Logo image
Logo image

Gergin Bir Çocuğu Yatıştırmak İçin 3 Psikolojik Araç

2 dakika
Gergin Bir Çocuğu Yatıştırmak İçin 3 Psikolojik Araç
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ebeveynlik zaman zaman karmaşık olabilir, özellikle de çocuğunuzun duyguları kontrolden çıktığında. Eğer gergin bir çocuğunuz varsa, acı çektiğini görür ve onu sakinleştirmek için elinizden geleni yapmak istersiniz. İşte bu yazımızda telaşlı ve sinirli bir çocuğu sakinleştiren 3 etkili psikolojik teknikten söz edeceğiz.

Çocukları sakinleştirmek için psikolojik teknikler: dikkate alınması gereken bazı şeyler

  • Bazı teknikler diğerlerinden daha faydalı olacaktır. Aslında her şey kendi kişiliğinize, çocuklarınızın kişiliğine ve onlarla sahip olduğunuz ilişkiye gerçekten çok bağlıdır. İşte bu yüzden, sizin için en uygun olanı buluncaya kadar farklı teknikleri denemek önemlidir.
  • Tüm süreç boyunca sakin olmanız kesinlikle çok önemlidir. Çocuğunuz sinirli ya da endişeliyse, her şeyin yoluna gireceğinden emin olmanız gerekir. Sakin kalmanıza yardımcı olmak için, çocuğunuzu sakinleştirmeye başlamadan önce, derin nefes almak ya da meditasyon yapmak isteyebilirsiniz.
  • Herhangi bir tekniğin, ne kadar iyi olursa olsun, işe yaraması için sabır gerektirdiğini unutmayın.
  • Çocuğunuzun endişesini veya ajitasyonunu azaltmaya yönelik bu teknikler sihirli değildir. Bazen, duygular çok yoğun olacaktır. Bu durumda, işiniz fırtınanın geçmesini beklemek ve çocuğunuzun yanında olmaktır.
Some figure

1. Teknik: durumu adlandırın

Birçok çocuğun kontrol dışı duyguları ile ortak bir sorunu vardır. Onları çok güçlü ve dehşet verici olarak görüyorlar. İlk psikolojik tekniğimiz, çocuğun kaygısını engellemeye yardımcı olmaktır.

Bu şekilde çalışmak oldukça basit. Tek yapmanız gereken, çocuğunuzun hissettikleri hoş olmayan duygular için aptalca bir isim bulmasını istemek. Adın mümkün olduğunca tehdit edici olmaması önemlidir.

Çocuğunuz memnun kaldığı bir isim bulduğunda, bir sonraki adım duyguların dışarı çıkmasını emretmektir. Örneğin, çocuğunuz duygularını “Gus” olarak adlandırmaya karar verirse, aşağıdaki gibi bir şey söyleyebilirler:

  • Beni rahat bırak Gus.
  • Gus, bana bu hisleri yaşatmayı bırak!

Duygularını aptalca bir isim vererek ve onlara yüksek sesle konuşarak çocuğunuz duygularından güç alacak. Böylece daha çabuk sakinleşebilecekler.

2. Teknik: Çocuğunuzu dinleyin

Birisi size sorunları hakkında bilgi verirse, ilk içgüdünüz genellikle onlara yardımcı olmaktır. Ancak, bu dürtü çocuklarla uğraşırken o kadar yardımcı olmaz. Onlar yetişkinlerden daha az rasyonel davranırlar, bu yüzden her şeyin iyi olduğunu açıklamak için mantığı kullanmak her zaman düşünebileceğiniz kadar iyi çalışmaz.

Bir çocuğa aslında kötü bir şey olmadığını göstermeye ya da açıklamaya çalışmak onları daha endişeli hissettirebilir. Bunun yerine, sevgiyi gösterirken onları aktif olarak dinlemeyi deneyin. Örneğin, öpücük veya sarılmalar gibi fiziksel temasları kullanın. Genel olarak, çocuğunuz dinlenir ve korunursa, endişeleri neredeyse hemen ortadan kalkacaktır.

Some figure

3. Teknik: Çocuğunuza rahatlatıcı bir eşya verin

Çeşitli çalışmalar, bir nesneyi belirli bir duyguyla ilişkilendirmenin mümkün olduğunu göstermektedir. Mesela, çocuğunuzun bir peluş hayvanı veya güvenlik battaniyesi varsa, bunu kendi yararınıza kullanın!

Son çalışmalar, peluş bir hayvanla uyumanın gece korkan ve kabus gören çocuklara yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı prensip başka birçok durumda da geçerlidir. Çocuğunuz okulun ilk gününde korkuyorsa, neden mutlu olmalarını sağlayacak bir eşyayı yanına almasına izin vermiyorsunuz? Nesne yeterince küçükse, diğer çocuklar farkına bile varmayacaktır.

Ne yapmaya çalıştığınızı çocuğunuza açıklarsanız, bu teknik daha da işe yarar. İşler zor olduğunda onlara yardımcı olacak bir öğe seçmelerini isteyin. Bu sayede çocuğunuz sürece daha fazla dahil olacak. Etki çoğalacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aldana, M. (2009). Los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes: particularidades de su presentación clínica. PSIMONART: Revista Cientifica, Instituto Colombiano del Sistema Nervioso2(1), 93-101.
  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.