Logo image
Logo image

Imre Kertész: Bir Hayatta Kalma Hikayesi

3 dakika
Imre Kertész'in bir çok çalışması, Auschwitz toplama kampındaki tutuklu bir genç olarak yaşadıklarına ve kendi ülkesinde, Macaristan'daki totaliterizm rejimi sırasındaki deneyimlerine dayanmaktadır. Imre Kertész'in yaşamı bir hayatta kalma hikayesidir.
Imre Kertész: Bir Hayatta Kalma Hikayesi
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 13 Haziran, 2019

Imre Kertész, ünlü bir Macardı. Aslında, Nobel Ödülünü alan tek Macardır. Ancak, ülkesi yeteneğini tanımadı ve desteklemedi. Aslında, Macaristan talihsizliğini edebi bir şahesere dönüştüren bu etkileyici yazar için ağır bir yük oldu.

Imre Kertész, Nazi Soykırımı hakkındaki en önemli edebi eser olarak kabul edilen Fatelessness adlı kitabıyla ünlendi. En az 20 dile çevrildikten sonra, 2005 yılında Macar yönetmen Lajos Koltai kitabı beyaz perdeye taşıdı. Senaryoyu Kertész’in kendisi yazdı. Kertész’in bu soykırımı soykırım olarak adlandırmak istemediğini söylemeliyiz, çünkü bunun bu soykırımı kınamak yerine romantikleştirmenin bir yolu olduğunu düşünüyordu.

Imre Kertész’in çalışması, İkinci Dünya Savaşından önce ve sonra ortaya çıkan zulmü kınamaktan fazlasını yapar. II. Dünya Savaşının öngörülebilir bir olay olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Ve bunu eğlenceli, ironik ve hareketli bir dille yapmıştır. Ancak gerçek hayatı, kendi romanı kadar, hatta ondan daha şok edicidir.

Imre Kertész’in çocukluk yılları

Bu yazar çok acı dolu deneyimler yaşadı. 9 Kasım 1929’da Macaristan’ın Budapeşte kentinde, dinlerini icra etmeyen Yahudilerin bulunduğu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ebeveynleri ayrıldı ve 5 yaşındayken yatılı okula gönderildi.

1940 yılında Imre Kertész, II. Dünya Savaşı demlenmeye başladığı sıralarda liseye başladı. Antisemitizm, Avrupa’da zaten önemli sektörleri kontrol ediyordu. Bu nedenlee, genç Kertész sadece Yahudiler için ayrılmış sınıflara alındı. Lise ilk yıllarında ayrımcılığa maruz kaldı.

1944’te Auschwitz toplama kampına gönderildi. O zamanlar sadece 14 yaşındaydı. Naziler genç Yahudileri gruplara ayırmak için uzun bir sırada durmaya zorladı. Imre Kertész bir miktar Almanca biliyordu, bu yüzden askerlerin 16 yaşında olabileceğini söylediklerini anladı. Askerler ona yaşını sorduğunda onlara 16 yaşında olduğunu söylemişti. Bu küçük yalan, onu askerleri aldatmaya iten dürtü onun canını kurtardı. Bunun nedeni, o yaşın altındaki tüm küçük çocukların gaz odasında ölüme gönderilmeleriydi.

Some figure

Kalıcı bir damga

1944 ile 1945 arasında Imre Kertész, hem Auschwitz hem de Buchenwald toplama kamplarında zaman geçirdi. Müttefiklerin zaferinden sonra serbest bırakıldı. Tecrübelerinin en endişe verici yanı, Yahudiliği uygulamadığı halde bir toplama kampında tutsak olmasıdır. Serbest bırakıldıktan sonra anavatanına döndü, ancak akrabalarından hiçbirini canlı bulamadı.

Bir süre sonra gazeteci olarak çalışmaya başladı ve liseyi bitirdi. Ancak işini kaybetti ve bir fabrikada birkaç yıl çalışmak zorunda kaldı. Stalinizm Macaristan’ı devraldı ve bir kez daha Imre’ye karşı ayrımcılık yapıldı. Ailesinin zengin arka planı nedeniyle bir “burjuva” idi. Bu nedenle, rejim şüpheli ve ona karşı temkinliydi. Ardından tercüman olarak çalışmaya başladı.

Kertész ayrıca skeç, reklam ve diğer küçük şeyler için senaryolar yazdı. 1975 yılında büyük romanı Fatelessness’i yayımladı. Kertész 20 yıl boyunca 25 metrekarelik bir dairede yaşadı ve mutfağının küçük bir köşesinde yazdı. Bazen de, sık ziyaret ettiği bir kafede yazdı.

Son yılları

90larda, Alman yayıncılar çalışmalarını fark etti. Ardından çeşitli uluslararası ödüller kazandıktan sonra ünlü olmaya başladı. Macaristan’daki komünist rejimin yıkılmasından sonra Imre Kertész daha üretken oldu ve daha konforlu bir yaşam sürdü. 2002 yılında acılarını kısmen telafi eden Nobel Edebiyat Ödülünü aldı. Uzun yıllar sonra, 31 Mart 2016’da Budapeşte’de hayata gözlerini yumdu.

Some figure

Küçük bir yalan, Imre Kertész’in hayatını kurtardı ve değiştirdi. Bu, sadece küçük bir anda, birinin hayatının tamamen beklenmedik bir şekilde değişebileceğini göstermektedir.

Nazi soykırımından hayatta kalan bazı insanların hikayelerini duyduğumuzda nasıl hayatta kalmayı başardıklarını şaşkınlık içinde öğrendik. Imre Kertész sadece hayatta kalmayıp, daha sonraki farklı bir rejim altında da zorluklarla karşılaştı. Kim iktidarda olursa olsun, kökenleri nedeniyle daima yargılandı ve mimlendi. Ayrıca yazarlığa ilk başladığında başarısızlığının üstesinden gelmek zorunda kaldı. Bununla birlikte, Kertész hiç pes etmedi ve sahip olduğu en güçlü silahı olan kelimeleri kullanmaya başladı.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Larrosa, J. (2009). Veinte minutos en la fila. Sobre experiencia, relato y subjetividad en Imre Kertész. Actualidades pedagógicas, (54), 55-68.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.