Ev İşi Yapmak Terapötik Olabilir
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
“Evi temizlemek” sadece kelime anlamı taşımaz, aynı zamanda sembolik olan da bir şeydir: duygusal ağırlıktan kurtulmak, artık kullanılmayan şeyleri geride bırakmaktır. Kargaşanın nasıl strese ve anksiyeteye neden olabileceğini görmek kolaydır. Eğer ev işi bir farkındalık uygulaması gibi yapılırsa, önemli faydalar sağlayabilir. Ev işleri birçokları için terapötik olabilir.
Pozitif bir etkinlik ve egzersiz biçimi olarak ev işi yapmak stresi rahatlatabilir, bu nedenle en sıradan ve popüler olmayan etkinliklerden birini farklı bir tutumla yapmaya hazırlanın.
Terapi olarak ev işi örnekler
Aşağıda, ev işlerinin aynı zamanda küçük bir iç temizliğe neden olabileceğine dair birkaç örnek bulunmaktadır.
- Bazı kültürlerde ev temizliği son derece değerli ve önemli bir etkinliktir. Örneğin, Japonya’da “iyice temizlemek” anlamına gelen “oosouji” vardır. Yeni bir yıla temiz bir ev ile başlayabilmek için bu temizliği 28 Aralıkta yaparlar. Japon halkı eski eşyaları ve tutumları biriktirmeyi yeni yıl için kötü bir işaret olarak görüyor.
- Sağlık uzmanları, ev işlerinin rahatlatıcı ve hatta meditatif olabileceğini söylüyor. Psikolog Isabela Pérez-Luna’ya göre “temizleme ve düzenleme işlevi bir katarsis aracıdır ve artık ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulmanın bir yoludur.”
- Danışman Marie Kondo, “Toparlamanın Yaşam Değiştiren Sihri” adlı kitabında, evin temiz tutulmasının mutluluk ve refah üzerinde doğrudan etkisi olduğunu açıklıyor.
- Radio Times gazetesine verdiği röportajda İngiliz oyuncu Helena Bonham Carter ev işinin terapötik gücünü anlatmıştır. Tim Burton’un partneri ve ilham perisi, “temizliğin terapisi”ni keşfettikten sonra artık terapi seansları için ödeme yapmadığını söyledi. “Eğer evinizi düzene sokarsanız zihniniz de düzene girer” demiştir.
Temizlik ve Budizm
Budizm, temizliği her gün yapabileceğiniz bir meditasyon şekli olarak görür. Budist keşişler ev işini; aklını, ruhunu ve yaşamını beslemek ve arındırmak için manevi bir egzersiz olarak görürler.
Unutmayın, Buddha’nın müritlerinden biri süpürürken nirvanaya ulaşmıştır. Budistlere göre, insanlar çevreleriyle bağlantılıdır, bu da zihinlerini yansıtır. Çevreniz organize değilse, zihniniz de öyle olur. Böylece, eğer evinizi temiz tutarsanız, zihniniz daha sakin ve net olacaktır.
Ayrıca, temizlemenin zihnin şu ana odaklanmasına yardımcı olduğuna inanırlar. Burada ve şu anda yaşamak, mutluluk ve başarıya ulaşmanın anahtarlarından biridir.
Ev işlerinin 10 kuralı
Keisuke Matsumoso, Bir Budist Keşişin Temiz Bir Ev ve Zihin için Kılavuzu kitabında, ev işleriyle hayatınızı iyileştirmenin 10 kuralını listeler:
- Nesnelere dikkatle muamele edin. Her nesne çaba ve özveri ile yaratılmıştır ve buna saygı duyulmalıdır.
- Sizin yararınıza olan nesnelere karşı şükran gösterin, artık onlara ihtiyacınız olmadığında onlardan kurtulun. Onları iyi kullanabilecek birine vererek onlara yeni bir hayat verebilirsiniz.
- Sabah ilk iş olarak temizlemek en iyisidir. Herkes uyurken, güne sakin ve sessiz bir şekilde başlarsanız. kalbiniz huzuru hissedecek ve zihniniz açık olacaktır.
- Yatmadan önce, gün boyunca kullandığınız ve taşıdığınız şeyleri yerlerine koymalı ve organize etmelisiniz. Bu, ertesi gün temizlemeyi kolaylaştıracaktır.
- Sabahları temizler ve geceleri organize ederseniz, kendinizi gün boyunca tazelenmiş hissetmeye başlarsınız.
- Temizlikten önce, havayı temizlemek için pencereleri açın ve evi havalandırın. Cildinizde temiz havayı hissetmek sizi daha uyanık, saf ve temiz hissettirecektir.
- Rüzgarın pencereden içeri girdiğini hissederseniz doğayla temas kurarsınız. İlkbahar ve sonbaharda hava yumuşaktır, yazın sıcaktır ve kışın da buz gibidir. Havanın hem nezaketini hem sertliğini cildinizde hissetmek, kırılganlığınızla ve doğanın gücü ile bağlantı kurmanıza olanak tanır.
- Yaşama saygı göstermek için, her yemekten sonra, kullandığınız şeyleri temizleyin böylece böcekleri çekmeyin ve onları gereksiz yere öldürmek zorunda kalmayın.
- Geçmişe pişman olmak ya da geleceği düşünmek yerine, tamamen şimdiki zamanda yaşamaya çalışın. Bu fikri ev işine uygulamak için, “bugün yapabileceğiniz şeyleri yarına ertelemeyin.”
- Ailenin tüm üyeleri arasında iş bölmek ve değiştirmek, başkalarının sizin için ne yaptığını değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Hepinizin birbirine bağlı olduğunun anlamak, hareket etmeden önce takım olarak çalışmanıza ve başkalarını düşünmenize yardımcı olacaktır.
Ev işi terapötik olabilir
Çevremizi temizleme ve organize etme ihtiyacı aslında yenilenme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, çevrenin temizlenmesi, günlük veya haftalık bir meditasyon bile olabilir. Farkındalık egzersizi yapmak için bu fırsattan yararlanın.
Bunu yapmak için, bu zamanı sorunlarınızı çözmek, televizyon izlemek veya eşinizle atışmak için kullanmamayı denemeniz gerekir.
Harekete odaklanmak, organize etmek, sessiz kalmak ve her şeyden önce ne yaptığınıza dikkatinizi vermeniz gerekir. Bu dikkat durumu, beyindeki aktivitenin azaldığı meditatif bir duruma erişmenizi sağlar. Böylece, stres ve anksiyete seviyenizi düşürürsünüz. Ev işi bu şekilde onarıcı, fiziksel ve ruhsal bir egzersiz haline gelebilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.