Gençlerin İmaj Sorunlarını Aşmalarına Yardımcı Olacak Altı İpucu

Beden memnuniyetsizliği yaşayan ergenlerin sayısı arttı. Sosyal medya kısmen suçlu. İşte çocuğunuza yardım etmek için yapabilecekleriniz.
Gençlerin İmaj Sorunlarını Aşmalarına Yardımcı Olacak Altı İpucu
Ebiezer López

Yazan ve doğrulayan psikolog Ebiezer López.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ergenlik, hem fiziksel hem de psikolojik düzeyde birçok değişikliği beraberinde getiren bir yaşam evresidir. Gerçekten de, gençler sıklıkla kendi bedenleri hakkında güvensizlik yaşarlar ve ebeveynler bunların üstesinden gelmede önemli bir rol oynar. Aslında gerekli yardımla gençler bu durumların üstesinden gelebilir ve kendilerini kabul edebilirler. Bu makalede, kendi genç evlatlarınızın imaj sorunlarını aşmalarına yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.

Çocukluk ve ergenlik döneminde iyi benlik kavramını ve benlik saygısını teşvik etmek, yetişkinlikte duygusal dengenin temelini oluşturur. Zor olsa da azim ve sabırla gençleri bu konuda eğitmek mümkündür.

Ergenlikte görüntü sorunları

Belirli vücut, yüz, saç vb. tiplerini idealize etme eğiliminde olan bir toplumda yaşıyoruz. Aslında, dikkatimizi çeken belirli görüntüleri yansıtarak ün ve servet elde eden insanları sık sık görüyoruz.

Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte güzellik, etki değişkenleri hiyerarşisinde en üst sıralara yükseldi. Gerçekten de, giderek daha fazla insan TikTok’ta viral hale geliyor veya belirli fiziksel “güzellik” standartlarını karşılamaları gibi basit bir nedenden dolayı Instagram’da öne çıkıyor.

Ayrıca, gençler sosyal medyanın ana kullanıcılarıdır. Bu nedenle, yalnızca maruz kalma sıklığı ve yoğunluğu nedeniyle, bahsettiğimiz etkilere karşı en savunmasız olanlardırlar.

Richards, Caldwell ve Go (2015), sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerindeki etkisine ilişkin sistematik bir inceleme yayınladı. Kanıtları, sosyal medyanın zihinsel sağlıkları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Bu özellikle benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş gibi alanlarda ortaya çıkar.

Aynaya bakan üzgün genç adam
Influencerlar, gençlerin kendilerine ilişkin vücut imajını koşullandırabilir.

Gençlerin benlik saygısında ebeveynlerin rolü

Öyle görünmese de ebeveynler çocukları için rol model olurlar. Bu nedenle, eylemleriniz, tutumlarınız ve sözleriniz gençleriniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Sürekli ‘şişman’ olmaktan bahseden ve diyet yapan bir anne düşünün. Buna ek olarak, kızına daha az tatlı yemesini veya daha az yağlı olmasını söyler çünkü kendisi oldukça ‘tombul’dur. Bunun kızının özgüveni üzerinde ne tür bir etkisi olabilir?

Ya da oğluna çok ‘zayıf’ olduğunu söyleyen bir baba. Tekrar tekrar ona daha güçlü olması gerektiğini çünkü ‘bir erkeğin böyle görünmesi gerektiğini’ söyler. Bu, çocuğunu yorucu egzersiz rutinlerine girmeye ve vücudundan memnun hissetmemeye motive edebilir.

Bu ebeveyn davranışlarına, sosyal medyanın baskısını ve gençlerin kendi sosyal çevresini eklersek, benlik imajı sorunları kolaylıkla ortaya çıkabilir. Bu nedenle, ebeveynler kendi eylemleriyle çocuklarının imaj sorunlarını aşmalarına yardımcı olabilir.

Gençlerin imaj sorunlarının üstesinden gelmelerine nasıl yardımcı olunur?

Yukarıdakileri okuduktan sonra, yetişkinler olarak toplumun en genç üyeleri üzerindeki etkimizi anlamak kolaydır. Bu gerçeğin ışığında, çocuklarınız için olumlu bir rol model olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları.

1. Örnek olarak liderlik edin

Çocuğunuzun kendisine karşı daha nazik olmasını istiyorsanız, bunu kendiniz yaparak başlayın. Sonuçta, artık onlar için tek referans olmasanız da, hala gerçekten önemli bir rol modelisiniz.

Bu anlamda kendi bedeninizle ilgili beğendiğiniz ve beğenmediğiniz şeyleri onlarla paylaşabilirsiniz. Sonuç olarak, kendilerine yakın olan gerçek bir modele güvenebilecekler. Aslında, kendi beden imajlarıyla ilgili duygularını yönetirken sizi taklit edebileceklerdir.

