Takım Sporları ile Kişisel Gelişim Bağlantılı Mıdır?

Takım sporlarının kişisel gelişim üzerinde etkisi vardır. Peki, bu aktivitelerin bize ne katkı sağlayacağını biliyor musunuz?
Takım Sporları ile Kişisel Gelişim Bağlantılı Mıdır?

Tarafından yazılmıştır Elena García

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2021

Zinde kalmamızı sağlayan spor, sık yapıldığında sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlar. Spor sadece enerjiyi yönlendirilmiş ve kontrollü bir şekilde serbest bırakan bir alan olmadığı için aynı zamanda kişisel gelişimimizi teşvik edebilecek ve bize takım olarak daha iyi çalışmayı öğretebilecek bir plandır.

Sporun hayatın her aşamasında büyük bir değeri vardır özellikle kişiliğin gelişmeye başladığı ilk aşamalarda kullanılan olağanüstü bir araçtır.

Çocukluk ve ergenlik dönemleri çok önemlidir. İnsanların en savunmasız ve şekillenebilir olduğu anlardır. Öyleyse, bu aşamalarda insanların gelişimi olumlu ya da olumsuz olarak etkilenecek ve eğitimlerini etkileyecektir.

Çoğu durumda, spor sahnesi, kişinin ortak bir hedef üzerinde çalışmaya başladığı, kişisel hedefleri için kendi boş vakitlerinden feragat ettiği zamanlardır.

Belki bir çocuk forvet olarak oynamak ister, ancak takım için kanatta oynaması daha iyidir. Bu, pazarlık yapma, girişkenliğe yol açan veya cömertlik ve fedakarlığın etkilerini takdir etme zamanı olacaktır.

Bugün takım sporu aktivitesinin bize katacağı faydalar hakkında konuşmak istiyoruz. Bunu yapmaya kişisel gelişim hakkında daha çok şey öğrenerek başlayacağız.

Takım sporları

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, insanların tüm potansiyellerimizi veya güçlü yönlerimizi keşfetmeye veya mükemmelleştirmeye çalıştıkları bir süreçtir. Temel fikir, kendi kendini geliştirmeye olan ilginin yanı sıra hayata anlam verme ihtiyacından kaynaklanan hedeflerimize, arzularımıza, endişelerimize, arzularımıza vb. ulaşmak olacaktır (Dongil E. ve Cano A., 2014).

Bu gelişme, büyüdüğümüz en yakın çevreden, bireysel özelliklerimize veya kendimizi içinde bulduğumuz topluma kadar birçok faktöre bağlıdır. Kısaca, biyolojik süreçlerin, bireysel süreçlerin ve sosyal süreçlerin kişisel gelişime müdahale ettiğini söyleyebiliriz.

Erikson’un epigenetik ilkesi, “her canlı varlığın temel bir gelişim düzlemine sahip olduğunu ve bu düzlemden her biri kendi yükseliş, olgunlaşma ve egzersiz zamanına sahip olan parçaların, bir bütünü oluşturacak şekilde ortaya çıkana kadar eklendiğini belirtir.” (Aktaran Bordignon, 2005)

“Hiçbir oyuncu, herkesin bir araya getirdiği kadar iyi değildir.”

– Alfredo Di Stéfano

Spor ekipleri

Kişisel gelişimin tanımını ve girişte belirtilenleri dikkate alarak bunun spor alışkanlığıyla ilgili olduğunu sezebiliriz.

Takım sporları, oyunun hedeflerine ulaşmak için işbirliği yapan ve dayanışan birkaç ortağın varlığıyla karakterize edilir. Bu ortak hedef, ekip üyeleri tarafından üzerinde anlaşılan ve onaylanan bir strateji aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.

Bu nedenle, bir grup insanı harekete geçirenin, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak olduğu sonucuna varabiliriz. Takım sporlarına katılmak için takımın kendisine ve kişiye saygı duyulması gerektiği kadar maçın açık kurallarına uyulması gerektiğini anlamak da önemlidir.

Bu kurallara saygı gösterilmediği takdirde, kesinlikle hakemden, aynı zamanda karşı takımdan, kişinin kendi takımından ve hatta kendisinden yaptırım gelecektir. Bu fikir, sporcuların kuralları çiğnememesini ve sporu bireysel veya grup hedeflerinin üzerinde korumasını mümkün kılan şeydir.

  • Aitlik hissi.
  • Takım çalışması.
  • Saygı duyma.
  • Karar verme.
  • Sadakat.
  • Üstesinden gelmek.
  • Disiplin.
  • Sorumluluk.
  • Empati.
  • Eşitliğin ve ayrımcılık yapmamanın teşvik edilmesi.
  • Aktif dinleme.
  • Boş vakitlere ve hobilere ayırdığımız vakti iyi kullanmaya teşvik etmek.

Takım sporları oynamanın yolları

Takım sporları oynamanın farklı yolları vardır. En popüler olanlar genellikle futbol ve basketboldur ancak rugby, hentbol, ​​su topu, senkronize yüzme, voleybol, rafting gibi diğerleri spor türleri de var… Hepsi aynı değerleri aşılayabilir ve bize aynı becerileri öğretebilir.

Önemli olan yaşamın her alanında büyümemizi ve gelişmemizi sağlayan faaliyetler yapmaktır. Bu faaliyetler özgür, bağımsız ve güçlendirilmiş insanlar olmamıza yardımcı olurlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bordignon, N. A. (2005). El desarrollo psicosocial de Eric Erikson. El diagrama epigenético del adulto.
  • Buceta, J. M. (1995). Interveción psicológica en deportes de equipo. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología48(1), 95-110.
  • Collado, E. D., & Vindel, A. (2014). Desarrollo personal y bienestar. Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés. España.
  • Garcia Mas, A., & Vicens Bauzá, P. (1994). La psicología del equipo deportivo: Cooperación y rendimiento. Revista de Psicología del Deporte3(2), 0079-89.
  • Salguero, A. R. C. (2010). El deporte como elemento educativo indispensable en el área de Educación Física. EmásF: revista digital de educación física, (4), 23-36.
  • Sanmartín, M. G. (2004). El valor del deporte en la educación integral del ser humano. Revista de educación335, 105-126.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.