Gece Çalışmak Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Gece boyunca çalışmak zorunda olan pek çok insan var. Sağlık çalışanları, gece bekçileri ya da sık seyahat eden insanlar, gece boyunca çalışmak zorunda olan bu gruba aittir. Birçok çalışma, gece boyunca çalışmanın, diğer temel faktörlerin yanı sıra yaşam kalitemizi ve yaşam beklentimizi büyük ölçüde azalttığını göstermektedir.
Bu işleri yapmaktan vazgeçebilme gibi bir ihtimal yok. Bu gece çalışanlarının çoğunun asli görevleri temel kamu hizmetleri kapsamındadır. Bununla birlikte, geceleri çalışarak harcadığımız zamanı sınırlandırmamız konusunda ısrar eden birçok kaynak var.
Geceleri yapılan iş
24 saat açık iş yerlerinde artan çalışma oranı da gece çalışan sayısını artırıyor. Bunlara ek olarak, bazı çalışanlar sokakları temizlerler veya gün boyunca (örneğin tren veya otobüs istasyonları) gibi yerlerin bakımını yaparlar.
Sağlık alanında da sağlanacak temel hizmetler vardır: hemşirelik, tıp ve diğer disiplinlerdeki profesyoneller ve hastaların sağlığı ile ilgilenen diğer çalışanlar. Çalışanlar bu işleri yalnızca geceleri yapmazlar, ek olarak sabah, öğleden sonra ve akşam farklı vardiyalar vardır. İspanya’da 2.3 milyondan fazla kişi gece vardiyasında ya yarı ya da tam zamanlı çalışıyor.
Gece boyunca uyumadığınız zaman ne olur?
Gece boyunca uyumadığımız zaman, alışmış olduğumuz dinlenme faslını atlamış oluyoruz. Bunun nedeni de biyolojik sebeplerdir: beynimiz gece dinlenmek için programlanmıştır. Gece çalışan insanlar, geri kalanımızdan 1-2 saat daha az dinlenirler. Sadece 35 yaşın altındakiler, sanki gece vardiyasında çalışmıyorlarmış gibi, normal uyku düzenlerine devam edebilir.
Sadece gece ne kadar uyuduğumuzu değil aynı zamanda uykumuzun kalitesini de hesaba katmamız gerekiyor. Vücudumuz gece boyunca melatonin denilen bir hormon yaratır. Bu hormon vücudumuza “gündüz ve gece olduğunun ” sinyallerini veren biyolojik ritimlerini ayarlayabilir.
Bu nedenle, gece boyunca uyumadığımız zaman vücudumuz hormonal değişiklikler yaşar. Bu hormonlar, kadınların menstürasyonda ve PMS’de değişiklikler geçirmelerinin veya meme kanserine daha yatkın olmasının bir nedenidir. Aynı şekilde, gece çalışmanın bir başka sonucu da, gece vardiyasında geçen her 15 yılda, ömrünüzden çalınan 5 yıl demektir.
Bu değişikliklere ek olarak, gece vardiyası çalışanları daha sık tahriş oluyor. Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma, kötü beslenme alışkanlıkları, sindirim sorunları, uyku bozuklukları ve kronik yorgunluğa sahip olma olasılıkları artar. Sosyal ve aile hayatınıza da uzak kalmak yaygın bir durumdur.
Geceleri çalışmanın sonuçlarını hafifletme
Geceleri çalışmak zorunda olduğumuzda, vücudumuzun mümkün olduğunca normal bir şekilde çalışmasını sağlamak için aşağıdaki önerileri takip etmek çok yararlıdır.
- 35 yaşını dolduran hiç kimse gece vardiyasında çalışmamalı. Eğer imkan varsa, 35 yaşın üzerindeyseniz, gece vardiyasında çalışmamanız önemlidir. Bu, vücudumuzun bu tür işlerin yan etkilerinden kolayca kurtulabileceği yaş sınırıdır.
- İşe gitmeden önce uyuyun, tercihen hava karardığında. Çalışmaya başlamadan önce, yaklaşık saat 9 sıralarında, bir buçuk saatlik bir uyku en iyisidir. İşten önce dinlenmek, beynimizin o anda melatonin üretmesinden faydalanmanın bir yoludur.
- İşten çıkarken güneş gözlüğü takın. Koyu renkli bir gözlük takarak işten çıkarsanız, beynimizi dışarıda karanlık olduğuna inandırarak eve dönüş yolunda oluruz. Evde, perdeleri indirip, gündüz olduğunu unuturuz.
- Melatonin alın. Vücudumuz normal olarak melatonin oluşturma kapasitesine sahip değilse, doğal bir uyku döngüsünü hayat geçirmek için yatmadan önce yarım saat kadar melatonin almamız önemlidir.
- Kendinizi gürültüden uzak tutun. Uyurken gürültüden kaçmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Uyurken gürültü duyuyorsak, gündüz uykumuzun kalitesi de etkilenebilir.
- Mevcut sağlığınızın gözden geçirilmesini isteyin. Bir gece vardiyası çalışanı olarak, sağlığınızın bu işi yapmak için uygun olup olmadığını belirlemek için testlerden geçmelisiniz. Sağlık çalışanları söz konusu olduğunda, eğer sağlığınız iyi değilse, gece vardiyalarınızı sona erdirmek yararlı olabilir.
Uyku, yeme ve içme gibi bir zorunluluktur. Herkes için iyi bir uyku kalitesini teşvik etmeliyiz, böylece hepimiz bu zor şartlar altında çalışanların sunduğu uygun hizmetlerden faydalanabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.