Logo image
Logo image

İlk Panik Atak ve Sonrasında Olanlar

4 dakika
İlk kez panik atak geçirmek korkunç bir deneyimdir, öyle ki çoğu insan kalp krizi geçirdiğini sanar. Kişiyi bu ilk deneyimde en çok korkutan şey bilinmezlikten gelir. Bundan dolayı devamında gerçekleşen şey bunun tekrar olacağına dair sürekli bir korkudur.
İlk Panik Atak ve Sonrasında Olanlar
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Yaşadıkları ilk panik atak sonrasında herkesin hayatında bunun öncesi ve sonrası şeklinde iki farklı dönem oluşur. Bu, nereden çıktığı belli değilmiş gibi görünen ve çeşitli fiziksel semptomlar ile ortaya çıkan korkutucu bir deneyimdir. O kadar acı vericidir ki ölmek üzereymişsiniz; kalbiniz her an çökecekmiş gibi hissedersiniz.

Daha önce hiç panik atak yaşamamış olan kişiler bu durum ile ilgili birçok önyargılı düşünceye sahip olabilirler. Bundan dolayı bu durumun sadece zayıf, özgüvensiz insanları etkilediğini varsaymak sık görülen bir şeydir. Dahası, atakların sadece bireyin çok endişeli olduğu halka açık bir sunum ya da bir asansöre veya uçağa binmek gibi son derece spesifik durumlarda gerçekleştiğini düşünmek de yaygındır.

Panik atak ile ilgili herkesin anlaması gereken bir şey vardır, ataklar herhangi bir zamanda ve spesifik bir tetikleyici olmadan ortaya çıkabilirler. Bazı insanlar gecenin bir yarısında alarma geçiren bir panik ile, bir kalp krizi geçirmek üzere olduklarına derinden inanarak uyanırlar. Diğerleri ise bunu ilk defa hissettiklerinde telefonda konuşuyor, arkadaşları ile yemek yiyor ya da markette alışveriş yapıyor olabilirler.

Bu durumun anlamanız gereken önemli başka bir yanı da vardır. Herhangi biri, herhangi bir zamanda panik atak geçirebilir. Çünkü, buna inansanız da inanmasanız da, bu deneyimlerin kişilik, yaş ya da içinde bulunduğunuz durum ile hiçbir alakası yoktur; sadece anksiyete ile alakası vardır. Bu his insanlar için normaldir. Bundan dolayı, ilk kez panik atak geçirirseniz ya da geçirdiğinizde ne olacağını ve ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

“Anksiyetemiz gelecek ile ilgili düşündüğümüz için değil, geleceği kontrol etmek isteyişimizden gelir.”

– Kahlil Gibran

İlk Panik Atak Sonrasında Ne Olur?

Some figure

Anksiyete ile başa çıkmak için ulaşabileceğiniz birçok teknik ve kaynak vardır. Ancak, genellikle size ulaşamayan bir şey vardır: bilgi. Anksiyetenin vücudunuzda bıraktığı semptomları ve işaretçileri fark etmezsiniz. Sonuçlarını ve bunlar sizin için çok hale geldiğinde nasıl ortaya çıkacaklarını bilmezsiniz.

Bu sebeplerden dolayı birçok insan ilk kez panik atak yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bilmezler. Her nasılsa, önyargılı ideolojinizde bunun başkalarına olan bir şey ya da televizyonda gördüğünüz bir şey olduğunu düşünürsünüz. Bu insanların bu durumu kağıt bir torbayı alıp ağızlarına koyarak nefes alıp kolayca çözdüğünü görürsünüz. Bundan dolayı bu duruma mümkün olan en kısa zamanda müdahale edilebilmesi için daha güvenilir bilgilerin ve psikolojik bozukluklara dair belirli bir kültürün var olması gerekir.

Hadi ilk kez panik atak yaşadıktan sonra olanlara bir göz atalım.