2. Onlarla güzellik klişeleri hakkında konuşun.

Gençlerin güzelliğin öznel bir yapı olduğunu anlamaları önemlidir. Örneğin, kültürümüzde ‘güzel’ olarak kabul edilen bir şey, dünyanın diğer bölgelerinde son derece farklı olabilir. Bu düşünceyi “Güzellik bakanın gözündedir” şeklindeki popüler sözle özetleyebiliriz.

Ayrıca, çocuğunuzun internette gördüğü görüntülerin yapaylığını fark etmesine yardımcı olabilirsiniz. Onlara modellerin ve influencerların  büyük çoğunluğunun, öyle görünmek için makyaj hilelerine ve fotoğraf düzenlemeye başvurduğunu açıklayın.

3. Niteliklerini güçlendirin

Niteliklerini ortaya çıkaran inisiyatif türlerini güçlendirin. Örneğin, çocuğunuz başarılı olmak ve beğenilmek için fiziksel görünümüne odaklanması gerektiğine inanabilir. Ancak başarı ve mutluluğun sadece fiziksel güzelliğe bağlı olmadığını onlara anlatmalısınız.

Onlarla sahip oldukları diğer nitelikler hakkında konuşun. Örneğin, zekaları, karizmaları veya nezaketleri. Buradaki fikir, benlik kavramlarını genişletmeleri ve ‘yakışıklı’ veya ‘çirkin’ etiketlerinin ötesini görmeleridir.

4. Onlara ne olduğunu açıklayın

Birçok genç, yaşadıkları dönüşümlerin bir sonucu olarak bedenleri hakkında kötü hissediyor. Bu değişiklikler, kendilerini çok rahat hissettiklerinde kendilerini garip hissetmelerine neden olabilir.

Çok iyi bildiğiniz gibi, olgunluk süreci, fiziksel düzeyde, her zaman hoşumuza gitmeyen bir dizi değişikliği gerektirir. Bu gerçeğe rağmen, tamamen doğal bir süreçtir. Aslında, meydana gelen ve gençleri üzen değişikliklerin çoğu, sonunda kendilerini düzeltir. Onları bu gerçek hakkında bilgilendirmek, rahatsızlık hislerinden kurtulmalarına yardımcı olacaktır.

5. Sosyal medyaya maruz kalmalarını düzenleyin

Sosyal medya kişisel gelişim için faydalı bir araç olabilir. Ancak, hepsi onun kullanımına bağlıdır.

Sosyal medyanın sorumlu bir şekilde kullanılması, ona ayrılan sürenin düzenlenmesi anlamına gelir. Benzer şekilde, gençlerin görüntü sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, maruz kaldıkları içeriği izlemeyi gerektirir.

Woods ve Scott (2015) tarafından yapılan bir araştırma, sosyal medyanın gençlerin sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Bunun üzerinde daha fazla zaman harcayan ve duygusal olarak daha fazla ilgili olanların daha büyük benlik saygısı sorunları yaşadığı belirlendi. Uyku alışkanlıklarında ve kaygı özelliklerinde başka koşullar gözlendi.

Öte yandan ergen imajını cinselleştirme eğiliminde olan farklı dizi ve filmler de var. Bu tür içerikler, gençlerin başkalarının zevki için cinsel nesneler olduğu fikrini teşvik eder.

Elbette yukarıdakiler, cinselliğin tabu bir konu olması gerektiği anlamına gelmiyor. Her şey ona nasıl baktığınıza bağlı. Aslında, ergenlik döneminde cinsellik konusunu, onları cinselleştiren argümanlara başvurmadan ele alan başka programlar da var.

aynada kendine bakan genç kız
Sosyal ağlardaki güzellik standartları, gençlerin benlik algısını etkiler.

6. Profesyonel yardım alın

Bazı durumlarda, ergenlerdeki imaj sorunları derin duygusal dengesizlikler yaratabilir. Çocuğunuzun çatışmalarının çözülmekten çok uzak olduğunu, zamanla yoğunlaştığını veya çoğaldığını ve sağlığını etkilediğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım alın.

Gerçekten de, uzmanlaşmış psikolojik bakım, sorunlarının nedenlerini belirleyecek ve uygun tedaviyi almalarını sağlayacaktır.

Son olarak, yardım istemenin sizi kötü bir ebeveyn yapmayacağını unutmayın. Ne de olsa, siz sadece bir insansınız ve belirli koşulların, bunlarla yüzleşmek için elinizdeki kaynakları aşması doğaldır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Richards, D., Caldwell, P. H., & Go, H. (2015). Impact of social media on the health of children and young people. Journal of paediatrics and child health, 51(12), 1152-1157.
  • Woods, H. C., & Scott, H. (2016). # Sleepyteens: Social media use in adolescence is associated with poor sleep quality, anxiety, depression and low self-esteem. Journal of adolescence, 51, 41-49.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.