Logo image
Logo image

Girişimcilerin Yedi Özelliği

3 dakika
Bir girişimci, tutkulu oldukları eylem planlarını uygulamaya cesaret eder. Girişimci bir tutuma sahip olanlar bir dizi özelliği paylaşırlar. Burada onlardan bahsediyoruz.
Girişimcilerin Yedi Özelliği
Tarafından yazılmıştır Elena Sanz
Son Güncelleme: 25 Kasım, 2022

Girişimciler dünyayı hareket ettirir, vizyonları ve bakış açıları sayesinde toplum olarak ilerlememize yardımcı olurlar. Başkalarının sadece hayal ettiklerini ya da mümkün olduğunu bile düşünmediklerini gerçekleştirirler. Değerli insan sermayesini oluştururlar ve çok özel özelliklere sahiptirler. Onlarla tanışmak veya bu gruba ait olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, sizi okumaya devam etmeye davet ediyoruz.

Dünyada yaklaşık 582 milyon girişimci olduğu tahmin edilmektedir. Örneğin İspanya’da girişimcilik faaliyetinin oranı %5,2’dir. Toplam ile karşılaştırıldığında bu nispeten küçük bir rakam, ancak gerçek şu ki girişimcilik yükselişte. Aşağıda bu insanları bu kadar özel yapan şeyin ne olduğunu keşfediyoruz.

Girişimciler kimlerdir?

Bu terimden bahsederken genellikle onu yeni şirketler veya işletmeler yaratma fikriyle ilişkilendiririz; ama mutlaka böyle olmak zorunda değil. Girişimci olmak, serbest meslek alanında uygulanabilen ancak başkaları için bir işte, hatta kültürel ve sosyal açıdan da uygulanabilen bir tutumdur.

Girişimci bir kişi, yenilikçi bir fikri olan, riskleri ve sonuçları üstlenerek kendi imkanlarıyla yürüttüğü bir projeye dönüştüren kişidir. Tutkulu olduğu bu vizyonu gerçekleştirecek bir plan yaratmaya ve uygulamaya girişir.

Some figure
Girişimciler genellikle yaratıcıdır ve inisiyatif alırlar.

Girişimcilerin özellikleri

Farklı girişimci türleri olduğunu ve her birinde bazı niteliklerin diğerlerinden daha fazla öne çıktığını unutmayın. Ayrıca, herkesin en az öne çıktığı görevlerle yüzleşmek için belirli bir ölçüde delege etmesi veya destek araması gerekir. Ancak, genellikle girişimciler tarafından paylaşılan bir takım özellikler vardır.

1. Yaratıcılık ve vizyon

Bir girişimci, dünyaya farklı bir bakış açısına, açık ve yaratıcı bir zihne ve gelişmiş bir farklı düşünceye sahiptir. Fırsatları tespit etmede ve henüz doldurulmamış veya geliştirilmemiş alanları veya değer nişlerini belirlemede mükemmeldir.

Alışılmışın dışında düşünür, yerleşik olanın ötesine geçer ve kendisini, henüz mevcut değilse, kendisinin yaratacağı bir olasılıklar dünyasına açar.

2. Girişim

Harekete geçmezseniz yaratıcılık, fikirler ve hayaller işe yaramaz. Bu nedenle, üstlenen kişi, projesini gerçekleştirmek için tüm kaynaklarını kullanabilen, inisiyatif sahibi bir kişidir. Dışarıdan onay veya destek beklemezsiniz, atlamak için bir güvenlik ağına sahip olmanız gerekmez; bunu görevine inandığı için yapar.

Büyük bir titizlikle kapıları çalabilir, çözüm arayabilir ve sorunları çözebilir. Öğrenmekten korkmaz ve hata yapma korkusu onu felç etmez.

