Logo image
Logo image

Hayatınızdaki Değişim ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

4 dakika
Değişimle nasıl başa çıkmalısınız? Bunu yönetmeniz için size hangi stratejiler yardımcı olabilir? İşte ünlü uzmanların önerdiği dört temel fikir.
Hayatınızdaki Değişim ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Son Güncelleme: 31 Ocak, 2021

Şöyle bir cümle var: “Hayat bisiklete binmek gibidir. Dengenizi korumak için hareket etmeye devam etmelisiniz.” Hayatınızdaki değişim ile ilgili her gün karşılaştığınız gerçeklik de bu aslında. Sürekli karşılaşmanız gereken yeni durumlarla, benimsemeniz gereken değişikliklerle ve başa çıkmanız gereken kayıplarla karşılaşırsınız.

Ama değişimle nasıl başa çıkacaksınız? Bunu yapmak basit mi? Hangi araçları kullanabilirsiniz? Farklı alanlardan (psikoloji, koçluk ve işletme) uzmanlar bu konuyla ilgili görüşlerini ortaya koydular ve değişimle nasıl başa çıkılacağına dair bazı stratejiler önerdiler.

Hayatınızdaki değişim durumlarıyla nasıl baş edilir?

Değişiklikler hayatın normal parçaları ve hemen hemen her gün birer birer gerçekleşirler. Onları yönetmeyi öğrenmek, bir kişi olarak büyümenize ve gelişmenize de yardımcı olabilir.

Ancak, hayatın size getirdiği yeni durumlara, özellikle de beklenmedik durumlara, adapte olmak her zaman kolay değil. Değişimle nasıl başa çıkarsınız? İşte size yardımcı olacak dört anahtar fikir!

Some figure

Kabul etmeye çalışın

Hayat deneyimler ve engellerle dolu. Ve değişim, istikrarınız için gerçek bir tehdit oluşturabilir. Ancak değişimin negatif olması gerekmez. Aslında tam tersine büyük bir fırsat da olabilir. Ancak gerçek şu ki, bazen değişim hoş olmayan veya rahatsız edici durumları da içerir ve hayatınızın tamamen yeniden yapılandırılmasını gerektirebilir.

Bu nedenle, kabullenme üzerinde çalışmak, değişimle yüzleşmenize yardımcı olabilir. Peki bu ne anlama geliyor? Temel olarak, her gün yeni bir gerçekliğe uyum sağlamanız, kayıpları başınıza geldiklerinde ve hayata geçtiklerinde üstlenmeniz ve yalnızca şu anın önemli olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

Yönetici koçu, eğitmen ve yazar César Piqueras, değişimle karşılaşıldığında kabullenmenin öneminden bahsediyor. “Kabul ettiğimizde, bilgeliğin yolunu seçiyoruz. Artık şikayet ya da öfke yok, sadece kabul var ”. Dahası, kabul ettikçe, dürtüleriniz bastırılmaz ve siz de vazgeçmiş olmazsınız, ancak yaklaşan değişikliği hoş bir biçimde karşılamış olursunuz.

Geleceğe bakın

Psikoterapist Demián Bucay, değişim durumlarında, bir kayıptan daha büyük bir kazanç olabileceğini ancak bunun geride bıraktıklarınız için acı hissetmediğiniz anlamına gelmediğini belirtiyor. Hayatınızın bir aşamasının bittiğini kabul etmeniz gerektiğinde acı hissetmeniz normal.

Ancak ileriye bakmak, bu tür durumlara dikkatli ve sakin bir şekilde yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Geçmiş geri gelmeyecek, ancak geleceğinizi inşa etmenize izin verecek, genellikle de fırsatlarla dolu, bir şimdiki zamanınız var.

“Gelecek bugün ne yaptığınıza bağlı.”

– Mahatma Gandi

Hayatınızdaki değişim durumuna ayak uydurun

César Piqueras, değişimle başa çıkmanın dört yolu olduğunu öne sürer: itiraz ve şikayet, teslim olma, kabul etme ve değişim. Bu makale, en uyumlu olan son ikisine odaklanmakta (ancak teslim olma bazen uyarlanabilir de olabilir).

