Logo image
Logo image

Genç Seneca: Bir Filozofun Biyografisi

3 dakika
Genç Seneca, büyük bir düşünür ve insan doğasının derinlemesine bir uzmanıydı. Vaazlarını çok az uygulamış olsa da, felsefe ve etik konusundaki çalışmaları çok güzel.
Genç Seneca: Bir Filozofun Biyografisi
Son Güncelleme: 12 Ocak, 2020

Genç Seneca, Antik Roma’nın en akıllı ve ilham verici şahıslarından biriydi. Tarihe, etik üzerinde çalışmış bir filozof olarak geçmiş olsa da, o bir iktidar adamıydı. Tarihin, insan doğasının en gözden düşmüş olduğu dönemlerinden birinde onu derinlemesine anlamayı başardı.

Tarihin diğer büyük figürleri gibi Genç Seneca da kendisini farklı bilimlere, kültürlere ve inançlara büyük bir açıklıkla adamasına izin veren doyumsuz bir meraka sahipti.

Roma ve Yunan kültürlerine karşı gösterdiği tutkunun aynısı ile Mısır kültürünü inceledi. Sonunda Stoacılık okulunu takip etmeyi seçti ve en ünlü temsilcilerinden biri oldu.

Tarihin ve gücün en büyük paradokslarından biri Seneca’nın, kendi rakibi olacak birinin öğretmeni olmasıydı: Roma İmparatoru Nero. Aslında, öğrencisi sonunda onu ölüme mahkum edecek olan kişi oldu.

Klasik Antikite, bugün hala ilgimizi cezbetmeye devam eden birçok edebi ve felsefi eseri geride bıraktı. Yazıldığına inanılan tüm Latin metinlerinden sadece son derece düşük bir yüzdeden haberdarız. Bununla birlikte, Seneca kadar ilginç yazarların söylemek istediklerini anlamak için elimizde yeteri kadar metin var. Bu yazıda, sizi klasik dönemin en parlak düşünürlerinden birini keşfetmeye davet ediyoruz.

Some figure

Genç Seneca’nın çocukluğu

Tam olarak kesin olmamasına rağmen, deliller Seneca’nın şimdi MÖ 4 yılında İspanya’nın Córdoba’sında doğduğunu gösteriyor. Astımdan yakınan hasta bir çocuktu. Babası Roma’nın başsavcısı ve aynı zamanda ünlü bir hatip ve retorikçiydi.

Bu büyük filozofun hayatıyla ilgili ilginç gerçeklerden biri, iki erkek kardeşinin olmasıdır. Her ikisi de Seneca gibi zamanında V.I.P. (Çok Önemli Kişi) idiler. Trajik bir şekilde, farklı zamanlarda intihar ettiler.

Aslında, Seneca neredeyse tamamen, annesinin Roma’daki üvey kardeşi tarafından büyütüldü. Onu evlat edinen bu aile ile İskenderiye’de yaşadı ve onlardan Mısır kültürü hakkında çok şey öğrendi. Bu dönemde çeşitli bilimleri ve bilgileri keşfetmeye başladı. Daha sonra, bazı araştırmacıların iddialarına göre Atina’da zaman geçirdi.

Güç ve gücün parlaklığı

Bu çağın 31 yılında, Seneca bir Roma sulh hâkimi oldu. Zekiydi ve sadece birkaç yıl sonra Senato’nun ana temsilcisi oldu. O zamana kadar, kötü Caligula tahta çıkmıştı. Temsilciyi gerçekten kıskanıyordu ve sonuç olarak onu ölüme mahkum etti. Görünüşe göre, bir metresi onu bu emrini geri çekmeye ikna etti.

İmparator Claudius iktidara geldiğinde, ilk karısı Messalina onu bir kez daha ölüme mahkum etmeye çalıştı. Ancak bunun yerine sürgüne gönderildi. Böylece Seneca, sekiz yıl kaldığı bir Korsika Adası’na gitti.

Sonra, Claudius’un ikinci karısı Agrippina, geri dönmesine izin vermek için müdahale etti, çünkü Seneca’da kocasının itibarını artırmasına yardımcı olacak bir müttefik gördü. Ayrıca, Seneca’nın en önemli hedefine ulaşmasına katkıda bulunabileceğine inanıyordu. Claudius’un meşru oğlu olmasa da Nero’yu imparator haline getirecekti.

Öğrenci Nero

Sonunda Agrippina’nın planları hayata geçti. Claudius öldüğünde, Nero sadece 17 yaşındaydı. Seneca o zaman siyasi danışman ve bakan haline geldi. Bununla birlikte, pratikte, Nero’nun danışmanlarından biri olan Sexto Afranio Burro ile beraber imparatorluğu sonraki sekiz yıl boyunca yöneten oydu.

Nero’nun danışmanı ve öğretmeni için büyük bir saygısı varmış gibi görünüyor. Ayrıca, filozofun elinde bulunan güç imparatorluğu istikrarlı bir şekilde geliştirmeye devam etti. Ancak, genç imparator büyüdükçe akıl hocasından şüphelenmeye başladı.

Seneca bir Stoacı ahlakçı olmasına rağmen, gerçek şu ki, bu aşamada, zamanındaki diğer tüm iktidar adamlarından daha fazla servet biriktirdi. Bu nedenle ve aynı zamanda çeşitli entrikaların bir sonucu olarak Nero onu potansiyel bir düşman olarak görmeye başladı. Aslında, onu ikiyüzlülükle ve hatta annesinin sevgilisi olmakla bile suçladı.

Some figure

Seneca’nın ölümü

Genç Seneca’nın hayatındaki en çelişkili ve üzüntü verici bölümlerden biri Nero’nun annesini öldürdüğü andı. Filozof, gerçeği sorgulamak yerine, bunu haklı çıkarmak için elbette çalıştı. İmparatordan korktuğu ve sadece kendini kurtarmayı düşündüğü açıktı.

Sonra Burro öldü ve Seneca neredeyse yalnız kaldı. Nero’nun sempatisini kazanmak için ona tüm servetini ve mallarını vermeyi teklif etti. Aynı zamanda imparatordan kamusal yaşamdan çekilme izni istedi. En azından hissettiği tehlike hakkında yazdığı buydu. Seneca hayatı için korkuyordu ve elinden geldiğince kendini kurtarmaya çalıştı.

Ancak Nero, onu ölüm cezasına çarptırmak için bir bahane olarak kendisine karşı yapılan bir komploya karıştığını iddia etti. O zamanlarda, eğer mahkum bir Patrici ise, kendi elleriyle ölmek zorundaydı.

Seneca bu geleneği karısıyla birlikte izledi. Ölümünden sonra, kardeşleri ve yeğeni de Nero’nun zulmüne maruz kalma korkusuyla intihar ettiler.

Bu büyük düşünürün hayatı trajik ve hatta haksız bir biçimde, bu şekilde sona erdi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zambrano, M., & Seneca, L. A. (1987). El pensamiento vivo de Séneca. Cátedra.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.