Her Şeyi Ertelemeyi Önlemek İçin 4 Strateji

Her Şeyi Ertelemeyi Önlemek İçin 4 Strateji
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kamal Ravikant’ın zamanında söylediği “Taşıdığım şeyler benim düşüncelerimdir. O kadar. Tek yüküm onlar. Düşüncelerim özgür ve hafif olduğumu ya da yüküm olduğunu belirleyen şeyler.” lafına dikkat edersek, işlerimizi ertelemeyi önlemek için düşünme ve bir duruma odaklanma şeklimizi değiştirmemiz gerektiğini fark ederiz. Ertelemeyi önlemek için deneyebileceğiniz bu 4 stratejinin size inanılmaz yardımı olacak.

Yapmak istemediğimiz ya da yeterli olmadığımız için bizi strese sokan can sıkıcı işleri ertelemeye meyilliyizdir. Bu erteleme, hepimizin hayatında en az bir kez deneyimlediği bir şeydir.

Fakat ertelemenin esas olarak temsil ettiği şey, kaçınılmaz olanı erteleyerek kötü hissetmemize sebep olan ve yapmaktan hoşlandığımız şeylerle aramıza taş koyan bir kendini sabote etme halidir. Bu sebepten ötürü, uygun olan şey düşünme ve harekete geçme şekillerimizi değiştirmemizdir. Aşağıda sizlerle ertelemeyi önlemek için bazı stratejiler paylaşacağız.

“Bizi şekillendiren düşüncelerimizdir: düşündüğümüz şey oluruz.”

– Buddha

çalışırken masada uyuyakalmış kadın

İşleri Ertelemeyi Nasıl Önleriz?

Zorunluluk Hissinin Yerini Keyif Alsın

İşin zorunlu bir şey olduğunu ve bunun yerine daha eğlenceli şeyler yapabileceğimizi düşünmemiz gayet normaldir. Fakat bu şekilde düşünmek bir nevi psikolojik işkencedir. Bu, işi, kurtulmak istediğimiz hoşnutsuzluk yaratan hislerle bağdaştırmamıza sebep olur.

Bunun sonucunda işlerimizi daha da erteleriz çünkü onlar için hazırlıklı hissetmez ve onları birer yük olarak görürüz. Tüm bunlar, anksiyeteye, hüsrana ve düşük özgüvene  sebep olur.

Öyleyse neden olumsuz şeyleri de olumlu şeyleri göz ardı ettiğimiz gibi göz ardı edemeyelim? Neden sorumluluklarımızın iyi yanlarına odaklanmayalım? Kolay olmadığı için genelde bunu yapmayız; özellikle de bir şeylerin yalnızca kötü tarafını görmeye alışkınsak.

Fakat esasında işimizde en keyif aldığımız noktaları keşfetmeye odaklanmalı, onların önemini anlamalı ve görevlerimizi yerine getirirken başvuracağımız daha keyif verici yollar bulmalıyız.

Hedeflerinizi Akıllı Bir Şekilde Belirleyin

Başarısız olma korkusu, kişisel şüpheler ve düşük özgüven erteleme isteğini daha da artıran psikolojik faktörlerdir. Eğer bazı hedeflerimize başarıyla ulaşırsak, kendimize güvenimiz yerine gelir ve zorlu görevleri daha kolay yerine getiririz.

Bundan dolayı, ertelemeyi önleyebilmenin etkili yollarından biri çok fazla efor gerektirmeyen küçük hedefler edinmektir. Örneğin; 10 kilo vermek yerine, yavaş yavaş beslenme şeklinizi değiştirin. Daha fazla meyve, daha az kızarmış yiyecek tüketerek işe başlayabilirsiniz.

Kendinize gerçekçi ve kademeli hedefler koymanız ertelemeyi önlemenize yardımcı olacak temel yöntemlerdendir.

İyi Hissedeceğiniz Bir Yer Bulun

Zor görevleri yerine getirdiğiniz mekanlar o işi yapmanızda temel bir rol oynar. Bir yerde ne kadar rahat hissediyorsanız işlerinizi o kadar az ertelersiniz. Çalışma mekanınızı huzurlu, ilham verici ve odaklanmaya müsait olacak şekilde tasarlamayı ya da yeniden düzenlemeyi deneyin. 

Birkaç bitki alın, sevdiğiniz renkleri etrafa yayın, rahat mobilyalar edinin ve belki de hatta duvarlara biraz tablo asın. Ayrıca, ihtiyacınız olmayan şeyleri kaldırın. Mekanı temiz tutun ve iyi ışıklandırılmış olmasına özen gösterin. Daha iyi hissetmeniz için yapacağınız en ufak şeyin size çok yardımı olacaktır.

Eğer rahat hissederseniz, bir şeyleri yapmak için motivasyonunuz da olur. Ve tabii ki odaklanmanıza engel olacak dikkat dağıtan unsurlardan da kurtulmalısınız. İnternet, gürültü, telefon ve sosyal ağlar gibi şeyler sizi hedefinizden uzaklaştırır. Onları, yapmanız gereken şeyi yaptıktan sonra kendinize ödül olacak şeyler olarak konumlandırın.

“Stres, ilişki kuracağınız olay ya da durumlardan doğar.”

– Chris Prentiss

ertelemeyi önleme

Vücudunuza İyi Bakın

Yeterince uyumak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek sağlıklı olmak için yapmanız gerekenlerin başında gelen şeylerdir. Sağlıklı alışkanlıklar edinmek daha enerjik hissetmenizi, strese karşı daha az duyarlı olmanızı sağlar ve duygusal dengenizi sağlamanızı kolaylaştırır.

Ertelemeyi önlemek için uygulayacağınız bu 4 strateji ile düşünme şeklinizi değiştirebilirsiniz. Bu stratejileri denedikten sonra daha iyi ve daha başarılı hissedeceksiniz. Başarabilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cerdan Lopez, C. A. (2022). Causas, consecuencias y estrategias para afrontar la procrastinación laboral: una revisión teórica. [Tesis de pregrado, Universidad Católica Santo Toribio de Mogrovejo]. https://tesis.usat.edu.pe/handle/20.500.12423/5753
  • Huang, H., Ding, Y., Liang, Y., Wan, X., Peng, Q., Zhang, Y., Kong, D., & Chen, C. (2023). The association between perfectionism and academic procrastination among undergraduate nursing students: The role of self-efficacy and resilience. Nursing Open, 1-11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37464544/
  • Laureano, C. A., & Ampudia, L. G. (2019). Procrastinación: revisión teórica. Revista de Investigación en Psicología22(2), 363-378. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8162710
  • Svartdal, F., Dahl, T. I., Gamst-Klaussen, T., Koppenborg, M., & Klingsieck, K. B. (2020). How Study Environments Foster Academic Procrastination: Overview and Recommendations. Frontiers in psychology, 11, 1-13. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.540910/full
  • Tahir, M., Yasmin, R., Butt, M. W. U., Gul, S., Aamer, S., & Naeem, N. (2022). Exploring the level of academic procrastination and possible coping strategies among medical students. The Journal of the Pakistan Medical Association72(4), 629-633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35614591/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.