Logo image
Logo image

Güne Nasıl Başlarsanız Öyle Gider: Size Yardımcı Olacak 5 İpucu

4 dakika
Güne Nasıl Başlarsanız Öyle Gider: Size Yardımcı Olacak 5 İpucu
Son Güncelleme: 10 Şubat, 2018

Her sabah yataktan nasıl kalktığınıza hiç dikkat ettiniz mi? Hiç kimse bu konu üzerine uzun uzadıya düşünmez, ama gerçek şu ki, uyanış anımız ve şeklimiz, günün en kritik zamanlarından biridir. Güne nasıl başladığınız, günün geri kalanının nasıl gittiğine dair önemli bir etkiye sahiptir – ya da en azından bu konu üzerine yapılan çalışmalar bunu ifade etmektedir.

Yataktan yeni kalmış insanların bir çoğu, bir iki dakika daha uyumak için baya miktarda bir parayı gözden çıkartırlardı.

Bu grup içerisinde, acele acele evden fırladıkları bir güne uyanmak istemeyen ve mümkün olduğunca yataktan çıkmayı erteleyen başka bir alt grup daha vardır. Birçoğu için, yataktan çıkmak çok tatsız bir durumdur, normal bir gün içerisinde yüzleşmek zorunda kaldıkları ilk engeldir.

“Sabahları bir saat dahi kaybetsen, bütün gün onu ararsın”.

– Richard Whately

Durum ne olursa olsun, yapılan bilimsel araştırmalar, gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz ilk eylemlerin, gün boyunca davranış biçimimizi şekillendirdiğini keşfetmiştir. Bu sebeple, güne daha iyi başlamanız için size 5 ipucu hazırladık.

Alarmınızı dinleyin

Birçok kişi, gece yatmaya gittikleri zaman, sabah ilkine kalkamayacakları için, beş dakika aralıklar ile bir sürü alarm kurar. Eğer sizde böyle yapıyorsanız, bu alışkanlıktan kurtulmanızı öneririm.

Avrupa Uyku Araştırma Kurumu (European Sleep Research Society-ESRS) tarafından yapılan bir araştırma, alarmı sürekli olarak ertelemek, “hafıza kaybına, reaksiyon kapasitesinin azalmasına ve gün içindeki performansın azalmasına” neden olduğunu doğrular niteliktedir. 

Some figure

Alarmınızı ancak tekrar tekrar ertelendikten sonra uyanabiliyorsanız, bu alışkanlığın ortadan kaldırılması konusunda çok olumlu sonuçlar veren bir teknik kullanmanızı öneririm.

Yatağınıza uzanın ama uyumayın, alarmınızı beş dakika sonrasına kurun. Alarm çalar çalmaz, yataktan kalkın. Bunu en az 10 kez tekrar edin.  Beyninizin ertesi sabah aynısını yapacak şekilde programlandığını göreceksiniz.

Eğer hemen kalkarsanız, şükredin ve  yola koyulun

Sadece saatin kaç olduğunu veya gün boyunca ne yapmanız gerektiğini düşünerek hemen kalkarsanız, gününüzü büyük ihtimal düşük bir ruh hali ile yaşayacaksınız. Sabah yapacağınız en son şey kendinizi strese sokmaktır.

Bunu yapmak çok zor değil, sadece 1 dakikalığına kendinize ve yeni doğan güne şükredin. Kendinizin ne kadar değerli olduğunu ve iyi bir günü hak ettiğinizi düşünün. Kendi ritüelinizi bile oluşturabilir, uyandığınız zaman bir dua okuyabilirsiniz mesela. Güne nasıl başladığınızın, bütün gününüzü iyi bir ruh halinde nasıl etkilediğini siz de göreceksiniz.

Nefes alın ve egzersiz yapın

Bir dakikalık şükür ve bireysel motivasyondan sonra, yatağınıza oturun ve elinizden geldiği kadar bedeninizi hareket ettirin. Bacaklarınızı gererken, kollarınızı tamamen öne, arkaya, sağa ve sola uzatın. Bu basit hareket, herhangi bir gerginlik olmadan, kaslarınıza, güne hazır olduğunuz mesajı vermenizi sağlayacaktır.

Some figure

Alarm çaldığında uyanıyor, güne şükrederek başlıyor, akabinde bedeninizi gererek devam edebiliyorsanız, hem zihinsel hem de fiziksel olarak ‘uyanmışsınız’ demektir. Ve eğer bu iyi tutumu daha da geliştirmek istiyorsanız, bir dakika daha nefes almak kadar iyi bir şey yoktur.

Nefes almak, sağlıklı bir fiziksel ve zihinsel sağlığın temelini hazırlar. Beyninizi ve kaslarınızı oksijenle doldurmak için derin nefes alıp verin. Emin olun kendinizi harika hissedeceksiniz.

Kahve değil, su için

Doğu felsefesi, her öğün öncesi, bir bardak su içenlerin birçok hastalıktan korunduğunu ve hayatlarının uzadığını ifade eder. Bir bardak su içmek vücudunuzu uyandırır ve sindirim işlemini nazik ve yararlı bir şekilde harekete geçirir. Ayrıca, vücudunuzdan toksinleri atmanıza ve kendinizi uyanık hissetmenize yardımcı olur.

Birçok insan, sabahları enerjik hissetmek için ilk önce bir barda kahve içer. Bununla birlikte, kahveleri çok erken içtiğimiz için, vücudunuzun, güne başlamak için ihtiyaç duyduğunuz stres hormonu olan kortizonun doğal üretimine engel olabileceğine dair teoriler vardır. İlk fincan kahvenizi sabah 9: 30’da veya 10’da içmenizi öneririz.

Maillerinizi kontrol etmeyi veya telefonunuzla oynamayı bırakın

Her şeyden önce, kapalı olmadığı sürece, yatağınızın yanında cep telefonunuzla uyuma alışkanlığınızın olması iyi bir değil. Yeni araştırmalar, bu cihazların gece boyunca dinlenme yeteneğimizi olumsuz etkilediğini önermektedir. Ayrıca, telefonu bir alarm olarak kullanırsanız, kendinizden olabildiğince uzakta tutarak, kapatmak için yatmadan çıkmanızı garanti altına alabilirsiniz. 

Some figure

Bazı uzmanlara göre, sabahları ilk iş olarak e-postalarını kontrol eden insanlar güne kötü bir şekilde başlıyor. Bir duş almadan, iki lokma bir şey yemeden ve üstünüzü giyinmeden daha önemli bir şey yoktur sabahları. Sabahın ilk ışıkları sizin içindir. Vaktinden önce strese giderek, bu güzelliği boşa harcamayın.

Sabah uyandığınızda, bu kendi kendine bakım rutinini deneyin. Tüm bu işlemlerin beş dakikadan fazla sürmeyeceğini ve bütün gün boyunca kendinizin daha iyi bir tutum ve ruh hali ile olacağını göreceksiniz. Aynı zamanda kendinize duyduğunuz saygınız artacak ve uzun vadede daha kaliteli bir hayat sağlayacak bir uygulamadır.