İrade Gücünü Artırmak İçin 5 Teknik
“Pazartesi başlayacağım”. Şüphesiz bunu düşündünüz, üstelik bir kereden fazla… Konu ister kilo vermek olsun, ister sigarayı bırakmak, isterse yeni bir projeye başlamak (iş, ders, vs.), başlama tarihi belirlemek işin kolay yanıdır, zor kısım ise devam etmek için iradeye ihtiyacınız olduğunda gelir.
Motivasyonunuz ve iyi niyetleriniz zamanla dağılabilir. Tam da güçlü olmamız gerekirken; tembellik, kararlılık eksikliği ve desteğin olmayışı, irade gücümüzün gerilemesine sebep olabilir.
İrade Gücü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
İrade ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli şey vardır:
- İrade gücü, sınırlı bir kaynaktır. Bu güç tükenebilir. Bir konuda çaba sarf ederken, diğer konulara ayıracak daha az irade gücümüz olur.
- İrade gücü kas gibidir. Eğitilmesi ve güçlendirilmesi gerekir. Eğer bu yapılmaz ve irade zayıflarsa, yeniden güçlendirilmesi mümkün olsa da, bunu yapmak çok güçtür. Bu bağlamda irade gücü eğitilebilir diyebiliriz.
İrade gücü niçin önemlidir?
İrade, niyetlerinizi gerçeğe dönüştürmenin ardındaki güçtür. İrade, uyuşukluğu yenmemize yardım eder. İrademizde eksiklik olduğuna inandığımız zaman, öz güvenimiz düşer, eylemin yerini hayal kurmak alır, yapamadığımız şeyi başardığımız zaman gelecekte ne yapacağımızı düşünür dururuz, sanki düşünmek onu olduracakmış gibi… Fakat işler böyle yürümez ve gerekli tedbirleri almazsak hiçbir şey yapamayız.
İradenizi nasıl eğitirsiniz?
İrade gücünüzü etkin bir şekilde eğitmek ve onu sürekli artırmak için şu teknikleri uygulayın:
1. İrade gücünüzün sınırlarını öğrenin
İrademizin bütün gücüne ihtiyaç duyduğumuz durumlar olur. Ve bu durumlarda elimizden gelen her şeyi yapmaya karar veririz: spora başlayıp kilo vermek, sigarayı bırakmak, haftada bir kitap bitirmek, bir blog başlatıp her gün yazılar postalamak, her gün yemek pişirmek, aileyle birlikte daha fazla zaman geçirmek, liste uzayıp gider.
Okuması bile yorucu değil mi? Bunların her birine aynı gün başlamak nasıl olur bir düşünün.
Her seferinde tek bir projeye başlamalısınız. Başlayacağınız şeye ihtiyaç duyuyorsunuz ve üzerinde yıllardır düşünüyordunuz. Şu an ne kadar enerji dolu hissettiğinizin önemi yok, eğer bir işi sürdürmekte bile zorlanıyorsanız, iki ya da daha fazlasını yaptığınızı bir düşünün.
2. Küçük başlayın
Bazen tek bir projeyi bile idare etmek çok zor olabilir. Projenin küçük bir bölümüyle başlamak, baştaki hızı korumanıza ve işe alışmanıza yardımcı olacaktır. Bu, spor salonuna gidip ilk gün bütün enerjinizi orada harcamanız gibidir. Bir iki gün sonra egzersiz yapmayı bırakın, kıpırdayacak haliniz dahi kalmayacaktır.
Proje içinde bir hedefe ulaştığınızda, bir üst seviyeye geçin. Yeni alışkanlığı azar azar, sürdürmesi kolay daha küçük çabalarla hayatınıza entegre etmeye başlayacaksınız.
3. Olumsuz etkilerden kaçının
Daima bir şeyi yapamayacağınızı ya da o şeyin size uygun olmadığını söyleyen birçok kişi olacaktır. Kıskançlık güçlü bir histir, insanlar kendi yapamadıkları ya da yapamayacakları şeyleri başkalarının yapabilmelerini kabul edemezler.
Kendi sefil varlıklarını haklı çıkarmak için başkalarından beslenen bu “enerji vampirlerinden” kurtulun. Kendi dram ve olumsuzluklarına sizi de çekmeye çalışan kişilerle yüzleşmek zorundasınız.
4. Plan yapın
Büyük bir irade gücü gerektiren her iş, bu bağlamda değerlendirilmelidir. Yeni rutininize hazırlanıp başlamadan önce, ihtiyacınız olan bütün zihin enerjisini toplamak ve kendinizi alıştırmak için bir zaman planlamak iyi bir fikir olacaktır.
Meditasyon veya sizi sakinleştiren ve kendinizi bulmanıza yardım eden herhangi bir faaliyet, şarj olmanıza ve karşılaşacağınız zorlu mücadele için vücudunuzu ve bedeninizi hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
5. Kendi “nedeninizi” unutmayın
Bir yola girdiğimiz zaman, yaptığımız şeyin bizim özdeğerlerimizle uyum içinde olduğunu bilmemiz, yola devam etmemizi kolaylaştırır. Özdeğerlerimizi belirlerken de ezbere hareket etmeye daha az meyilliyizdir. Bir şeyleri içgüdülerimizle yaptığımızda ise düşünmeyi bırakıp duygularımızla hareket etmeye başlarız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.