Fiziksel Ağrı ile Başa Çıkma Stratejileri
Ağrı, birçok sağlık durumunun ortak bir parçasıdır. Fiziksel ağrı acıya neden olur ve bu ağır bir yük haline gelebilir. Ağrı kesicilere ek olarak, buna tolere etmek için kullanabileceğiniz başka stratejiler de olduğunu bilmek önemlidir. Öyle ki, zamanla bu yöntemleri ilaç kullanmaya tercih edebilirsiniz.
Harvard Tıp Fakültesi fiziksel ağrının zihinsel durumunuza yakından bağlantılı olduğunu göstermiştir. Araştırmalar tecrübe ettiğiniz ağrının karakterinize, yaşam tarzınıza, duygularınıza ve geçmiş deneyimlerinize epeyce bağlı olduğunu göstermiştir.
Bilim adamları, bir kişinin bir süre fiziksel acı çektiği ve daha sonra iyileştiği vak’aları incelediler. Ancak bu insanlar “iyileşmiş” olmalarına rağmen hala ağrı hissediyorlardı. Bunun nedeni, beynin belirli hislere alışması ve bunları otomatik olarak yeniden üretmesidir. Birçok yönden “hayalet uzuv” etkisine benzer.
Fiziksel ağrının zihinsel algısı
Zihne bedenden ayrıymış gibi davranma yanlışına sık düşeriz. İnsanlar sadece biyolojik varlıklar değillerdir. Yaşadığı her şeyi yorumlayan ve onlara anlam veren bir beynimiz var. Sonuç olarak, her tür fiziksel ağrı zihne bağlıdır.
Her insanın zihninde ana hatları ile bir ağrı tanımı vardır. Ağrı ortaya çıktığında, ona anlam verir ve onunla ilgili beklentiler yaratırsınız. Ayrıca belirli bir şekilde tepki verirsiniz. Bu uygulama, ağrının yoğunluğunu ve tolerans eşiğini koşullandırır.
Ağrı eşiği, fiziksel ağrıyı tolere etme kapasitenizi ifade eden bir kavramdır. Bu kişiden kişiye değişir. Bazıları için, acı hissi, minimum uyarımla bile yoğundur. Diğerleri çok yoğun stimülasyonları tolere edebilir. Bireysel farklılıklar her bireyin psikolojik yapısına bağlı olarak değişir.
Acıyı tolere etme stratejileri
Bir dizi stratejinin fiziksel ağrı ile mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Birincisi rahatlama uygulamaları ile ilgilidir. Bu, bedenin ve zihnin daha sakin bir duruma ulaşmasına yardımcı olur ve bu da fiziksel ağrıyı daha tolere edilebilir hale getirir.
Ana stratejiler şunlardır:
- Derin nefes almayı deneyin. Bu en temel ve aynı zamanda en basit stratejidir; sadece nefes alıp veriyorsunuz. Uzmanlar, ona olumlu bir mesajla eşlik etmenizi ve fiziksel ağrının giderilmesine yardımcı olmak için bir cümle ile nefes almanızı önerir.
- Tam dikkat gösterin. Bu acıya odaklanmak ve ortaya çıkma şeklini incelemekten oluşur. Onu yorumlamaya veya reddetmeye çalışmayın; sadece gözlemleyin.
- Temel meditasyon. Dikkatinizi nefesinizin ritmine odaklamalı ve zihninizle takip etmelisiniz. Sakin bir yer düşünün ve aklınızda tutun. Dikkat dağıtıcı bir şey görünürse, o resme geri dönün.
- Rahatlayın. Stres üreten bir ağrı olduğunda, temel bir ilaç uygulayın. Amaç kalp atışınızı yavaşlatmak ve kaslarınızı gevşetmektir.
Diğer önemli egzersizler
Fiziksel ağrı hissi üzerindeki kontrol derecenizi arttırmak için başka egzersizler yapmak da önemlidir. Yukarıda belirtilenlerden farklı olarak bunlar, iç değil dış faktörlerle ilgilidir. Rahatlatıcı ve dikkat dağıtıcı bir hobi geliştirmek her zaman iyi bir fikirdir. Yürümek, gezmek ve dolaşmak, diğer uygulamalarla birlikte , mükemmel bir şekilde uygulanabilir.
Konsantrasyon kapasitenizi artırmaya yardımcı olduğu için kitap okumak da önerilir. Bu, ağrıyı tolere etmek için çok yararlıdır ve stresi azaltmaya da yardımcı olur. Bu durumlarda şiir de büyük bir arkadaştır.
Çok uzun süre yalnız kalmak iyi değildir. Ayrıca, başkalarıyla temas olumlu bir uyarıcıdır. Ancak bu ilişkileri sadece fiziksel problemleriniz hakkında konuşmak için kullanmamalısınız. Bunun sürekli konuşmanız gereken bir şey olduğunu düşünüyorsanız, en iyi alternatif psikoterapidir. Bu şekilde, sevdiklerinize yüklenmezsiniz ve ihtiyacınız olan profesyonel yardımı alırsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Martínez Sánchez, L. M., Martínez Domínguez, G. I., Gallego González, D., Vallejo Agudelo, E. O., Lopera Valle, J. S., Vargas Grisales, N., & Molina Valencia, J. (2014). Uso de terapias alternativas, desafío actual en el manejo del dolor. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 21(6), 338-344.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.