İnsanlara Güvenmekte Zorlandığınızda
Başkalarına güvenebilmek, hayatın çok önemli bir parçasıdır. Yalnızca başkalarına değil kendimize de güvenmek önemli. Ama bazı kişiler için başkalarına güvenmek, çok büyük bir güçlüktür, özellikle de yeni insanlar söz konusu olduğunda.
Bir güven krizi ortaya çıkar ve bunun sonucunda başkalarına güvenme korkusu kendini gösterir. Yani aynı zamanda bir öz güven meselesi yaşanır.
Yeniden insanlara güvenmeyi öğrenmek
Öncelikle, yeniden güvenme ihtiyacını kabul edin. Bazı insanla, hayatlarında yakın ilişkilere ihtiyaçlarının olmadığına inanarak kendilerini kandırır. Oysa hiçbir şey, gerçekten bu kadar uzak olamaz. İnsanların birbirine ihtiyacı vardır ve sosyalleşmeleri gerekir. Aksi halde hayat inanılmaz derecede boş gelecektir.
İnsanların birbirine güvendiği çevrelerde bulunmaya çalışın, daima güvenebileceğiniz birinin olduğu bir yer olsun bu. Tek yapmanız gereken doğru kişiyi bulmak.
Bir kişi, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamak zorunda değildir, bunu anlamalısınız. Önemli olan tüm ihtiyaçlarınızın karşılanmasıdır ve bunu, farklı ihtiyaçlarınız için farklı kişilere güvenerek başarabilirsiniz.
Yaşıtlarına iyi davranan güvenilir kişiler bulun. Bir kişi, başkalarının hayatına dair özel detayları anlatmaya bayılıyorsa, sizin de güveninize ihanet etmeleri muhtemeldir. Ama başkaları hakkında kötü şeyler söylemiyorsa, sizin hakkınızda da kötü şeyler söylemeyecektir muhtemelen.
Doğru kişileri bulun ve güveni yavaşça inşa edin. Küçük, kişisel ayrıntılar paylaşın ve ardından ne olacak diye bekleyin. Eğer anlattıklarınızı başkalarıyla paylaşıyorsa ona güvenmeyin. Ama bu kişi küçük konularda güvenilir olduğunu gösterdiyse, bu kişiye güvenmekte rahat olabilirsiniz.
Kendinize güvenmeyi öğrenin. Çoğu zaman başkasına güvenme korkusu, kendinden korkmaktan ve ihanetle başa çıkamamaktan kaynaklanır.
Sabırlı olun. Aldatıldıktan sonraki zaman güç olabilir ama yeniden güvenmeyi öğrenmek zorundasınız. İhtiyacınız olan zaman ve alanı kendinize sağlayın.
Kendinize güvenmek
- Hoşunuza giden aktiviteleri yapın.
- Hatalarınızı birer armağan gibi görün. Unutmamanız gereken değerli tecrübe ve dersler şeklinde algılayın hatalarınızı. Benzer durumlarla karşılaştığınızda gerçekten çok işe yarayacaklar.
- Hatalarınızdan ders çıkarın. Yanlış davranışlarınızı yapıcı bir şekilde inceleyin ve neden o şekilde davrandığınızı anlamaya çalışın.
- Kendinizi affetmeyi öğrenin. Hatalarınızı rafa kaldırmak için bu gerektiği kadar tekrar edin. “Şu yüzden kendimi affediyorum,” deyin.
- Başarılarınızı kutlayın, geçmişinizi suçlamayın ve yaptığınız muhteşem şeyleri hatırlayın. Hatta bunları bir günlüğe yazarak somutlaştırabilirsiniz.
- İçinizdeki sesi dinleyin, gerçi her kararı mantıklı hale getirmek öğretilmişse bunu yapmak güç olabilir.
- Yeni şeyleri deneyin. Kendinize güvendiğinizi göstermek için risk almanız gerekmez ama size kendiniz hakkında bazı şeyler öğretecek aktiviteler yapabilirsiniz.
Resim: Mathieu Bertrand Struck
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.