lo que necesita saber sobre estrategias de comunicación eficaz en el trabajo para ser un mejor líder. Roland Bind.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.