Hayatınızı Değiştirecek 7 Zen Öğretisi

Hayatınızı Değiştirecek 7 Zen Öğretisi
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2018

Zen öğretileri, daha fazla farkındalığa ve gereksiz endişelerden kurtulmamıza yarayan, daha sade bir hayata yönelten ilkelerdir.

Zen alimleri, barışa gönülden değer veriyor ve gerçekliğin ne olduğunu, bilinçli olarak algılıyorlar. İşte bu yüzden, tüm zen öğretileri, gereksizlikten ve ilgisizlikten kurtulmaya odaklanır. Aynı zamanda iç huzuru bulmanıza ve vicdanınızı arındırmanıza yardımcı olacak belirli alışkanlıkları benimsemek anlamına da gelir.

“Zen bir tür heyecan değil, her zamanki günlük işlerimize yoğunlaşmadır.”

– Shunryu Suzuki

Tüm zen öğretilerinin, tek bir cümlede özetlenebileceği söylenir: “gülümse, nefes al ve ağır hareket et”. Daha geniş bir manada, bu öğretiler karmaşıktır. Ancak, aşağıdaki ilkeler nezdinde özetlenebilir.

1. İlk zen öğretisi: Tek seferde bir şey yap

Her seferinde bir iş ile meşgul olmak zordur. Toplumumuzda, çoklu görevler ile uğraşmanın olumlu bir durum olduğunu görüyoruz. Pek çoğumuz, sürekli olarak aynı anda birkaç işi yapmaya çalışıyoruz maalesef.

Öğle yemeği yerken bile iş yapmaya çalışıyoruz. Ya da bir başkasını düşünürken, sözleşme okuyoruz. Bu yaklaşım, uzun vadede sinirlerinizi yok edebilir. Bu, bir stres kaynağıdır ve istenmeyen sonuçlara yol açar. Yapabileceğiniz en iyi şey, sadece bir işe odaklanmaktır. O zaman ruhunuz, huzurlu bir ritmi koruyabilir.

kadın köy manzarasına bakıyor

2. Yapmanız gereken işleri yavaş yavaş ve isteyerek yapın

Hız, günümüz toplumunda, işten cinsiyete kadar her alanda belli başlı ayırt edici bir özelliktir. Fikir, olabildiğince en kısa sürede, bir işi tamamlamak üzerine kuruludur. Sanki bütün saatler çuvala girmiş gibi davranmaya gerek yok.

Zen öğretileri aslında, tam tersini yapman gerektiğini gösterir. Acele etmeden işleri yavaşça yapın. Bugünün dünyasında tabi bu kolay değil. Biraz pratik yapmanız lazım. Ancak sonuçları muazzamdır. Daha iyi odaklanabilirken, elde ettiğiniz sonuçlar aslında daha iyi olacaktır.

3. Başladığınız işi bitirin

Bir çok iş ile aynı anda ve yüksek tempoda uğraşmak, genellikle bitmeyen görevler ile sona erer. Bazen, bu işlerin tamamlanması bir ömür boyu sürer. Hiçbir işi zamanında tamamlamak için yeterli süreye sahip olunmadığı hissi de, tam olarak buradan gelir. Bunun duygularınız üzerinde yarattığı etki ise çok olumsuzdur. İlk olarak, endişe ve kaygı ortaya çıkar. İkincisi, dikkatiniz dağınık olur ve işinize yüzeysel olarak odaklanırsınız. Hayatı sadece seyrederek yaşamak gibidir.

4. Bir iş ile diğeri arasında bekleyin

Modern dünyamızda, hayatın en ihmal edilen yönlerinden biri dinlenmektir. Pek çok insan, sürekli olarak çalıştığı ve hiç dinlenmediği için zor zamanlardan geçiriyor. Sadece bir anlığına dururlarsa,  suçluluk duyuyor ya da kendilerini paralıyorlar. Sadece çalışmaktan tükendikleri zaman bir mola verirler.

Zen öğretilerinden biri, bir iş ile diğeri arasında dinlenmenin çok önemli olduğudur. Temel amaç, hayatınızı sıraya koymaktır. Bir sonraki işe başlamadan önce, zihnimizi o işten kalan artıklardan kurtarmamız gerekir.

adam rahat rahat şehir manzarası izliyor

5. Ritüelleriniz olsun

Ritüeller her zaman aynı şekilde icra ettiğiniz törenlerdir. Amaçları, belirli bir ana ya da eyleme, özel bir anlam kazandırmaktır. Ritüeller, zihni ve ruhu olumlu bir şekilde gelişmeye zorlar.

Zen öğretileri, kendi ritüellerinizi oluşturmanızı önerir. Bu sayede, belirli anları daha doya doya yaşamanıza yardımcı olacak bir özellik kazanmış olursunuz. Her şeyi yoğun ve eksiksiz bir şekilde deneyimlemek için kendinizi hazırlamanın bir yoludur. Buradaki fikir, bu ritüelleri yemek ya da uyku gibi günlük aktiviteler ile desteklemektir.

6. Daha azını yapın

Başka bir zararlı modern alışkanlık ise, günümüzü sonsuz görevler ve taahhütlerle doldurmaktır. Zamanımızın çoğunu bunları hayata geçirmek için harcıyoruz. Günlük işlerimizi, nicelik ve nitelik açısından ölçüyoruz. Ancak geçirdiğiniz günün kalitesini, tamamladığınız işler ile karşılaştırmak, etkinlikten ziyade kaygıyla daha fazla ilgilidir.

Zen alimleri, zamanınızı ‘temizlemenizi’ önerir. Gereksiz faaliyetleri ortadan kaldırın. Zamanınızı düzenleyin, sorumluluklarınızı bu şekilde yerine getirin ve gün içerisinde kesinlikle molalar verin. Hayatınızda, ofis işlerinden başka şeyler için de zaman ayırdığınızdan emin olun.

7. Gülümseyin ve başkalarına yardım edin

Gülümsemek ve diğer insanlara yardım etmek, yaşam kalitenizi iyileştirmenin iyi bir yoludur. İlk başta fark etmeseniz de, zamanla diğer insanların size karşı tutumlarının nasıl daha yakın ve sıcak olduğunu açıkça göreceksiniz.

Başkalarına hizmet etmek, kendinizi sevme dürtüsünü hayata geçirmenin de bir yoludur. Buradaki “hizmet” kelimesi, kölelik değildir. Diğer insanlara faydalı olmak ve ihtiyaçlarını gidermede ve yaşadıkları güçlükleri atlatmalarında cömert davranmaktır. Nazik ve yardımsever insanlar dünyayı daha olumlu yaşarlar.

kadın güzel güzel gülüyor

Bu 7 ilke tam anlamıyla tüm zen öğretilerini karşılamıyor. Daha ziyade, bu belirli felsefenin,  ayırt edici özelliklerinin bir özeti niteliğindedir. Amaç size pratik fikirler vermektir, böylece mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brooks, Jennifer (2013). La magia de la meditación zen: secretos para encontrar el tiempo para la paz mental todos los días. Createspace.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.