Acil Servise Gitmek

İlk defa panik atak yaşadığınızda korkunuz katlanarak artar çünkü size olan şeyleri anlamazsınız. Bundan dolayı hem cehalet hem de belirsizlik anksiyetenizi tetikler. Taşikardi, nefes darlığı, baş dönmesi, kaslarda gerginlik gibi şeyler yaşarsınız. Bundan dolayı insanların acil servise gitmeleri yaygındır çünkü kalp krizi geçirdiklerine inanırlar.

Doktor size teşhis koyduktan sonra daha da şaşkına dönersiniz. Doktor yaşadığınız şeyin sizin kafanızda gerçekleşmiş olan bir şey olduğunu söyler. Dolayısıyla, tabii ki kendinizi rahatsız hisseder ve bu durumu inkar edersiniz. Bunun sebebi deneyimlediğiniz şeyin sizin için çok gerçek ve fiziksel olmasıdır, öyle ki çoğu insan ikinci bir fikir almaktan ya da daha fazla test ve kontrol yaptırmaktan çekinmezler. Genel olarak, doktorunuz size kısa bir süreliğine anksiyolitik (kaygı giderici ilaç) reçetesi verecektir.

Korku Döngüsü İlk Panik Atak Sonrasında Başlar

Some figure

Panik atak, aniden ortaya çıksa bile gelişimin bir ürünüdür. Bir süre devam eden olumsuz bir duygusal durumun fiziksel tetikleyicisidirler. Bundan dolayı, genel olarak, panik atak yaşayan insanlar aylar, hatta belki de yıllar boyunca büyük bir anksiyete yükü biriktirmiş insanlardır.

İlk panik ataktan sonra gerçekleşen şey sekonder anksiyetedir. Bu durumda yeni bir atak yaşayacağınıza dair yoğun bir korku duymaya başlarsınız. Bu yoğun semptomlar ve kontrolü kaybetmek sizi çok korkutur. Bu o korkuyu besleyeceğiniz anlamına gelir, ki bu da bu eğilimi daha da yoğunlaştıracak bir kısır döngüye girmenize yol açacaktır.

Çaresizlik ve Yardım Almaya Giden Yol

Yardım istemek ilk panik ataktan sonra olan şeylerin bir başka yüzüdür. Ne kadar çaresiz olduğunuzun farkına vardığınız bir nokta gelir. Er ya da geç hayatınızın kontrolünü kaybediyor olduğunuzu fark edersiniz. Bundan dolayı, beklenmedik bir yerde ve durumda yeni bir atak yaşama fikri sizi bununla başa çıkmak için ilk adımı atmaya iter.

Ancak bununla her zaman olması gerektiği gibi başa çıkmayabilirsiniz. Örneğin, bazı insanlar yoga yapar çünkü bu rahatlama ve meditasyon tekniklerinin onlara bu atakları azaltmak konusunda yardım edeceğini düşünürler. Ancak bu tip teknikler her zaman işe yaramaz. Yaramaz çünkü anksiyete hayatlarına uzun süredir bağlı olan karmaşık ve zor bir düşmandır. Bundan dolayı bu insanlar bir terapistin önerebileceği tipte, daha özelleşmiş ve somut stratejilere ihtiyaç duyarlar.

Psikolojik terapi panik atakları ve onların arkasında yatan duygusal gerçekliği hafifletmenin tek yoludur. Umudunuzu kaybetmeyin, çünkü kademeli ve kararlı bir şekilde hareket ederseniz kendinize daha dolu ve tatmin edici bir hayat kurmak için gereken kontrolü kazanacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hood, H. K., & Antony, M. M. (2015). Panic Disorder. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition (pp. 468–473). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.27045-1
  • Moitra, E., Dyck, I., Beard, C., Bjornsson, A. S., Sibrava, N. J., Weisberg, R. B., & Keller, M. B. (2011). Impact of stressful life events on the course of panic disorder in adults. Journal of Affective Disorders134(1–3), 373–376. https://doi.org/10.1016/j.jad.2011.05.029

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.