Fiziksel Egzersiz Bağımlılığı Aşmanıza Yardımcı Olabilir
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlığımız için birçok faydası olduğu yaygın bir bilgidir. Ek olarak, fiziksel egzersiz bağımlılık da dahil olmak üzere birçok sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.Bu bir hipotez ya da teori değil, çeşitli araştırmaların kanıtladığı bir şey.
Bağımlılık tedavilerinin çoğu bir tür psikoterapi içerir. Bağımlılık yapıcı davranışlarına neden devam ettiğini belirlemek için bağımlı kişiye yardım etmeye odaklanır. Ayrıca bağımlılık davranışlarının ardında yatan duyguları yönetmek için daha etkili yollar sunarlar.
Bu tedaviler, bağımlılığı olan birçok kişi için faydalıdır. Bununla birlikte, zihinsel yönleriyle birlikte fiziksel yönleri bakımından da onlara yardımcı olacak bir yaklaşıma ihtiyaç duyan insanlar vardır. Birçoğu fiziksel egzersizin istekleri kontrol etmeye yardımcı olduğunu düşünüyor.
Günümüzde uzmanlar, egzersizi bağımlılıktan kurtulmak isteyen insanlar için etkili bir kendi kendine yardım aracı olarak kabul etmektedir. Ancak yakın zamana kadar bu tedavinin etkileri bilinmiyordu. Bu yazıda, fiziksel egzersiz ve bağımlılığı yenmek için etkileri üzerinde duracağız.
Fiziksel egzersiz, bağımlılığın üstesinden gelmeye yardımcı olur
Bir bağımlılıktan kurtulmaya çalışan kişinin zihin ve bedeni endorfin sağlayan ve ona ”kafa bulma” hissini veren maddeyi arzular. Gündelik hayatın stresini de eklediğimizde, karışım dayanılmaz olabilir. Güçlü fiziksel egzersiz de endorfin sağlar. Dolayısıyla, egzersiz de bağımlılık yapan kimyasal maddeye benzer bir coşkunluk hissi verir.
Bu his, uyuşturucu ve alkolün yarattığı histen daha az yoğun olmasına rağmen, egzersiz yapmanın etkileri hem zihinsel hem de fiziksel bakımdan hoş olabilir. Esasen, madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gören hastalar üzerinde yapılan bir araştırma, egzersizin bir başarı hissi verebileceğini ve hastayı bağımlılık yapan maddeden uzak kalmaya teşvik edebileceğini göstermiştir.
Ayrıca insanların bağımlılıklarından uzak dururken endişeli veya depresif hissetmeleri normaldir. Ancak egzersiz, bağımlılıktan arınmış sağlıklı bir yaşamı teşvik edebilir. Bu konuda, egzersizin aşağıdaki etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır:
- Bağımlılık yaratan maddeye karşı arzuyu ve kullanımını azaltır.
- Uyuşturucu kullanma eğilimini ve bu tür maddelerin etkinliğini azaltır.
- İlaç kullanımına bağlı hasarlı beyin hücrelerini onarır.
- Nörolojik bir ödül sistemi oluşturur ve özgüveni arttırır.
- Anksiyete ve stresi azaltır.
- Daha iyi uykuyu teşvik eder.
- Düşünce sürecini iyileştirir ve olumlu bir bakış açısı sağlar.
- Boşluk hissini yapı ve rutin ile doldurur.
- Alternatif bir yapıcı başa çıkma mekanizması olarak hizmet eder.
Fiziksel egzersiz, birçok fiziksel ve duygusal yararı sayesinde bağımlılığın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Fiziksel egzersiz neden bağımlılığın üstesinden gelmeye yardımcı oluyor?
Fiziksel egzersizin beden ve zihin üzerinde bu kadar önemli etkilerinin olmasının nedeni doğrudan faydaları ile ilgilidir. Egzersiz, kilo vermeye ve vücut ağırlığını yönetmeye yardımcı olur, daha fazla enerji ve kas gücü sağlar. Ayrıca zihinsel keskinliği arttırırken kan dolaşımını, özgüveni ve ruh halini iyileştirir, depresyon ve anksiyeteyi azaltır.
Scandinavian Journal of Public Health dergisinde yayınlanan bir çalışma da bu fikri desteklemektedir. Bu çalışma, rehabilitasyon programlarına egzersizi dahil eden kişilerin, ilaçları daha iyi sindirdiğini ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcılar daha enerjik hissettiklerini, daha iyi nefes alabildiklerini ve daha iyi göründüklerini söylemişlerdir daha iyi hissettiklerini söylemişlerdir.
Yoksunluk belirtilerinin üstesinden gelmek için egzersiz
Yoksunluk, bağımlılık yaratan bir maddenin kullanımını kesintiye uğrattığımızda ortaya çıkan nahoş bir deneyimdir. Bu maddelerden bazıları çeşitli uyuşturucular veya kumar, kompülsif seks veya aşırı yemek yeme gibi bağımlılık davranışları olabilir.
Yoksunluk belirtileri kişiye ve maddeye bağlı olarak yoğunluk bakımından değişebilir. Ancak yoksunluk sendromunun tüm vakalarında ortak bir semptom, söz konusu madde veya davranışı aşırı derecede arzulamaktır. Yaygın olarak görülen bir diğer belirti, maddeyi bir kez kullandıktan sonra rahatlama hissi yaşamadır.
Depresyon ve çaresizlik, yoksunluk sırasındaki ortak duygulardır. Bu endişe, sinirlilik, öfke ve sindirim sorunları ile birlikte gelebilir. Ayrıca kişiler terleme, ağız kuruluğu veya aşırı tükürük hissi, baş ağrısı ve kas gerginliği gibi sinir sistemi semptomları yaşayabilirler.
Çalışmalar egzersizin stresi, endişeyi ve depresyonu azalttığını defalarca kanıtlamıştır. Bunlar yoksunluğun ana belirtileri olduğundan, uzmanlar egzersizin bu semptomları rahatlatabileceğini belirtiyor.
Sonuç olarak, fiziksel egzersiz, bağımlılığın üstesinden gelmeye yardımcı olur ve ayrıca yoksunluk belirtilerini giderir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.