Logo image
Logo image

Gurur, Pek Çok Çatışmanın Kaynağıdır

2 dakika
Gurur, Pek Çok Çatışmanın Kaynağıdır
Son Güncelleme: 10 Ağustos, 2019

Hayatta hiçbir kesin kategori ya da mutlak tanım bulunmadığından, gurura bakmanın çeşitli yolları vardır. Psikoloji iki gurur türünü tanımlar; biri olumlu, biri olumsuzdur. Pozitif gurur, öz saygı ya da kendine güven olarak adlandırılır ve olumsuz gurur için küstah denir.

Birincisi, güvenli ve dengeli hissetmek, kendinizi doğru miktarda değerlendirebilmek ve yaşamdaki yerinizi bulmak için gereklidir. Bu tamamen sağlıklıdır. Bizi diğerlerinden ayıran ikincisi, çatışmanın en büyük katalizörlerinden biridir.

Gururun olumsuz olanı, kişinin kendine ve kendi erdemleri üzerine aşırı saygısı ve kişinin başkalarından üstün olduğuna inanmasına neden olur. Bu tür bir gurur, hatalarınızı fark etmenize ve düzeltmenize ve alçak gönüllü davranmanıza engel olur.

Gururun tam tersi olan alçak gönüllülük, yeni şeyleri öğrenmeye karşı açık, esnek ve alıcı bir tutum benimsememize olanak tanıyan şeydir. Çok gururlu olan insanlar şişirilmiş egolarından ötürü başkalar insanlar, durumlar, hava durumu, ülke vb. hakkında çok fazla şikayet ederler. Bu kaçınılmaz olarak çatışma türlerine yol açar.

“Gururumuzu ölçülü hale getiremezsek, bu bizim en kötü cezamız olur.”

– Dante Alighieri

Gurur kibre dönüştüğü zaman

Küstahlık, birisinin diğerlerinin üstünde olduğu inancıdır. Kişiyi, özelliklerini ya da fikirlerini övünmeye ve başkalarının özelliklerini en aza indirmeye iten bir üstünlük hissidir. Kişi çok kibirli olursa, gurur küstahlığa dönüşebilir.

Kendilerini biriyle karşılaştırdıkları zaman herkesten üstün hissetmek, bir aşağılık kompleksine yol açabilir ve bu da kişiyi her zaman haklı olduğunu kanıtlamaya ve kendi esaslarını, erdemlerini ve başarılarını sergilemeye yönlendirebilir.

Bu insanlar, diğer ideolojilere karşı çok hoşgörüsüz olabilirler, tekil bir duruş sergiler ve başkalarının kendi fikirlerini söylemelerine pek izin vermezler. Kendilerini tanıma kapasiteleri çok düşüktür ve özür dileme ve kendilerini değiştirme konusunda oldukça dirençlidirler. Değişiklik yapmayı bile düşünmezler, çünkü zaten her şeyi doğru yaptıklarını düşünürler.

Some figure

Kibirli insanlar duygusal soğukluk ve mesafe gösterirler. Bir suçu unutmaları çok zordur. Bu özellikler kişiler arası ilişkilere müdahale eder.

“Gururlu bir adam her zaman şeylere ve insanlara yukarıdan bakar; ve elbette, aşağıya baktığınız sürece üzerinizde bir şey göremezsiniz.”

– C. S. Lewis

Gururunuzu kırmak için dürüstlüğü kullanın

Dürüstlük ilk başlarda çok acı vericidir, ancak uzun vadede kişiyi oldukça özgürleştirmektedir. Kim olduğumuz ve iç dünyayla ilişkimiz hakkında gerçeği görmemizi sağlar. Duygusal refaha giden yol başlar. Dürüstlüğü geliştirmenin birçok terapötik etkisi vardır.

Her şeyden önce, kendinizi tanımaya ve karanlık tarafınıza bakma korkusunu azaltır. Ayrıca başkalarını memnun etmek için maske takmanızı ve sosyal ve çalışma ortamınız tarafından kabul edilmenizi önler. Aynı zamanda, halının altındaki duygusal çatışmalarınızı önlemenizi engelliyor.

Some figure

Dürüstlük, kendinize soru sorma gücü ve sizi tehdit eden aldatmaca, yalanlar ve caziplikleri tanımlar. Dürüstlüğü hayatınıza entegre ettiğiniz ölçüde, bir rol oynamak zorunda olmadığınızı ve artık olmadığınız birinin görüntüsünü ortaya koyduğunuzu hissetmediğiniz zaman, gururunuz kaybolur.

“Dürüstlük, bilgelik kitabının ilk bölümüdür.”

– Thomas Jefferson

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.