Logo image
Logo image

Eylemsiz Bir Nezaket İşe Yaramaz

3 dakika
Eylemsiz Bir Nezaket İşe Yaramaz
Son Güncelleme: 24 Aralık, 2017

Nezaket, insanlardaki üstünlüğün gerçek sembolüdür. Bununla birlikte, nezakete eylemler eşlik etmezse, işe yaramaz. Hepimiz çok konuşan, ancak çok az şey yapan insan türünü biliriz. Asil kelimeler ve bencil eylemler ile karakterize edilen kişilikler… kalplerimizin özgün asaletini eyleme dönüştürerek dünyayı değiştirmeye başlayalım.

İlk bakışta çok bariz gibi görülebilen bu fikir, belirgin bir gerçeğe dayanır. Çoğu kişi, kendi çelişkili memnuniyetini bulabilmek için kendilerini “iyi insan” olarak görmenin yeterli olduğu bir çeşit hareketsizlik gösterir. Bununla birlikte, yakındaki ihtiyaçları, belirli bir tür empati gerektiren somut gerçekleri görme becerisine sahip değildirler. Bu tür empatiyi görmek istediğimiz kadar sık görmüyoruz.

“Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız, kendinizi değiştirin.”

– Gandhi


Bir zamanlar bir kişi, kötülüklerden kurtulmak için, ihtiyacımız olan tek şey iyi insanların aksiyon alması, bir şeyler yapması olduğunu söyledi. Bu nedenle, nezaket, boş bir varlık değildir. Kalbinizin daha asil hale getirilmesi ve daha sonra kar amacı gütmeyen bir kuruluşa bağış yapmak için kullandığınız bir hap değildir. Ayrıca, başkalarına karşı övünülmesi gereken bir etiket değildir. Nezaket, seçtiğiniz bir şey değil, hissettiğiniz bir şeydir. Bize, hareket etmenin, cevap vermenin, katılmanın ve korumanın nihai ihtiyacını hissettirir. Dünyanın geri kalanının bizi anlamayacağı ya da eleştirdiği anlamına gelmesine rağmen. Bu nedenle, nezaket kahramanlığın gerçek bir davranışıdır. Sizden bu konuda düşünmenizi rica ediyoruz.

Some figure

İyi insanlar farklı bir kumaştan üretilir

Bu konunun bazı tartışmalara neden olabileceğinin farkındayız. Her şeyden önce birçok kişi “iyi insan” olarak adlandırdığımız şeyleri, onları diğerlerinden farklı yapan şeyleri merak edecektir. Neden onlara isimsiz kahramanlar, kimsenin bahsetmediği sessiz kahramanlar demeye eğilimliyiz. İnsanları “iyi” olarak kategorize ederek bunu temizlememiz gerekir; geri kalanların “kötü” olduğunu kastetmiyoruz. Biz hiçbir şekilde ikiye bölünme kurmaya çalışmıyoruz.

Her şeyden önce nezaket, bencillik olmaması halidir. Bu değişkeni denklemimizden ayıracağız, empati, merhamet ve fedakarlık gibi boyutlara sahip bir davranışsal profile sahip olacağız. Şimdi, bu tür kişiliğin olağanüstü bir özelliği, kimsenin görmediği farklı bir kumaştan üretilmesidir. Altındaki bir şeyi keşfetmek için ciltlerinin ilk katını aşmak yeterlidir. Parlarlar. Bunlar başkalarının ihtiyaçlarını kendi başlarına öne çıkaranlardır.

Bu son bölüm pek sık görülmemektedir. Herkes akranlarının kendi ihtiyaçlarını perspektife koyma noktasına öncelik vermez. Ve bunu yapmamak ya da böyle hissetmemek, sizi kötü bir insan yapmaz. Basitçe, bu fedakarlık ya da irade türü, garip, yabancı ve hatta çelişkili görünmektedir. Belki de bu yüzden birçok gönüllünün hayatlarına çok uzak olan insanlara yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atmalarını anlamıyoruz.

Aslında birçok kez, karşılığında hiçbir şey beklemeden topluluğa her şeyi veren arkadaşımız, komşumuz, iş arkadaşımız ya da kardeşimizi anlamıyoruz. Nezaket, motivasyonlarımızın geri kalanında olduğu gibi, her zaman anlaşılamamıştır. Ve tam olarak bu anlaşılmazlıktan dolayı, hak ettiği onayı nadiren alır.

Some figure

Eğer nezaket gösterirseniz, beyninizde bir şeyler değişir

Nezaket göstermek için, tüm maddi mallarınızı vermeniz gerekmez. Ayrıca Hindistan’a ya da Tibet’e gitmek zorunda değilsiniz ya da savaşlara muhtaç kişilere ya da ezilenlere yardım etmeye yarayan bir taraf seçmek zorunda değilsiniz. Gerçek nezaket, en yakın çevremizde pratiğe geçirerek başlar. Günlük yaşantılarınızda gerçekleşen ama çoğu zaman göremediğimiz olaylarda.

“Nezaket, saygı, alçakgönüllülük ve hakikat eksikliği varsa, büyüklük asla bulunmaz.”

Lev Tolstoy

Ne kadar küçük olursa olsun, hiçbir nezaket hareketi, birinin vaktini boşa harcamayacaktır. Aslında, ilk adımı atmak için yeterlidir ve nezaket gösterin ki beynimiz küçük ama harika değişiklikler yaşasın. Öyle ki, cömertlik ve fedakarlık eylemlerinin beyindeki empati gibi aynı nöronal mekanizmaları harekete geçirdiğini öğrendiğiniz zaman şaşırmayacaksınız.

Eşiniz için anlamlı bir şeyler yaptığınız zaman, türümüzü onurlandıran bu pro-sosyal davranışları güçlendiren beyninizden endorfin alırsınız. İnsan, hayatta kalmalarını garanti altına almak için ilkel öncelikleri vardır. Dolayısıyla, yalnızca arzuyla değil, eylemler eşliğinde sunulan nezaket, bu temel hayatta kalma ilkesini de garanti eder.

Some figure

Nezaketin bir sonraki nesli

Öte yandan, hiç ihmal etmememiz gereken bir şey, çocuklarımıza bu tür yaşamsal yaklaşımı iletmektir. Jerome Kagan, Harvard Üniversitesi’nden bir psikolog. Çalışmalarıyla bebeklerin doğuştan gelen bir yeteneği olduğunu kanıtladı. Bebekler, çevrelerindeki insanlarla pozitif bağlantı kurabilirler. Duygusal sevecenlik bebeğin beyninin olgunlaşmasını harika bir şekilde destekler ve arttırır.

Bu sebeple, empati, saygı ve fedakarlık değerinin tohumunu dikmeliyiz. Bu şekilde, çağdaşlık ve teknolojinin bu çağında kazanacağız. Bu, hepimizin bir parçası olduğu bir meydan okuma ve büyük bir sorumluluk eylemi, bu yüzden hepimiz önemliyiz. Çünkü eğer bizim uzmanlıklarımız “insanlık” dediğimiz bu şeyi şekillendirme noktasına doğru evrimleştiyse, ortak bir bilinç oluşturmak için bir adım daha atmamız yeterlidir. Karşılıklı saygı, merhamet ve kişinin varlığının bir parçası olarak diğerlerinin değerlerine dayalı bir ağ.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.