Kabul stratejisinden daha önce bahsetmiştik. Piqueras, sadece şikayet etmenin veya pes etmenin ötesine geçtiğinizde, değişim stratejisinin daha fazla kazanmanızı sağladığını belirtir. Hoşunuza gitmeyen şeyleri değiştirmek istediğinizde ileriye doğru gidersiniz.

Kulağa tekrarmış gibi gelse de, değişimle başa çıkmanın bir başka uyarlanabilir yolu, gerekli gördüğünüzde bu değişime müdahale etmek. Değişikliğin bazen olayların gidişatını değiştirmek için size çok az yer bıraktığı doğru. Ancak bazen de bu şekilde yapabilir ve sürece müdahale de edebilirsiniz, bu yüzden de, bu yöntem de hatırlamaya değer. Ve hatta, eğer yapacağınız şey bir müdahale değilse, her zaman için olaylara bakış açınızı, hatta kendinizi de değiştirebilirsiniz.

“Değişim geldiğinde, bu değişimin olumlu olmasını sağlamak için, sen de bir şeyleri değiştirmenin yollarını bulmalısın.”

– Cesar Piqueras

Farkındalık sahibi olun

İş yaşantısı ile ilgili koçluk yapan Ignacio Martinez, bir değişiklikle karşı karşıya kaldığınızda, onunla ne yapmayı düşündüğünüzün farkında olmanız gerektiğini söylüyor. Eğer bu seçmediğiniz bir değişiklikse, durumu çevreleyen tüm duyguları (üzüntü, öfke, kızgınlık vb.) hissetmenize izin vermeli ve kendinizi hazır hissettiğinizde kabul etmeye başlamalısınız.

Ignacio ayrıca, değişmemenin sonuçlarının yanı sıra yeni durumun veya bağlamın fırsatlarının da farkında olmanın faydalı olabileceğine işaret ediyor. Esas olarak, bu değişim, iş üzerine odaklanmasına rağmen, diğer alanlara da yansıtılabilir.

“Değişime doğru ilk adım farkındalıktır. İkinci adım ise kabul etmektir.”

– Nathaniel Branden

Some figure

Hayatınızdaki değişim ile ilgili esneklik ve farkındalığın önemi

Gördüğünüz gibi, değişimle başa çıkmanın tek bir yolu yok. Aslında, duruma bağlı olarak her kişi kendi yolunu bulmalı veya yukarıda belirtilen stratejilerden birini kullanmalı. Dahası, yaşam süresince meydana gelecek tüm değişiklikler de aynı değil. Evlenmek, yer değiştirmek veya sevilen birini kaybetmek gibi önemli değişiklikler de olacaktır. Hatta, spor salonlarını değiştirmek veya yeni bir arkadaş edinmek ve bunlar gibi daha az önemli olan değişimler de olacaktır. Bununla birlikte, önemli olan her bir değişime nasıl bir değer atfettiğiniz ve bu yeni gerçeklikle nasıl yüzleşmeye karar verdiğiniz. Gerekli araçlara sahip olmak size hayatınız boyunca yardımcı olabilir. Zihinsel esnekliğe, iyi bir farkındalığa ve hepsinden önemlisi, yaşamın size her gün yeniden başlama şansı verdiğini anlamaya ihtiyacınız olacaktır.

Kısa Süreli Stratejik Psikoterapi uzmanı ve psikolog Giorgio Nardone ve filozof Paul Watzlawick, tüm değişimin bir süreç, bir sanat ve sürekli bir düşünce, hissiyat ve duygu akışı olduğunu belirtiyor. Yani, bu akış içinde esnek, bilinçli ve açık bir bakış açısı benimserseniz başarılı olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lahey, Benjamin B. (2007). Introducción a la Psicología. 9na. edición. China: McGraw Hill.
  • Neff, K. (2012). Sé amable contigo mismo. El arte de la compasión hacia uno mismo. Madrid: Oniro.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.