3. Tutku ve coşku

Bunlar, zamanlarını ve enerjilerini neye harcadıkları konusunda gerçekten tutkulu insanlar. Projeleri  ikigailerini (veya yaşam misyonlarını) temsil eder ve bu nedenle onlarda kolaylıkla ve coşkuyla gelişirler. İster yatırımcı ister müşteri olsun, başkalarını ikna etmelerine ve fikirlerini geliştirmelerine izin veren bu inanç ve enerjidir.

4. Yön, odak ve disiplin

Girişimciler nereye gittiklerini bilirler ve genellikle iyi organizasyon becerilerine sahiptirler. Uygulanabilir bir plan yapmayı biliyorlar ve onu disiplin ve azim ile takip ediyorlar. Bu nitelik olmadan, herhangi bir yaratma girişimi başarısız olacaktır, çünkü hedefi gözden kaçırmadan ve bizi durdurabilecek bir rehavete kapılmadan birbiri ardına adımlar atmak gerekir.

5. Dayanıklılık ve esneklik

Çoğu girişimci başarı öyküsü, aksilikler, düşüşler ve elbette değişikliklerle dolu. Ve bu insanların temel özelliklerinden birinin esneklik, zorluklarla yüzleşme ve ondan güçlenmiş çıkma yeteneği olmasıdır.

İlk engelde pes etmezler ve eğer bir şey başarısız olursa pes etmezler, ona farklı bir şekilde yaklaşmaya çalışırlar. Her deneyimden bir şeyler öğrenirler ve katı ilerleme yollarına bağlı kalmak yerine değişiklik yapmaya açıktırlar.

6. Yüksek özgüven

Gördüğünüz gibi, kendi projenizi yürütmek gerçekten karmaşık. Dolayısıyla tutku ve disipline ek olarak girişimciyi karakterize eden bir şey de özgüvendir. Yetenekli, hazırlıklı ve gerekli niteliklere sahip olduğunuzu bilmek, size cesaret veren şeydir.

Gerçekte, kişinin nasıl olduğuyla ilgili değil, nasıl algılandığıyla ilgilidir. Elbette hazırlık ve bilgi gereklidir; ama örneğin, sahtekarlık sendromundan muzdarip biri, kendi değerlerine ve sunabileceklerinin değerine güvenmedikleri için girişim adımını zor atacaktır.

7. Özgürlük ve özerklik arzusu

Son olarak, girişimci insanlar genellikle büyük bir özgürlük arzusuna sahiptir. İşlerinin gidişatını, yatırım saatlerini, uygulanacak iyileştirmeleri seçebilmek… Bu özerklik onlar için çok motive edici.

Bu sorumluluk seviyesinden kaçmayı ve sadece görevlerini yerine getirmeyi tercih eden diğer kişilerin aksine, projelerine %100 dahil olmaları heyecan vericidir.

Some figure
Girişimciler büyük bir özgüvene sahiptir ve mümkün olduğunca fazla özerkliğe ve özgürlüğe sahip olmaya kararlıdır.

Girişimciler de yapılır

Kısacası, girişimci tutum bir dizi çok net özelliği bir araya getirir. Kendi kişilikleri veya aldıkları yetiştirme nedeniyle onları erken yaşlardan itibaren daha büyük bir dereceye kadar sunanlar var.

Ancak, hepsi teşvik edilebilir ve geliştirilebilir. İçinizde girişimci bir kıvılcım hissediyorsanız, ancak bu henüz yeterince güçlü değilse, yukarıdaki özellikler üzerinde çalışmak, bilmediğiniz o yanınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Global Entrepreneurship Monitor. 2019/2020 Global Report. (2020). En gemconsortium.org. https://www.gemconsortium.org/file/open?fileId=50443
  • Global Entrepreneurship Monitor. 2020/2021 Global Report. (2020). En gemconsortium.org. https://www.gemconsortium.org/file/open?fileId=50691
  • Durán Aponte, E. (2013). Distinción entre actitud emprendedora y autoeficacia: validez y confiabilidad en estudiantes universitarios. Educación y futuro digital. (7), 59-69.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.