Entelektüel Zorbalar: Onlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Entelektüel zorbalara karşı dikkatli olun. İnsanlar bu konudan nadiren bahseder ama bu insanlar etraflarına gizlice zarar verirler. Bu tür bir kişi, entelektüel olarak kendinden daha aşağıda olduğunu düşündüğü kişiler üzerinde bir tür ahlaki otorite uygular. Aslında, genellikle önemsiz ama saygısızca olan bir dizi davranış sergilerler. Bu tür bir kişinin genellikle bu özellikleri çocukluktan itibaren sergilemeye başladığını unutmayın.
Bu kibir tarzı, çoğu zaman, er ya da geç, açıkça saldırgan davranışlara yol açan açık bir üstünlük kompleksini gizler. Pek çok istismar türü olsa da, bu tutum, biraz farklı ve hatta rahatsız edici bir uçurumun sınırındadır.
Modern toplumda büyük bir yazar, çok zeki bir bilim insanı veya olağanüstü bir girişimci olarak tanınmış şahsiyetler vardır ve kitleler şu veya bu nedenle onlara hayrandır. Bu bize, zekanın insan saygısı, anlayışı ve empati ile el ele gitmediğini gösterir.
“Kötü biri olmaktansa hiç kimse olmamayı tercih ederim.”
– Abraham Lincoln
Entelektüel zorbalar fiziksel zorbalar kadar tehlikelidir
Bir “zorba” düşünün. Okulda bir veya daha fazla sınıf arkadaşını döven, küçük düşüren ve köşeye sıkıştıran bir çocuk mu hayal ediyorsunuz? Zorbalığın, örneğin entelektüel zorbalık gibi birçok yönü olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Bu, bittikten çok sonra bile birçok kurbanı olan bir gerçeklik türüdür.
Sheffield Üniversitesi 1990’larda artık klasikleşmiş bir çalışma yürüttü. Taciz ve zorbalığın birçok şekilde tezahür ettiğini ortaya koydu. Çoğu insanın bunu fiziksel olarak saldırgan davranış (itme, vurma ve aşağılama) olarak tanımladığı doğru olsa da, psikolojik taciz de vardır. Genellikle sosyal ağlarda entelektüel zorbalık olarak yer alır.
Entelektüel zorbalar doğmazlar, ancak küçük yaşlardan itibaren yavaş yavaş gelişirler. Bu nedenle, klasik zorbaların bir kısmı bazen sosyal uyumsuzluk, kaygı veya işlevsiz ailelerin sonucu olsa da, entelektüel zorbalar genellikle ayrıcalıklıdır.
Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya ve İrlanda’da yapılanlar gibi araştırmalar, zorbalık yapan çocukların önemli bir kısmının olumlu benlik kavramlarına sahip olduğunu göstermektedir (Kaukianien et al 2002; Collins ve Bell 1996; Pollastri et al 2010). Entelektüel zorbalar buna bir örnektir.
Entelektüel zorbalar nasıldır?
Entelektüel zorbalar, ortalamadan daha yüksek IQ’ya sahip çocuklar veya yetişkinlerdir. Ya birçok bilgi alanında genel olarak uzmanlaşırlar ya da belirli bir disiplinde uzman olarak öne çıkarlar. Başkalarından daha fazlasını bilmenin bu avantajı, kendilerini diğerlerinden üstün görmeleriyle sonuçlanır.
- Ortalama olarak, çevrelerine karşı saygısız ve kaba davranırlar.
- Duygusal olarak istismarcıdırlar.
- Başkalarıyla alay etmeyi, onlara şaka yapmayı, onları küçümsemeyi ve utandırmayı severler.
- Davranışları her zaman abartılıdır. Sofistike bilgilerini göstermek için asabi ve şatafatlı bir dil kullanırlar ve böylece karşılarındakileri küçümserler.
- Ayrıca, harika bir “sözel ağır silahları” vardır. Yani sözlü taciz ve suistimalde iyidirler ve birini incitmek için hakarete başvurmaları bile gerekmez.
- İlgi odağı olmaları gerekir.
- Duyarlıdırlar, son derece tepkilidirler, kolayca gücenirler ve en ufak bir itirazda agresif davranırlar.
- Son olarak, doğru gelişmemiş bir empatiye sahiptirler.
Entelektüel bir zorbayla başa çıkmanın yolları
Okulda fiziksel ve şiddetli zorbalık davranışında bulunan çocuk yeniden eğitilebilir. Bu davranış genellikle uygun müdahale programları ile ortadan kalkar. Ancak çocuklukta ortaya çıkan entelektüel zorbalar yetişkinlikte de böyle olmaya devam ederler. Bunun nedeni, bir şekilde, entelektüel istismarın fiziksel istismar gibi istismar edici olmadığının varsayılmasıdır. Aslında, aynı derecede zarar vericidir.
Bu koşullarda insan ne yapabilir? Bu tip bir insanla nasıl baş edilebilir?
Entelektüel bir zorbayla başa çıkma stratejileri
Bu tip bir kişi, narsistik özelliklere sahip belirgin bir üstünlük sendromu sergiler. Bunun sonucunda, entelektüel avantajlarını başkalarının refahını artırmak için kullanmak yerine, başkalarını mağdur etmek için kullanarak yeteneklerini yanlış göstermiş olur.
- İlk strateji, entelektüel zorbaların genellikle nefret ettiği bir şeyi yapmaktır: Onları görmezden gelin. Sonuçta, ilgi odağı olmaları ve bildiklerini göstermeleri gerekiyor. Onları dinlememek, oldukça etkili olan temel bir stratejidir.
- Bu kişilerin kelimeleri kullanmakta yetenekli olduklarını unutmayın. Bu nedenle, sularına gitmemek ve savunmacı tepkiler vermemek önemlidir. Öfkenizi kaybetmenizi beklediklerinin farkında olun. Bu nedenle, yanıt vermeniz gerekiyorsa, bunu sakince yapın.
- Herhangi bir saygısız ve aşağılayıcı davranışa müsamaha göstermeyeceğiniz konusunda net olun.
Son olarak, bu davranışı gözler önüne sermek için başkalarının desteğini isteyin. Entelektüel zorbalar bazen çalışma ortamlarında bulunurlar ve sorunlara neden olabilirler. Gördüğünüz gibi, bu kişiye karşı tavır almak için etkilenen herkesi dahil etmeye çalışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rivers, Ian & Smith, Peter. (2006). Types of Bullying and Their Correlates. Aggressive Behavior. 20. 359-368. 10.1002/1098-2337(1994)20:53.0.CO;2-J.
- Pollastri AR, Cardemil, O’Donnell EH. Self-Esteem in Pure Bullies and Bully/Victims: A Longitudinal Analysis. Journal of Interpersonal Violence. 2010;25(8):1489-1502. doi:10.1177/0886260509354579
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.